Religia in Maroc ( Episodul 4 )

Fiind o tara musulmana religia pune mare amprenta pe viata de zi cu zi a marocanilor, dar ceea ce vreau sa va aduc in vedere e sa nu confundati religia cu traditia. Nu prea stiam nici eu in prima luna diferentele, dar in timp, le-am invatat.

RELIGIA

 

Ca in orice tara oamenii sunt religiosi si practica religia intr-o anumita masura decisa de ei. Asta nu inseamana ca sunt obligati sa poarte batic sau val, ca sunt obligati sa mearga la moschee la fiecare rugaciune, ca sunt obligati sa poarte haine nu stiu cum etc. Islamul e ca oricare religie, si fiecare om o perecepe cum vrea. Pana la urma faptul ca esti religios sau nu, depinde doar de tine, si statul marocan nu obliga pe nimeni sa fie practicant inrait a islamului, nu te obliga nici sa fii musulman, nici sa te comporti ca atare.


1.Rugaciune
Ceea ce va va surprinde si e diferit fata de noi e faptul ca la ei inca sunt multi care practica islamul, adica nu sunt musulmani cum suntem noi ortodoxi sau catolici si atat. De exemplu se roaga de 5 ori pe zi la ore fixe ( sau intervale de ora ) si e usor sa iti dai seama care sunt alea dupa sunetul ce se aude in tot orasul ( mai exact toata tara ). Este chemarea la rugaciune care se aude zilnic din toate moscheile la ora fixa, prima e la 5 dimineata, iar ultima e in jur de 10 seara. Mie mi se parea ciudat sa ii vad pe strada, in magazin, in parc, adica oriunde ca isi scot covorul si se roaga. Asta in ideea in care biserica de langa mine in Romania pana si dumineca e aproape goala.

Chemarea la rugaciune



2.Sarbatori religioase

Apoi mai au si ei sarbatorile religioase, cea mai importanta fiind Ramadanul pe care cel putin 90% din populatie il tine. Chiar si cei care nu se roaga zilnic Ramadanul il tin. Asta e undeva intre traditie si religie. Pana la urma asa-i si la noi Pastele si Craciunul il tine toata lumea chiar daca practica religia si in restul anului sau nu.
Ca sa intelegeti mai bine ce inseamana Ramadan am sa atasez un colaj foarte explicit.

Ramadan_

Tot in partea cu religia mai trebuie specificat faptul ca in Maroc dumineca nu e sarbatoare sau zi de odihna ca la noi ci vineri. Vineri e ziua in care imanul zice povesti religioase, e ziua in care rugaciunea e mult mai lunga si mai importanta, e ziua in care majoritatea nu lucreaza ( mai putin cei care lucreaza la firme europene ). Deci vineri cel putin pana dupa-masa nu va faceti program turistic sau de cumparaturi.

Apoi mai exista Sarbatoarea Mare ( The big Fest ) si Sarbatori Mici. Sarbatoarea Mare e cu taiatul mielului si dureaza 2 zile. Religia spune ca fiecare barbat insurat care isi permite ( dar toti o fac ) trebuie sa taie un miel pe care  sa il consume timp de o saptamana ( si neaparat sa imparta din el celor nevoiasi ). Toata lumea trebuie sa manance miel.  Totul se petrece in familie, barbatii taie mielul, femeile sorteaza carnea, apoi o prepara. In prima zi se face barbeque iar in zilele urmatoare se fac diverse feluri de mancare traditionala din miel. Binenteles totul are loc intr-o atmosfera festiva cu ceai, prajiturele si multa voie buna.
Sarbatorile mici se serbeaza cumparand haine noi copiilor.


3. Produse interzise: ce veti gasi si ce nu veti gasi in Maroc
Tot pe baza religiei puteti pune faptul ca nu veti gasi alcool la toate terasele ca la noi dar sa nici nu credeti ca nu exista. In Casablanca in centrul istoric e plin de baruri unde se consuma alcool. E drept lumea care le frecventeaza si felul cum arata ( gen bodega ) nu te imbie inauntru dar daca sunteti consumatori si va perimiteti, cluburile private si restaurantele de lux au in meniu bauturi alcoolice. Pentru preturi mai prietenoase mergeti in magazinele Metro sau Marjene.
Deasemenea nu veti gasi nici carne de porc. Spre deosebire de alcool pe care totusi il gasesti cu putin efort, carne de porc nu. Nu prea sunt consumatoare dar de curiozitate am intrebat des. Si va spun sigur ca nu veti gasi.
Si desi ati crede ca nu veti gasi nici tigari, gresit. Tigarile se gasesc peste tot la pachet sau bucata. Preturile poate sunt putin mai mari, dar nu atat incat sa te faca sa ti le duci din tara :)
In rest fumatul din narghilea si nenumaratele feluri de iarba sunt existente uneori la fiecare colt de strada.



4.Se acopera femeile sau nu?
 In Maroc nu veti gasi la tot pasul acele femei acoperite din cap pana in picioare (ninja style), cu ochi mari si curiosi, din contra le veti vedea rar, si dupa mers veti sti ca sunt femei in varsta. Noua generatie nu mai aplica asfel de manifestari extreme, asa ca in Maroc sunt pe cale de disparitie.
Totusi fetele tinere inca pastreaza valul pe care il pun in diferite feluri ( inca nu am invatat nici unul, desi am incercat ) il asorteaza precum un accesoriu si sunt foarte mandre de el. Cele care poarta val sunt cele care aleg sa urmeze calea Coranului si doresc sa arate asta. De obicei aceste fete se imbraca decent ( fara decolteu, cu fundul acoperit cu bluze mai lungi etc ) si nu se rezuma totul aici. Insa cum religia nu are nici o treaba cu restul , fetele din Maroc conduc masini, stau in masina langa sofer, poarta tocuri, folosesc make up, merg in cafenele, merg la shopping .... deci se comporta perfect normal, ca noi, fie ca sunt practicante ale religiei sau nu. Sa porti val e doar o optiune si daca nu il porti nu inseamana ca nu esti religios sau  ca nu esti musulman. Cel putin asa am vazut eu ca sta treaba in Maroc.





5. Mana lui Fatima
In Maroc nu exista tablouri religioase sau iconite.
La ei exista tablouri cu numele lui Allah (  are 99 de nume ) si mana lui Fatima.

Simbolul mainii este numit de catre musulmani mana lui Fatima (fiica profetului), si se spune ca mai simbolizeaza si cei 5 stalpi ai islamului.
Ochiul din mana este considerat un talisman puternic impotriva deochiului, si este purtat de obicei la gat sau este agatat pe pereti, deasupra usii unei locuinte sau al unui local. Fiecare tara cu talismanul ei. Noi avem ata rosie.

Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

3 comentarii:

  1. Anonim a trebuit sa iti sterg comentariile fiindca contineau link-uri si nu le accept pe blogul meu
    Dar ca si informatie generala acesta e un simplu blog, nu e un documentar cu cazuri analizate, e opinia mea proprie. Tu ai alta opinie? fa-ti un blog :) simplu
    Nu zic ca ce scriu eu e adevarul absolut, e adevarul meu! e asa cum am vazut eu si am cunoscut eu Marocul!

    RăspundețiȘtergere
  2. Impresionant, felicitari pentru rabdarea de a scrie atatea articole despre Maroc !!!

    RăspundețiȘtergere