Vizita la Colosseum in Roma, Roma antica

Istorie, cultura, arta, arhitectura, peisaje, religie, cluburi, restaurante, magazine, romantism, haos ... nu sunt multe locuri in lume unde puteti gasi toate aceste lucruri. Dar un oraş nu doar ca le are pe toate, dar pe  fiecare la superlativ. O Capitala Antica cu toate facilitatile din ziua de azi! Centrul lumii catolice, cu unele dintre cele mai ascunse cluburi de noapte. Un festin pentru ochi, dar si pentru stomac. Orasul este, desigur,capitala Italiei, Roma !! Nu este un oras perfect, nicidecum, dar daca as sta sa ma gandesc mai bine nu as schimba nimic la el. Are ceva pentru toata lumea, de la turistul novice pana la calatorul impatimit!
Vacanta in Roma am facut-o pe cont propriu: 
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~50 euro dus-intors Romania-Roma. Incercati si voi >>> AICI 
 Pentru cazare ieftina la Roma va recomand  >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  
Cateva date despre vacanta :
-Am aterizat  la Roma in 8 septembrie (2010)
-Am plecat impreuna cu famila (eu, sotul, copilul si mama)
-Am stat 4 zile la Roma din care 3 zile si o dupa-masa am rezervat-o pentru vizitarea orasului!

''Am ajuns Roma mai mult dintr-o intamplare, niciodata nu am crezut ca voi ajunge asa repede aici, dar dorindu-mi foare mult sa ajung mai la Sud, la Coasta Amalfi si Capri, am zis ca daca tot aterizam la Roma ar fi mare pacat sa nu vizitam in mare orasul! Mai ales pentru mama care cine stie cand va mai ajunge aici! Asa s-a intamplat sa rezerv 5 nopti la Roma si sa incep sa imi  planific vacanta inca cu 6 luni inainte :)))''


Prima zi la Roma : Traseu de 4 ore prin Roma antica
Incepem cu Vizita la Colosseum

Ne-am trezit devreme, ne-am pregatit, am ajuns la statia de metrou, ne-am luat Roma Pass (costa 25 euro si ai inclus in el primele 2 obiective la care intri si 3 zile gratis pe toate mijloacele de transport), am luat metroul si pe la 10 am iesit din statia de metrou: Colosseum! Astazi aveam sa alocam prima jumatate de zi Romei antice! Am vrut sa incep traseul pe Colina Palatina, acolo unde s-a nascut Roma (fiindca de obicei prima zi o incep in partea istorica a orasului, mai mult din obisnuinta) dar de data asta am sarit peste asta direct la Colosseum! Nu pot sa zic ca toata viata am visat sa il vad (fiindca nu sunt asa innebunita dupa istorie si nici nu pot aprecia foarte bine toate aceste locuri istorice) insa pot spune sincer ca toata viata am vrut sa vad o Minune a Lumii! Asa ca asta a fost marea mea bucurie cand am ajuns in fata lui!
E un amfiteatru imens ce te copleseste prin dimensiune!E cel mai mare amfiteatru antic din lume, asa ca ...  e greu de prins in poza! Dar nu m-am chinuit prea tare fiindca pe jos e numai piatra cubica mare si cu caruciorul ne-am chinuit putin asa ca am lasat partea fotografica si am trecut direct la intrare. Puteti vedea ca lumea era deja stransa, toti se pregateau sa intre, si da coada era ametitoare. Nu ii vedeai capatul, iar pe sir stateau si cate 4, 5 persoane deci erau cateva sute. Dar supriza pentru cei cu Roma Card e un 'coridor' special pe care intra si grupurile, si in nici 5 minute am fost inauntru. Datorita cardului am economisit minim o ora de stat la coada!!!






