Jurnal de` Paris - Gradina Luxenbourg, Pantheonul, Cartierul Latin (8)

~Jurnal de` Paris (8)~
Pagina dedicata Biancai



19 Mai 2009
Penultima zi la Paris! Eram fericiti fiindca in mare am reusit sa vedem tot ce ne-am propus : Champs elysees, muzeul Louvre, Palatul si Gradinile Versailles, Disneyland! Stiti probabil cum e sentimentul acela cand iti doresti ceva foarte mult, si ti-e frica fiindca desi esti acolo, aproape de el intotdeauna se poate intampla ceva si sa nu reusesti sa il vezi! Avand  lista bifata .... decidem sa luam Parisul la pasi marunti, si sa ne continuam vacanta intr-un ritm mai lejer mai ales fiindca ne-a cam ajuns oboseala dupa ultimele 2 zile.


 Asa ca azi, desi ideea era sa ne trezim pe la 9-10, ajungem sa ne ridicam efectiv din pat  la 12. Kari e demult treaz si se joaca cu jucariile pe langa noi, mai chicoteste, ne mai trage de par, dar e linistit. Ne imbracam, facem `bagajul` de drum, ne mai invartim dupa jucarii, paturica si alte maruntisuri cand Kari incepe o criza, fara motiv. Se poate ca ii era somn, sau foame, sau n-aveam pur si simplu chef de iesit. Si cu toata dorinta noastra de al calma, el nu si nu, se incapataneaza sa trezeasca si cel mai lenes vecin. Pana la urma cu greu adoarme, si-l lasam sa se odihneasca pana dupa-masa, cand din nou, intr-un ritm lenes facem bagajul si iesim.                                                                                        

Azi am luat directia Gradinile Luxmbourg. Suntem in continuare fara ghid, fara harta. Doar cu cunostintele ce le-am acumulat inainte de a porni spre Paris :                       
Documentare: Grădina se întinde pe 23 de hectare, fiind însufleţită de rândurile de flori şi de sculpturi. Important loc de întâlnire al parizienilor, studenţilor sau al celor care doresc sa se plimbe.

Intr-un fel seamana cu gradinile Tuilleries, e aceeasie liniste, din nou alei late, din nou statui si statuete pierdute in decor, din nou o fantana arteziana mare, gen lac. Intre cele doua mi-ar fi greu sa spun care e mai frumoasa. Insa e usor de remarcat faptul ca aici, studentii predomina, nu turistii.

-Palatul Luxenbourg-






Dupa clasicele fotografii, si joaca, si rasete .... pornim din nou, pe strazi, in nestire. Ne incredem mai mult in instinct cand o luam in fata, apoi la dreapta, la stanga, pe langa cafenele chic si restaurante cu meniu scump. La o interesectie vedem si Pantheonul, asa ca ne indreptam spre el. Alta strada cu cafenele si restaurante, apoi multe grupuri de studenti, probabil la seminarul de seara, stau pe trotuar si mananca si povestesc. Pantheonul e inchis (cum altfel? ) la ora asta, asa ca sunt putin suparata.





Am descoperit ca eram chiar langa facultatea de drept, care afiseaza mare : 
`` Liberte ,Egalite, Fraternite``...
care acum, dupa ce s-a intamplat cu rromii alungati din oras si dupa problemele ce se ridica cu privire la Schengen ( va rog `politicienilor` nu-mi sariti in cap, e o parerea personala ) , ma indoiesc cam tare de  cuvintele astea.


In dreapta Pantheonului este biserica Saint-Etienne du Mont, care are o fatada foarte draguta, pacat ca din nou, e prea tarziu ca sa o vedem ....


Ne continuam plimbarea in jos spre Cartierul Latin, unde desi sunt adepta stradutelor inguste si a magazinelor si restaurantelor in miniatura, astea nu. Mi s-a parut sufocant de aglomerat. Am vrut sa ne asezam la un restaurant/terasa unde nu stiu daca ma credeti dar nu te puteai misca printre scaune , erau lipte spatar de spatar, ma si intreb oare cum s-o fi asezat oamenii ce erau deja acolo. Chelnerii specific locurilor turistice te imbie intr-un mod  agasant in restaurantul lor, suvenirurile sunt prezente, uneori la oferte de 1+1 sau 2+1, dar chiar si asa raman scumpe fata de restul locurilor.





Am iesit, ne-am dus spre P-ta San Michele, unde din nou puhoi de oameni, a trebuit sa asteptam sa imi pot face poza :), si destul de nemultumita, dar cu o experienta in plus traita la Paris ne-am indreptat spre Sena cea frumos curgatoare si apoi spre casa.


Thanks for visiting,



Citeste toate articole despre Paris aici --> FRANTA
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

2 comentarii:

  1. Prima incursiune in Cartierul Latin am facut-o cand inca studentii erau in vacanta.Lume multa,dar am inteles ca nici pe departe cata este in timpul cursurilor.Mi-am innebunit prietenii din Franta cu dorinta de a petrece o noapte pe strazile Parisului.Ei mi-au tot zis ca e periculos si sa nu fac asta,asa ca,la cele multe lamentari,unul s-a sacrificat si m-a dus noaptea un tur , pana pe la 4 dimineata.Turul a inclus si Cartierul Latin,foarte animat si colorat.Am vazut barurile speciale,pentru minoritati sexuale,micile restaurante,am luat masa la un restaurant (grecesc) cu muzica si "animatoare".Am vazut mare parte din Paris,noaptea.Regrete tot au ramas:as fi vrut si o croaziera cu un bateau mouche.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ce frumosss! daca as fi locuit mai aproape de centru ma aventuram si eu, oricum nu credeam ca e asa animat, ma gandeam ca e un mod bun de a vedea Parisul fara toata agitatia de pe strazi ...

      Ștergere