Prima zi in Barcelona: de la extaz la groaza

Vacanta la Barcelona: Jurnal de calatorie
Prima zi : 20 februarie 2011

Cand ma gandesc la Barcelona primul lucru ce imi vine in minte e o felicitare ce am vazut-o acum 2 ani, cu un parc, ireal de frumos! De atunci visez sa vad orasul acesta. Binenteles ca odata ce am inceput sa citesc despre oras: operele lui Gaudi, temperaturi ridicate, marea Mediterana, plaja, distractie, multa viata de noapte si mancare buna, tipic catalana, am zis: Orasul acesta trebuie sa il vad! E prea interesant, are prea multe caracteristici pe gustul meu! Si desi am avut sansa sa il vad de 2 ori, le-am ratat pe ambele! Asa ca asta e a-3-a oara cand incerc si pot spune ca  nu m-am luptat pt nici un alt oras asa mult ca pt Barcelona!
Astea au fost circumstantele in care, pe la inceputul lunii februarie am dibuit o vacanta low-cost, in stilul meu, si-am platit-o fara sa stau prea mult pe ganduri. A fost un moment de extaz si inconstienta, nestiind ca pana la urma voi pleca singura

Barcelona m-a primit cu caldura si ospitalitatea celor de la informatii turistice, care m-au coordonat spre metroul din aeroport, apoi d-na de la tiketing care mi-a zambit frumos si mi-a dat o cartela T10, iar in final o groaza de oameni draguti ce m-au ajutat intr-un fel sa ajung pe Rambla la Hostel Bar Ramblas, unde imi rezervasem cazarea. Patru etaje, o scara mult prea inclinata si ingusta, un baiat prea tanar ca sa fie receptioner si-o problema tehnica ce ma impiedica sa ma cazez m-au dus cu gandul la o prima seara ratata, insa curand internetul a venit, m-am cazat intr-o camera de 4 persoane, mi-am bagat bagajul in dulap si-am iesit sa ma plimb pe vestitul bulevard Rambla.

Bulevardul Rambla nu e la fel de cunoscut ca Champ elysee insa pentru spanioli e sinonimul acesteia. E locul de promenada al orasului Barcelona, unul din cele mai aglomerate strazi pe care m-am plimbat vreodata! E forfota, haos, dar e frumos si tineresc!
Trebuie sa va spun ca acesta e un bulevard tematic pe care in fiecare seara veti gasi in mare parte aceeleasi lucruri si aceeiasi oameni.

O plimbare pe Rambla arata cam asa:

Pornind de la statia de metro Drassenas, veti putea admira picturi infatisand dansatori de flamenco, diverise staruri frumos creionate, fete hazlii in caricaturi si cateva portrete! Oferta cam mica dupa parerea mea!



Apoi vine partea comerciala cu restaurante, iar terasele acestora sunt chiar pe bulevard! Mancarea? Binenteles tipic spaniola: tapas, paella, sangria, fructe de mare, peste, dar si paste si pizza pentru conservatori! Preturi? La pranz preturile sunt mari insa pentru o cina deseori vedeam oferta Menu: 2 tapas+ paella + sangria 10 euro .... un pret bun! In unele seri e fara sangria, dar tot e ok.
Odata ce ati trecut de zona asta puteti sa va considerati pe la mijlocul bulervardului. Aici veti vedea oameni-statui, unele sunt statui, altele fac show, unii stau in pozitii ciudate, altii te vor ademeni in fel si chip sa le pui un ban si apoi sa faci poze cu ei. Parerea mea e ca e putin exagerata treaba, adica statuie langa statuie; isi pierde farmecul, parca imi placea mai mult la Roma unde era cate o statuie vie prin cate o piata, pe langa un momenument. Aici se potriveste zicala 'ce-i prea mult, strica!'




Zona statuilor se termina in apropierea statiei de metro Liceu. Urcand spre Piata Catalunya, bulevardul e plin de magazine cu ciocolata suvenir, bomboane, lumanari, animale de companie, si te miri ce altceva! In continuare catea buticuri cu flori .... dupa care inca o zona cu statui, ca doar asta da farmec bulevardului! Iar aproape de piata Catalunya sunt banci pe care te poti aseza sa privesti spectacolul strazii, in fiecare zi, in fiecare seara .... in orice clipa!