Date interesante despre Colosseum: 
Stiati ca:

1. Colosseum dateaza din anul 80 d.H! Inaugurarea lui a durat 100 de zile, in care au pierit peste 5000 de animale
2. Constructia ovala nu mai este intreaga, o parte din fatada s-a prabusit in anul 847 in urma unui cutremur
3. Amfiteatrul are peste 80 de intrari si suporta 70 000 spectatori la un singur spectacol
4. Se estimeaza ca de-a lungul timpului, in spectacolele din Colosseum au murit nu mai putin de 500 000 de gladiatori si peste 1 milion de animale salbatice
5. Se spune ca o parte din marumara de pe fatada Colosseului a fost scoasa si folosita la ridicarea bazilicii San Piedro
6. La constructia Colosseului s-a folosit peste 100 000 metri cubi de marmura
7. Colosseum e cel mai vizitat obiectiv turistic din Roma, milioane de vizitatori in trec pragul in fiecare an
8. Elton John, Billy Joel, Paul McCartney si Ray Charles sunt doar cativa artisti care au concertat in Colosseum de-a lungul timpului!



O vizita la Roma e incompleta daca nu vezi Colosseum!


De la ferestrea Collosseului se vede bine Arcul lui Constantin, cel mai bine pastrat Arc de Triumf din Roma!


Si actorii costumati in gladitori ce cer sume imense sa ii pozezi sau sa te pozezi cu ei,
dar o poti face gratuit de la distanta :)


De la aceeasi fereastra o poza cu Forul Roman, in departare


Dupa 3 ore de poze si cules informatii despre Colosseum, am pornit spre Forul Roman, desi nu eram chiar convinsa ca vreau sa il vad. Cand am ajuns la usa de la intrare, un turist ne-a vazut nehotrati daca sa intram sau nu, si ne-a spus ca mai bine mergem spre Piazza Venezia si vom vedea de afara o parte din Forul Roman gartis, apoi daca vrem ne putem intoarce  sa il vizitam pe indelete!
Asa am pornit pe Via dei Fori Imperiali, strada principala dintre obiectivele turistice a Romei Antice, presarata cu oameni-statui! Acestea au fost primele statui umane pe care le-am vazut in viata mea.



La Forul Roman am ajuns destul de repede. In perioada lui de glorie Forul Roman fusese o suprafata ocupata de cladiri minunate si maiestroase-temple, palate, magazine- care astazi le gasiti sub forma de ruine! Daca as fi total insensibila as spune ca sunt o adunatura de pietre pentru care platesti bani grei (12 euro bilet combinat cu Colosseum) ca sa te plimbi pe un traseu curbat printre ele, unde la ureche ti se explica fiecare ce au fost candva si tu cu imaginatia ta debordanta iti inchipui cum ar trebui sa arate.

In poza se vede pasarela pe care se plimba grupurile mari de turisti cu ochii si gura cascata la ruine! Noi am sarit peste partea aceasta, am considerat doar ca Italienii sunt in stare sa scoata turism si din pietre pe cand noi nu stim sa facem turism din Delta, Munti, Mare, traditii, sate, orase, saline, pesteri, din nimic! asta asa ca paranteza


Pana sa ajungem in Piazza Venezia am mai vazut cateva Foruri: Foro Imperiali, Foro di Augusto si cel din imaginea de mai jos: Foro di Traiano! Roma antica pentru mine se rezuma la Colosseum si o gramada de ruine! 


Odata ajunsi in Pizza Venezia, Roma Antica se termina si intram in 
Centrul istoric, despre care am sa va povestesc in articolul urmator


Pentru cei care vreti sa alocati mai mult timp Romei Antice, cred ca Permisul arheologic pentru Roma va poate ajuta: costa 20 euro si e valabil 7 zile:
Obiective turistice incluse in acest card:
Colosseum + Colina Palatina + Toate anexele Muzeului National Roman

Pe langa card mai puteti vizita individual alte obiective turstice din Roma Antica:
*Circo Massimo 
*Columna lui Traian : costa 6.5 euro
*Forul Roman : costa 12 euro impreuna cu Colosseum
*Muzeul Capitolini: costa 6.5 euro
*Biserica Santa Maria del Aracoeli 
*Terme di Caracalla: costa 6 euro

Daca as fi avut cel putin o saptamana as fi rezervat si eu o zi intreaga vizitarii Romei antice dar din pacate restul obiectivelor raman pe data viitoare!!!

😍 Apreciez comentariile voastre 😍 

 Citeste tot jurnalul meu de calatorie in Roma (click pe titlu pentru a citi)


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

26 de comentarii:

  1. Am vizitat si eu locurile astea anul trecut.
    Imi plac mul articolele tale...sunt lucruri pe care le aflu acum , de la tine.
    Multumesc mult, Alicee!
    Sa ai o zi frumoasa!

