Top 1O opere semnate Gaudi

Cand spun Barcelona in primul rand trebuie sa va ganditi la operele lui Antonio Gaudi. Unii cred chiar ca Barcelona nu ar avea nici un farmec daca Gaudi nu ar fi existat. Personal nu sunt intru totul de acord, dar cred ca proiectele curajoase a lui Gaudi dau o nota magica acestui oras. 

Sa facem cunostinta cu Antonio Gaudi:

Antoni Placid Gaudí i Cornet, s-a născut la 25 iunie 1852 la Reus, Catalonia, dar și-a realizat studiile și operele la Barcelona. Ca tânăr arhitect, Gaudi a fost inspirat de Eugène Viollet-le-Duc, ajungând să creeze modele gotice și remarcându-se prin originalitatea și fantezia sa.


 Top 10 cele mai interesante Opere semnate Gaudi! 

Aceasta este cea mai cunoscuta opera a lui Gaudi. Este o biserica uluitoare ce prezinta un tablou mare a relatiei dintre om, natura si religie prin arhitectura si fatadele bisericii. Biserica nu este finalizata, fiind in constructie din 1882 si se aproximeaza ca va fi gata in 2016.
Pont: Daca va veti urca intr-unul din turnurile bisericii veti avea o panorama completa asupra Barcelonei. 


                             Picture by Wolfgang Staudt                                 by Francisco Diez


2. Casa Batllo
Casa Batllo este rezultatul restaurarii unei case mai vechi ( 1904 ), casa datand din 1877. Gaudi a folosit pentru aceasta casa elemente tipice constructive ale curentului modernist ( Art Nouveau), care includ ceramica, piatra si fier forjat. Desi a fost dur criticat de catre localnicii orasului pentru stilul lui radical, Consiliul national al Barcelonei a numit aceasta casa ca fiind printre cele mai bune 3 cladiri construite in acel an!

by Berkje


3.  Casa Vicens
Aceasta a fost prima cladirea importanta a lui Gaudi. Construita cntre 1883 si 1888, Casa Vicens este un proiect rezidential imaginativ facut pentru o familie bogata, care detinea o fabrica de ceramica.Acest lucru este clar reflectat in faţada cladirii care conţine o varietate mare de decoratiuni din ceramica. Puteţi vedea de asemenea, unele influenţe islamice in arhitectura fatadei sale şi, în unele dintre camerele sale.


                                                                             by Tom Wolton
Parc Güell a fost construit între 1900 şi 1914 şi azi este parte a Patrimoniului Mondial UNESCO. Acesta este un complex de gradina, care adaposteste o serie de clădiri proiectate dinamic, inclusiv casa lui Gaudi. Cele mai multe clădiri au suprafeţele acoperite cu bucăţi neregulate ceramice, care este o caracteristică a lui Gaudí



                                                                     by Wolfgang Staudt


5. Palatul Guell
Aceasta este palatul de reşedinţă al familiei Güell. Exteriorul prezinta o fatada sobra care nu seamănă cu alte proiecte realizate de Gaudi. Pe de altă parte, interiorul şi acoperişul compenseaza lipsa elementelor in stil Gaudi din fatada. Acoperisul e cu totul special avand pe el niste hornuri conice ca niste brazi de jucarie.
                                                               by Alaskan Dude
Aceasta este una din principalele clădiri rezidentiale ale lui Gaudi  ÅŸi unul dintre cele mai imaginative case din istoria arhitecturii. Această clădire este mai mult o sculptura decat o cladire. FaÅ£ada este o masă variata ÅŸi armonios ondulata de piatră care, alaturi de balcoane din fier forjat, explorează nereguli a lumii naturale. UNESCO a recunoscut această clădire ca Patrimoniului Mondial în 1984.

                                                                      by Craigyc

7.  Finca Guell
Finca Güell este o proprietate mare a unuia dintre cei mai mari clienti a lui Gaudi, Eusebi Güell i Bacigalupi. Dar ceea ce este interesant nu este neaparat complexul, ci poarta de fier de la intrare. Complexul este compus din doua cladiri legate printr-o poarta monumentala comuna împodobită cu modele in stil Art Nouveau, fantezii vegetale şi un medalion cu "G" de Güell. Caracteristica cea mai uimitore este un dragon neobişnuit de mare de fier fabricat in lacatuseria Vallet i Piquer.
                                                                            by xn4

8. Mozaicul din Biserica Santa Pacia
Gaudi a proiectat pavajul bisericii Santa Pacia intr-un magnific mozaic cu forme geometrice. El a proiectat intreaga biserica : altarul, pavajul, corul, mobilerul scolii de maici, insa astazi a mai ramas intact doar mozaicul care il puteti vedea vizitand biserica (Adresa: C / Monges, 27. Program de vizitare: 17 ore la 20 de ore.)