                          
                         

                          




Mi-a placut mult Rambla, e una din cele mai dinamice strazi pe care m-am plimbat, insa in scurt timp, cand m-am intors spre Hostel am inceput sa ma ingrozesc. Am inceput sa vad si detaliile, si oamenii care frecventau bulevardul, oameni ai strazii, prostituate si hoti. Apoi am inceput sa aud 'Policia, policia, aqui, aqui ' cuvinte care si acum, departe fiind de Barcelona le aud si imi dau fiori! In prima seara am vazut 2 astfel de `accidente nefericite`, cu hoti care au furat turisti. Politia si-a facut treaba, insa in astfel de momente nu ai cum sa te simti bine, nu are cum sa iti placa. Mai ales ca in primul caz hotii erau romani, mai exact un cuplu, care nu avea deloc fata de hoti, lucru ce m-a ingrozit si mai tare. Oare cati din jurul meu sunt chiar turisti si cati sunt de fapt hoti 'mascati'???


Ce se intampla pe Rambla e incredibil! In viata mea nu am vazut un loc unde poti sa recunosti hotii, unde ii vezi si toata lumea ii vede si stii ca in orice moment poti fii chiar tu urmatoarea victima. Seara ma puneam pe o banca si asteptam sa actioneze. Apoi incepeam si eu sa urlu, odata cu restu ... 'Policia, aqui, aqui'. Si cu toate ca sediul politiei e chiar pe Rambla, iar politistii se plimba pe scutere, cu masini si cate 2 pe strada, si la auzul acestor cuvinte toti politistii incep sa fuga catre locul indicat de oameni tot nu te simti in siguranta. Faptul ca am locuit langa Rambla a fost o alegere buna si rea in aceelasi timp, pana noaptea tarziu auzeam tipete si urlete, cand ajungeam la hotel dupa-masa si deschideam geamul, jur ca in ora aia cat stateam la hotel sub geamul meu se intampla o infractiune in fiecare zi!

Eu am plecat si am ajuns in oras noaptea la 2-3 si a trebuit sa trec pe strada asta cu bagajul, cu banii, cu camera, cu actele, a fost un chin!
Si da hotii ma abordau, imi spuneau sa fiu calma ca nu se intampla nimic, doar vreau sa vb cu mine, sa nu fac galagie. Si eu ma supuneam si ascultam in continuare interogatorul lor in timp ce  asteptam night busul si ma rugam in gand sa vina cat mai repede! Le mai spuneam ''dehame en pas'' ( lasa-ma in pace ), ''si no grito'' ( daca nu urlu ) .... si nu am avut probleme. Nu stiu daca expresiile se scriu asa, insa se citesc cum le-am scris si sunt de retinut daca vreti sa vizitati in curand Barcelona!

Si acum sa va spun cel mai tampit lucru ce mi l-au spus localnicii si care sper sa fie o minciuna:

In Barcelona sa furi bunuri de pana in 200 de euro e legal!!!!
Si ca daca spargi o banca si furi milioane de euro primesti maxim 5 de ani de inchisoare!!! Adica asta e pedeapsa maxima!
Si ca hotii care fura turisti sunt dusi la sectie, li se iau date, iar apoi sunt eliberati, atat timp cat victimele nu au fost agresate de aceea nu se prea practica talharia, fiindca asta e o infractiune ce se pedepsete altfel.
Daca a mai auzit cineva porcariile astea si stie sigur daca sunt adevarate sau nu, m-as bucura sa ma lumineze si pe mine!


Primele ore in Barcelona au fost ciudate, mai ales fiindca desi citisem ca sunt hoti, ca siguranta pe strazi e mica, nu am constientizat acest lucru si am tratat totul superficial, iar aceasta trezire la realitate, a fost cam dura!