    RăspundețiȘtergere
  2. Wind multumesc si eu, o zi frumoasa in continuare

    RăspundețiȘtergere
  3. Apropo de imaginat cum aratau toate locurile astea inainte, noi ne-am cumparat din Roma o cartulie foarte utila care prezinta imagini cu ruinele din ziua de astazi peste care sunt suprapuse imagini cu reconstituiri ale constructiilor initiale, astfel incat esti scutit de exercitiul nu tocmai usor al reconstituirii mentale :-) Recomand tuturor sa o cumpere...

    RăspundețiȘtergere
  4. cum se spune ca toate drumurile duc la Roma, sper ca in curand... sa pot vizita si eu acest leagan al civilizatiei mondiale!

    RăspundețiȘtergere
  5. Frumos articolul tau! ne-ai oferit o plimbare minunata :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Pfff, arata mirific... "plimbarile" alaturi de tine sunt magnifice :*

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce frumoasa prezentare ai facut Romei, Aliceee. Maine poimaine parca te vad ca scoti un ghid turistic. :D Sper sa beneficiez si eu intr-o buna zi de informatiile utile din articolul tau. Deocamdata, cel mai mare muzeu in aer liber din lume pare un vis extrem de indepartat. Intangibil chiar.

    RăspundețiȘtergere
  8. Superb! Iti citesc cu mare drag postarile :):):)

    RăspundețiȘtergere
  9. @Ioana: stiu cartea, si eu mi-am cumparat-o. 9,50 euro am dat pe ea, si contine si un dvd. Pe primele pagini are harta Romei cu principale obiective turistice, apoi referinte istorice si incepe cu forumul roman, coloseum-ul si palatinul. :) Este printata pe o hartie foarte buna si plina de fotografii si detalii.

    RăspundețiȘtergere
  10. un loc impresionant. arhitectura este de admirat, insa nu m-am putut opri sa ma gandesc tot timpul cat am fost acolo pentru ce scop sangeros a fost construit...

    RăspundețiȘtergere
  11. Mi-am amintit de excursia mea la Roma. Am început sa scriu şi eu, poate ma treci şi pe mine, te rog, în blogroll, daca mai e valabil schimbul propus acum ceva timp!
    http://nickroro.blogspot.com/

    RăspundețiȘtergere
  12. Anonim9:38 a.m.

    colosseumul fu, la vremea lui si locul unde gladiatorii se bateau ca chiorii in mijlocul multimilor fanatice de dragul si castigul patronilor lor, sa nu uitam, caci da, aexistat incade pe atunci perspectiva ca unii-s mai indreptatiti la a detine de toate si altii nu,nici macar cetatenia, ce recunostea macar libertatea propriei fiinte!

    RăspundețiȘtergere
  13. nu am ajuns inca dar cu siguranta o sa ma duc..ce minunata a fost civilizatia romana, si astazi beneficien de descoperirile lor-podeaua incalzita, baile termale s.a.

    RăspundețiȘtergere
  14. Ioana uite ca nu stiam de cartea aceasta, oricum, e prea tarziu :)! dar e un pont bun pentru cei ce urmeaza sa plece

    RăspundețiȘtergere
  15. Pato, Carmen, Roscata multumesc

    Nice nu cred ca voi scoate un ghid turistic fiindca pentru el imi trebuie prea multe informatii pe care nu le am, si nu as scrie niciodata ceva ce nu ar fi testat de mine, dar sa-r putea ca intr-o zi sa imi scot articolele de pe blog si sa spiralez toate foile ... doar asa pentru mine~! Nice de ce e intangibil fiindca Wizz wboara foarte ieftin si acolo nu ai mari cheltuieli!????

    RăspundețiȘtergere
  16. Mary multumesc, ma bucur sa aud asta

    Raphaelly se pare ca numai eu nu stiam de ea :(((

    Zazuza ai dreptate :( scopul a fost unul dur

    RăspundețiȘtergere
  17. Nickro ti-am trecut link-ul desi ai numai 5 articole, vad ca esti la inceput asa ca succes cu blogul si la cat mai multeee articole!

