Cum negociem in Maroc

Asta stiu ca va place. Deja va si vad zambind. :)

Si mie imi place si mi-ar placea si mai mult daca as sti franceza sau marocana. Dar e bine si pe engleza si marocana. Tehnica pe care o folosesc eu v-o spun la sfarsit.
Acuma vorbim despre negociatul in genereal, fiindca in Maroc se practica cateva reguli de bun simt (poate ele sunt aceeleasi si in Egipt, Tunisa, chiar Turcia, dar nu am de unde sa stiu ).


Regula numarul 1: Nu va aruncati cu capul inainte si incepeti tare de la primul magazin
fiindca de obicei acestia cer preturi mai mari, si veti regreta cand prin mijlocul bazarului veti gasi produsul la jumate pret, asta fara sa fi inceput negocierea ....

Cand va incepeti ziua in bazar rezervati-va cateva ore pentru a afla preturile la ce va intereseaza. Intrebati la diferite magazine pretul, si nu negociati. Intrebati doar de curiozitate ca sa va faceti o idee de cat ar trebui sa cereti. Iar la final incepeti sa negociati in magazinul unde ati primit pretul cel mai mict!

Regula numarul 2: Aveti in minte cateva sfaturi mai mult de bun simt

- nu va aratati super incantati de tot ce vedeti, nu fiti cu zambetul pe buze in stilul 'idiot' daca vreti ca vanzatorul sa nu va ia ca atare si sa iesiti din magazin cu produse la pret dublu.
- o negociere, de orice tip, inseamana o relatie intre cumparator si vanzator, asa ca incercati sa fiti prietenosi, si comunicati cat mai bine, ideea e sa il convingeti sa va vanda la pretul pe care il dati (aveti asta in minte totdeauna)
- sa nu credeti ca daca nu stiti limba nu puteti negocia. Luati cu voi o foaie, un pix si un calculator si desenati totul pe foaie. Am vazut si clienti ce desenau fete triste la pretul ce li se scria :))))
-Nu uitati sa fiti inventivi in modul de a nogocia, si cine stie, poate cumparati sub pretul ce vi-l imaginati

Regula numarul 3. Nu incepeti sa negociati daca nu vreti sa cumparati

Daca cadeti de acord la pret si nu  cumperi, sau te razgandesti, fi sigur ca nu o sa-i mai placa de tine, si oricum nu e frumos sa pierzi timpul cuiva for fun. Marocanii urasc asta!

Regula numarul 4: Totul consta in strategie

Sa zicem ca esti la raion si vezi o esarfa ce-ti place. Intrebi, ti se zice pretul .... 10 euro
Pretul evident ti se pare prea mare si chiar iti place esarfa asa ca treci la negociat. Gandeste-te cat ai fi dispus sa dai pe esarfa si pune pretul putin mai mic ( sa zicem ca ai lua si cu 5 euro dar ti-ar placea cu 3 ) ca in urma negocierii sa ajungi la pretul dorit(5 euro). De cele mai multe ori pretul ce ti-l spun ei este de 3 pana la 10 ori mai mare decat valoarea lui, dar voi nu trebuie sa va ganditi la asta, nici nu conteaza daca la sfarsit veti fi 'pacaliti' fiindca in cele cateva zile cate veti sta nu veti stii niciodata preturile adevarate la toate produsele din bazar. De fapt nimeni nu le stie decat vanzatorul. Ideea e ca voi sa obtineti un pret satisfacator gandirii voastre si a portofelului.

Regula numarul 5. In bazar nu-i loc de jena si rusine dar nici nu spuneti preturi la batjocura. Fiti sinceri cand spuneti pretul pe care il oferiti.

Ziceti 3 euro. Daca va apropiati de pret vanzatorul va cere un pic mai mult. Atunci tineti pretul pe care i la-ti spus  si pana la final probabil il veti lua cu pretul pe care l-ati gandit. Adica tineti tare la 3 si pana la urma ziceti bine, hai cu 5.

Regula numarul 6. Negocierea trebuie sa fie scurta. Nu o lungiti ca nu le place, si nici voi nu cred ca vreti sa stati jumatate de ora in fata unui raion cand bazarul e atat de mare ca nu-l poti cuprinde cu ochii.