Va urma .... partea frumoasa :)
Thanks for visiting,

                Citeste aici mai multe articole despre --> Spania - BARCELONA
Propuneti mai departe: Dati si voi un Like si un share/Mersi Click Here!

 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

22 de comentarii:

  1. Se zice si scrie "Flamenco", Flamengo nu exista, cel putin nu in spaniola.

    Majoritatea hotilor sunt romani "romi", ai lor nu fura maruntis, sunt specializati pe chestii mai mari.
    Nu stiu de inchisoare, dar pariez ca in Romania nu faci inchisoare daca furi 200 euro.
    Probabil ca sunt alt fel de pedepse, dar nu pti zice ca este legal sa furi, pt ca nu este asa.

    Se stie ca toate orasele turistice sunt predispuse la hotii, Barcelona este plin de imigranti, asa ca pericolul este ceva mai mare. Sunt anunturi peste tot sa fii atent la hoti.

    Sa vezi cum fura romanii in metroul din Madrid ;) si cat de agresivi sunt la Paris

    RăspundețiȘtergere
  2. RD eu am zis din experienta proprie. In Madrid nu am fost.
    In Paris cat am stat, aproape 3 saptamani eu nu am avut probleme si nu am vazut hoti sa fure sau sa vad pe cineva ca a fost furat ....

    RăspundețiȘtergere
  3. CARINA9:01 p.m.

    Buna. Am citit foarte prinsa si abia la final mi-am dat seama ca am gasit informatii si despre Maroc tot pe blogul tau. Scrii foarte fain, nu stiu daca trebuia sau nu, dar m-am amuzat rau la partile cu "policia policia". Urmeaza sa fac o excursie in Barcelona si Maroc , sper sa nu strig policia :D

    RăspundețiȘtergere
  4. Carina multumesc!!
    Sper sa iti foloseasca blogul si sa ai distractie placuta!
    Daca ai intrebari, poti sa imi scrii e-mail. Il gasesti in Despre Mine :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim6:14 p.m.

    Am fost si eu la Barcelona acum catva timp si pentru ca am fost pe punctul de a fi pradata in plina strada, pot sa spun ca acest oras m-a lasat rece. Abia asteptam sa plec de acolo. Cei care doresc sa viziteze Barcelona trebuie sa fie foarte atenti.

    RăspundețiȘtergere
  6. Dar despre transport cu metroul ce poti sa ne spui ? Cum arata trenurile FGC si cu ce se deosebesc de metrou ? Ceva despre vreme, ca noi plecam in perioada 18-25 mai ....

    Multzumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
  7. Din pacate despre trenurile acelea nu stiu nimic, el stateam in centru si nu le-am folosit! Doar cat m-am dus in Montserrat , nu stiu daca cu FGC dar oricum, era un tren normal, ca si look semanau cu cele personal (tip autobuz).
    Vremea, eu am fost in februarie si umblam in tricou, in may cred ca puteti face baie in mare :))) Astepati-va la caldura mare!

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim4:50 p.m.

    Multzumesc ptr. raspunsul referitor la trenuri. Si noi tot in centru vom sta la hostel Els Angels, daca-l stii cumva. Alte obiective in centru (in afara de cele clasice si renumite) crezi ca mai sunt ?

    Multzumesc anticipat !

    RăspundețiȘtergere
  9. hmmm, nu prea stiu acum, a trecut ceva timp de cand m-am documentat pt Barcelona

    RăspundețiȘtergere
  10. Nu recunosc barcelona din ce ai scris tu aici. eu m-am intors luni , dupa 6 zile de stat acolo si nu am experimentat absolut nimic din ce ai povestit. doar nu e ca in ferentari[daca ai fost vreodata pe acolo]. pt mine a fost o vizita placuta ,relaxanta, am vizitat multe locuri, am facut multe poze... iar legat de metrou, e mai mult decat ok, eu am fost pt prima data acolo si nu am reusit sa ma ratacesc.