    A-z bune completarie tale, multumesc, chiar daca sunt triste trebuie amintite

    Karma Police asa e, deabia astept impresii de la intoarcere :)

    RăspundețiȘtergere
  18. Roma ii un oras superb care merita cu siguranta vizitat! sper cat de curand sa am timp sa ajung sa o admir in toata splendoarea sa :)

    RăspundețiȘtergere
  19. am vizitat si eu colosseum-ul, mi-as fi dorit un ghid sa-mi povesteasca amanunte si secrete ale constructiei, care cuprindea minuni tehnice, gen elevatoare si coridoare intortocheata pt animale de toate felurile. e drept ca scopul a fost unul sangeros,insa s-au folosit de minti briliante sa realizeze o asa minune!
    in forul roman am respirat istorie, e drept ca erau multe ruine, dar in capatul opus celui cu arcul lui constantin, este un alt arc, tot la fel de bogat decorat si niste scari care ofera o perspectiva inedita asupra intregului peisaj.
    acum cativa ani cand am vizitat eu, am platit in jur de 18euro intrarea la colosseum, iar forul roman era gratuit.
    ca o poanta, umbla vorba printre romanii care venisera in italia la munca, nu gasisera inca si nu cunosteau amanunte despre istoria romei, ca se fac angajari la spalat geamuri la colosseum. mi-au plasat-o si mie, desi eu eram doar in scop turistic acolo. am stat cateva clipe pe ganduri si am izbucnit revoltata: dar unde au aia geamuri, constructia e o ruina antica!!! a fost un ras general ;)

    RăspundețiȘtergere
  20. Aa asta cu geamurile a fost tare :))))
    Nu au geamuri au plase si numai pe partea cu muzeul tin minte sa fi vazut!
    Pretul e mai mic acum decat in anii trecuti dar si turistii mai multi de cand cu low-costurile!

    RăspundețiȘtergere
  21. Pozele sunt superbe. Felicitari!
    Mi-au placut atat de mult incat ti-am facut un locsor in sidebarul blogului meu!

    RăspundețiȘtergere
  22. Cu Roma pass aveai intrare gratuita si la forul roman (in contul celei de la Colosseum, din cauza ca e bilet combinat).

    RăspundețiȘtergere
  23. Apollo vezi daca stiam ... dar oricum nu aveam carticica ca sa vad cum arata totul acolo in trecut! si asa mi se pare prea obositor :)
    Sau se da si carticica explicativa cu poze la intrare? ca atunci chiar imi pare rau!

    RăspundețiȘtergere
  24. Nu, carticica nu-i inclusa, dar se putea cumpara. Mie mi-a placut acolo, semana cu o plimbare prin parc, pe sub pinii aia umbrela. Bine, un parc cu ruine. Recunosc, parerea mea nu e tocmai obiectiva, ca mie imi plac ruinele "by default".

    RăspundețiȘtergere
  25. Buna.urmeaza sa plec si eu acum in august.o sa fiu cazata la hotel GIOTTO.din cate am vazut pe harta e destul de departe de coloseum si celelalte zone de vizitat.tot ce vreau sa stiu e daca metroul ma duce direct unde vreau eu sa ajung.imi poate spune cineva?pe harta nu gasesc prea multe detalii

    RăspundețiȘtergere
  26. Buna Anonim si bun venit pe aici:

    pe site-ul hotelului indicatiile sunt asa:

    * From the Termini Train Station take the Subway line A (direction Battistini)
    * Get off at the Cornelia stop
    * Take the lines 446 or 994, or 49 (direction Pineta Sacchetti)
    * Get off at the Pineta Sacchetti/Calisto II stop
    * By foot to the Hotel Giotto on the Cardinal Passionei 35 street

    Pentru a ajunge la hotel trebuie sa schimbi metrou+autobuz.

    De la statia de metrou Cornelia ( cea de langa Hotel) poti merge pe Linia A sa cobori in Piata Popolo, Piata Spania( ambele de vizitat) sau sa schimbi cu Linia albastra in statia Termini pentru restul obiectivelor turistice.

    RăspundețiȘtergere