9. Cascada fantana din parcul La Ciutadela
Cascada a fost proiectata de Josep Fontseré în 1881, special pentru ExpoziÅ£ia Universală din 1888, avandu-l pe Gaudi  ca tanar asistent. InspiraÅ£ie pentru Cascada a fost faimoasa Fontana di Trevi din Roma, Italia. Acesta este situat în cel mai mare parc din Barcelona - Parc de la Ciutadella. 

by MarenYumi


10. Casa Calvet
Casa Calvet a fost construita între 1898 şi 1900 pentru familia Calvet. Acestia au cumparat terenul cu mult timp inainte fara sa stie ca in curand centrul modern va fi acolo, si ca cel mai bun arhitect al timpului le va construi locuinta. Gaudi a ales pentru ei un stil mai conventional care sa se potriveasca cu ceea ce urma sa devina E'lxemple. Le-a placut foarte mult ce a iesit, iar casa a fost numita cea mai frumoasa cladire a anului 1900.

 Eu nu le-am vazut pe toate, am ratat cateva, insa despre cele pe care le-am vazut o sa va povestesc mai pe larg  zilele viitoare!



 Citeste aici mai multe articole despre->  BARCELONA

Propuneti mai departe: Dati si voi un Like si un share/Mersi Click Here!

 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)



6 comentarii:

  1. Anonim1:20 p.m.

    Eu nu ma pot uita le creatiile acestui sa-i zicem "artist " pentru ca mi se face rau ! Am mai simtit asta in copliarie când am vazut pentru prima data operele lui Rousseau -Vamesul ; in fine ...
    Sunt mare iubitor de arta, eu insumi "am picat" la arhitectura, apoi am devenit inginer , dar nu am continuat sa desenez, sa pictez, etc ;
    A! mi se face rau in sensul ca efectiv mi se par de un kitsch desavarsit ca si intreaga art nouveau , care-si cauta prin curbele ei parca un drum pe care , sincer ,Nu stiu daca l-a gasit vreodata pentru ca nu m-a interesat ! ( a ! fac analogia cu "stapanul inelelor"-filmul , la fel de infiorator de kitsch)
    Le Corbusier, Brancusi, Rembrandt,Cezanne, etc etc , sunt doar cateva exemple prin care vreau sa spun ca poti transmite muuuuult fara sa te chinui atat ! Iar opera lui Guadi est un chin , eu asa o prcep ( ca si pe Dali )...in fine, evident o sa ocolesc Barcelona daca o sa am ocazia sa merg vreodata , iar Guadi este motivul:)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Raluca2:35 a.m.

      Doamnee!!! Acel om a fost un geniu, daca ai ajunge in Barcelona, draga Anonimule, cu siguranta ti-ai schimba punctul de vedere, ceea ce a facut Gaudi este cu adevarat impresionant si crede-ma pe cuvant ca in momentul in care am intrat in Sagrada Familia mi-au dat lacrimile automat, nu mi s-a mai intamplat niciodata in viata mea sa plang atunci ca vad un loc ( am calatorit foarte mult in intreaga lume ). Gaudi a fost unic !

      Ștergere
  2. Anonim1:24 p.m.

    nu stiu de ce nu pot sa-i spun GAUDI si in mintea mea a ramas, dintotdeauna , distorsionat, Guadi, scuze, maestre...tardive ... pentru aceasta, acum , fara gluma

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Probabil atunci ti se potrivesc alte zone ale Spaniei, poate Andaluzia sau Madrid!

      Ștergere
    2. Anonim8:42 p.m.

      Cel mai tare comentariu pe care l-am auzit vreodată si îi dau dreptate ! :))))))

      Ștergere
  3. Vulpea când n-ajunge la struguri zice că -s acri ! Întâi mergi acolo priveste admiră trăiește apoi comentează sau mai bine fă ceva asemănător si apoi bârfește după ce ai laude in proportie de 10% măcar. Felicitări Domnule Gaudi un adevărat talent al artei !

    RăspundețiȘtergere