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim se poate ca lucrurile sa se fi schimbat impresiile mele sunt din februarie 2011! Atunci asa a fost :(((
    Ma bucur ca ai avut o vacanta frumoasa si fara peripetii

    RăspundețiȘtergere
  12. Am fost in aprilie la Barcelona si am stat pe Nou Rambla, deci la 2 pasi de Rambla. Poate am fost noi norocosi, dar n-am patit si nici n-am vazut astfel de situatii. Am mers si in grup, 4 adulti cu 2 copii, si singur dar n-am avut probleme. Auzisem insa de la alti prieteni ca au avut probleme cu hotii de buzunare in metrou. Noi n-am folosit metroul deloc, am preferat sa colindam Barcelona la pas.

    RăspundețiȘtergere
  13. frumos post , mi-a placut ...il ratesem se pare !

    RăspundețiȘtergere
  14. Anonim7:52 p.m.

    Eu sincer confirm cele spuse de tine! Am fost acum 10 ani, eram un copil, aveam 14 ani! Pe Rambla pe acele stradute laturalnice, am vazut oameni ce isi bagau in vena, sex, etc! E destul de ciudat! Lucru valabil si inspre Mare Magnum, foarte multi ciudati, si prea prietenosi pentru gustul meu! Dealeri de droguri peste tot, mai ales negrii, dar sunt normali, iti fac multe oferte tentante, daca ai asemenea ocupatii! Spaniolii sunt oameni draguti, treaba e stricata de cei ce misuna pe strazi, romani infractori, precum si alte natii! Acum care mai sunt preturile, as vrea sa merg cu prietena luna asta vreo 4 nopti! Cam ce buget mi-ar trebui pentru cheltuieli cotidiene?

    RăspundețiȘtergere
  15. Anonim eu am fost in martie acum 2 ani in Barcelona. Cam demult :)

    Cate ceva despre preturi, macar la obiective puteti citi aici (chiar daca s-au scumpit, sigur maxim cu 1-2 euro)
    http://aliceee-traveler.blogspot.ro/2011/08/vacanta-la-barcelona-concluzii-si.html

    Cazare prin booking puteti gasi convenabil. Avionul e scumput chiar si prin Wizz. Cred ca un minim de 350 euro/pers/total. Avand in vedere ca 200 se vor duce doar pe transport si cazare. Mancarea la restaurante 10-15 euro. In spermarket cam ca la noi. Intrari si obiective am scris in articolul de mai sus.

    RăspundețiȘtergere
  16. Buna,chiar daca au trecut multi ani de cand ai fost in Barcelona m-am gandit sa scriu experienta mea pentru alti cititori ca sa nu existe numai opinii (cat de cat) negative.
    In primul rand vreau sa iti spun ca am prins blogul tau de pe blogul Alinei Ceusan si imi place foarte mult ce am citit pana acum, si vreau sa te intreb (cu indiscretie) daca majoritatea calatoriilor le faci singura (ma bate gandul asta si pe mine dar inca nu am curaj).
    Ieri m-am intors din Barcelona (a fost a doua oara) si cu toate ca stiam lucruile astea negative eu nu am vazut absolut nimic. Bine trebuie sa zic ca iubitul meu a locuit multi ani acolo si mi-a zis ca in zona El Rabal (cartier) nici sa nu intru si sa nu umbli singur noaptea de la plaza Cataluña in jos pe Ramblas, pentru ca nu e foarte sigur, mai ales ca stau romanii la panda. Trist sa auzi cum fura un roman ca tine, dar locuind de multi ani in Spania m-am obisnuit sa se uite urat la mine pentru faptul asta. Asta e! Revenind la subiect, tre' sa zic ca BCN pentru mine e ceva uimitor si am de gand sa ma mut o perioada acolo cu toate ca sunt constienta ca viata e mult mai grea acolo decat in orasul unde stau care e destul de mic. Am vazut ca a intrebat cineva diferenta de metrou si FGC, trebuie sa fic ca nu exista diferenta, sunt subterane, daca cobori din metrou si apoi tre sa iei FGC nu trebuia sa platesti din nou (pastrati mereu biletele de metrou ca in timp de o ora jumatate sunt valabile si pe tren FGC si pe autobuz)... diferenta cred eu ca este zona, presupun ca metroul nu ajunge pana acolo si a pus alta varianta ca sa cuprinda tot orasul, zic eu! Pentru cei care vor sa viziteze le zic sa mearga la parcul Montjuic(linia 7 de metrou din plaza cataluña), seara fac un spectacol cu lumini si muzica la fantana Montjuic. Alt loc care sa il vizitezi e Tibibado, vezi tot orasul de pe un munte, superb!!!
    Gata nu ma mai lungesc.
    Drum bun, v-am pupat.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ramonna multumesc de comentariu. Nu, nu calatoresc doar singura, o fac si cu sotul si cu copilul sau cu prietenele. Prima data am calatorit singura de nevoie, mi-a placut si am continuat. Mi se potriveste. Bineneteles ca as prefera sa calatoresc cu prietenele sau cu sotul meu insa ei sunt interesati de alte lucruri. Cand calatorim impreuna of facem pentru relaxare, distractie ori cand calatoresc imi place sa vizitez, sa fac turism! :)
    Multumesc pt completarile despre Barcelona. Ma gandesc ca fiecare om ce ajunge acolo are parte de alta poveste, alta fata a Barcelonei, ce spun eu aici nu e neaparat general valabil, insa e experienta mea si sper ca unora sa le fie de folos :)