Asa ca daca zice ferm inca de la inceput ca pretul oferit ( 3 euro ) e prea putin, plecati. Veti mai gasi accelasi lucru in alt loc (de cele mai multe ori). Daca atunci cand plecati va striga, tineti de pretul cerut, inseamana ca ati fost aproape, si o sa vi-l vanda. Daca nu va striga si apoi veti fi nevoit sa va intoarceti la el ( fiindca nu ati gasit in alta parte etc ) atunci voi veti fi cei care veti plati pretul cerut de el adica 10 euro. Nici nu mai are rost sa incercati sa negociati.

Regula numarul 7. Nu va simtiti vinovati daca nu picati de acord asupra unui pret. De multe ori, in momentul acesta vanzatorii aplica metode de santaj sentimental, prin care te fac sa te simti vinovat ca le-ai pierdut timpul si nu cumperi nimic. Nu uita ca si tu ai muncit pentru banii aia, si ca surplusul la bagaj se plateste :)))

Regula numarul 8. Tine minte ca oricand esti liber sa pleci.
Nu-ti place incotro a luat-o negocierea voastra, vanzatorul incepe sa se enerveze sau va propune sa luati mai multe ca sa iesiti in avantaj ... si parca nu ati face-o, nu va simtiti jenati sa spuneti 'no thanks' si plecati mai departe!

Cam astea sunt regulile jocului. Bine, fiecare cu tehnica lui, dar astea sunt regulile pe care le-am invatat in multele ture de shopping!

Eu am invatat cateva cuvinte pe marocana, si oricum eram 'privilegiata' ca prietenul meu era marocan si oriunde eram incepea conversatia cu '' ea e sotia mea asa ca eu platesc, nu e turist '' si cu asta deja pretul cerut era considerabil mai mic. De multe ori am vazut ca pentru turisti cer preturi rusinos de mari. De ce ? Fiindca multi straini, mai ales francezii nu negociaza, si dau direct banul cerut. Hmmm deci e bine sa ceara mult la inceput ca nu se stie cu cine ai de-a face. Asta se intampla mai ales in Marakesh unde e plin de francezi.

Tehnica mea :)
Cel mai des prieteneul meu negocia, dar cand imi doream ceva foarte tare incepeam sa zic 'Meendis flus' adica 'nu am bani - in sensul ca nu sunt asa bogata'. Nu stiu cum se scrie, dar se pronunta cum am scris, tineti lung pe vocala 'e', iar s de la capat (meendis) e 's' de la sarpe. La fraza asta majoritatea zambeau si spuneau bine. Rareori au ramas pe pozitie cu pretul. :)

Negocieri frumoase va doresc si sa iesiti din bazare cu plasele pline si ochii stralucind de fericire!!!

Thanks for visiting,

  Am locuit 1 an in Maroc citeste jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

7 comentarii:

  1. Cand o sa ajung prin Maroc o sa spun ca vin dintr-o tara defavorizata:)), cu oameni saraci :( si ca trebuie sa inteleaga ca eu n-am euro...

    RăspundețiȘtergere
  2. Pacat ca mi s-au sters comentariile cand am introdus noul format fiidca acest articol avea cateva comentarii folositoare apropo de asta :((((

    RăspundețiȘtergere
  3. Un singur lucru vreau sa spun: nu exista limba marocana, in Maroc se vorbeste araba in dialect marocan.

    RăspundețiȘtergere
  4. emilia6:20 p.m.

    alicee, cand mai ajungi in vreo tara araba, ia-mi si mie crema Fair & Lovely, sunt convinsa ca ai auzit de ea. eu am avut si un stoc atunci cand m-am intors din maroc, dar s-a epuizat de mult. este f buna si nu este deloc scumpa. are protectie solara, este de origine indiana si se gaseste cel mai mult in tarile unde caldura este la ea acasa. am vorbit serios ca o vreau. ema_962@yahoo.com

    RăspundețiȘtergere
  5. Emilia imi pare tare rau, azi am venit din Maroc. Mesajul tau a ajuns prea tarziu la mine, daca scriai cu cateva zile in urma ti-as fi adus! :(((

    RăspundețiȘtergere
  6. Cu putin noroc in februarie o sa cer sa mi se trimita crema pt tine :). Atunci primesc de obicei pachet din Maroc :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Anonim limba araba este foarte complexa, ok ai dreptate nu e limba marocana, e dialectul Marocan.
    In Egipt, Tunisia, Liban, Maroc nu se vorbeste aceasi limba ... un necunoscator ca tine zice araba la toate :)))

    RăspundețiȘtergere