    RăspundețiȘtergere
  18. in ianuarie ma duc in barcelona, ca politist va spun ca abia astept sa ajung.....deci hotilor, va rup capatinile in 4 daca va prind pe langa mine la furat.....asa ca daca vedeti in barcelona pe strada unul mare rau, cu tatuaje pe brate, vb romana si injurand fiecare tigan gasit in cale, sa stiti ca eu sunt.....va bat 5 zile cat stau de va cacati pe voi!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mult de lucru...La metrou le găsiți, de obicei sunt minimum trei la "intervenție ". Eu am scapat incredibil dintre două hoațe,cu o reacție de-a mea imprevizibilă și ajutorul a doi spanioli ,o ea și un el, care au prins-o pe una și nu i-au dat drumul până nu am confirmat că nu m-au furat.

      Ștergere
  19. in ianuarie ma duc in barcelona, ca politist va spun ca abia astept sa ajung.....deci hotilor, va rup capatinile in 4 daca va prind pe langa mine la furat.....asa ca daca vedeti in barcelona pe strada unul mare rau, cu tatuaje pe brate, vb romana si injurand fiecare tigan gasit in cale, sa stiti ca eu sunt.....va bat 5 zile cat stau de va cacati pe voi!!!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Anonim1:55 p.m.

      Bogdan dinu esti un mare visator....crezi ca daca aici esti politist,mare si rau asa cum te dai tu impresionezi pe cineva de acolo?stii cate bataie iti mananci daca sughiti asa cum zici tu pe acolo plin de impresii?tu crezi ca hotii umbla de capul lor singuri pe acolo?Te anunt eu ca nu si incearca sa dai intr-unu sa vezi cum 10 te iau pe sus,sau te asteapta pana ajungi intr-o zona retrasa ca sa isi masoare fortele cu tine....asa ca nu mai compara tu romania cu barcelona.....am multi ani de cand stau in barcelona si pot sa iti spun cateva din ceea ce am vazut pe aici...uite un exemplu mic:Un roman asa ca tine isi dadea impresii in fata sexshop-ului de pe rambla,se dadea la toti romanii de pe acolo si ii injura asa cum zici ca ai face tu,plus s-a legat si de un marocan ceea ce i-a fost cea mai mare greseala comisa ca omul si-a primit un glont in secunda cand s-a dat spre marocan.asa ca da-ti tu impresii si sa ne scrii rezultatul cand ajungi ;)

      Ștergere
  20. In Barcelona 4 lucruri conteaza cu adevarat
    - Gaudi si Sagrada Familia(ce nu se mai termina de construit),
    - bucataria catalana,
    - FC Barcelona si
    - marea, plaja si viata de noapte
    :)

    RăspundețiȘtergere