Cum am ratat Grota Albastra din Capri (3)

Jurnal de calatorie    "Italia - Imprejurimile orasului Napoli"
Episodul 3

Spre Capri - Am Zis!!!

A doua zi din vacanta noastra pe coasta. Ce coasta nu stiu, dar oricum undeva pe langa Coasta Amalfi!
E dimineata si sunt fericita! Azi vom merge pe Insula Capri! Toata gasca e pregatita sa urcam muntele pana la ghiseul de Scuba Diving din cadrul campingului acolo unde ne intalneam toti cei care cumparasem un day trip pe Insula Capri.   Fusese 30 de euro/pers si include vaporasul de la camping pana pe insula, 6 ore lasati liberi + inconjorul insulei si retur la Camping. Un pret convenabil, altfel pierdeam timp pana in Sorrento iar ca si pret castigam maxim 5 euro si nu beneficiam de turul insulei! Deci e de bine :)

Se formeaza grupul, cu mici intarzieri (characteristic grupurilor de turisti, nu?) si pornim peste deal in satucul Marina del Cantone  de unde vom fi urcati pe vaporas. Treaba asta cu urcatul dealului cu caruciorul nu e nici pe departe amuzanta si doar cand ma gandesc la Insula Capri am palpitatii, dar imi doresc prea mult sa o vad, asa incat nu pot lasa gandul acesta sa ma sperie. Daca va fi tare greu, voi cara caruciorul in spate! :)
Marina del Cantone  e chiar dragut, un loc "pescaresc" in care mi-ar placea sa revin pentru  restaurantele de pe faleza, zilele viitoare sa speram. 

Ne imbarcam pe vaporas cu un mic avantaj. Avand copil suntem rugati sa intram primii si ne asezam pe ultima bancheta din spate de unde vom avea cele mai frumoase privelisti (fara capete de oameni, fragmente de maini si haine  in poze) Doar noi, marea, muntii, si tot ce aveam  sa vedem!
Vaporasul  porneste rapid, apoi simtim o accelerare brusca si fiind in spate incepem sa sarim peste valuri! Aha deci, asta nu va fi tocmai o plimbare. Vaporasul inainteaza  lasand in spate dare de spuma de mare. Nu pot sa zic ca iubesc vaporul dar parca e mai bine decat in avion. Copilul e si el linistit, fascinat de ce vede, de oameni, de mare, de galagia motoarelor ….




Inconjorul insulei Capri si Grotele

Urmeaza scurte opriri si mici detalii despre ce anume vom vedea si ce am putea vedea daca ... am fi avut mai mult timp! Insula Capri e o bijuterie si ascunde mici comori in interiorul ei, care categoric merita vazute:

- Grota Sfanta in care se gasesc formatiuni calcaroase sculptate si teme religioase
- Grota Rosie si Grota Verde, ambele isi iau numele de la culoarea apei care isi schimba culoarea in interiorul lor!
-Grota Arsenal care in perioada romana era  folosita pe post de Templu (suna interesant)
-Grota Alba si Grota de Marmura ambele in nuante deosebite de alb sclipitor datorita reflexiilor apei si a stalactitelor

Si ce am vazut  noi:


- Grota de Smarald 

Dintr-o data ghidul ne spune ca vom face aici o scurta oprire, si nici nu ne dumirim bine ca incepem sa vedem o schimbare in culoarea apei! Devine din ce in ce mai verde, pana la un verde aprins, inchis ca a bradului de Craciun! Atunci ne zice ca intram in Grotta dello Smeraldo! Grota de Smarald e ca o parcare in mare, imprejmuita de zidurile groase de calcar ale insulei! Din pacate nu stam mai mult de 10 minute fiindca o alta barca cu turisti se apropie asa ca timpul e suficient pentru 2-3 poze si cat sa repir o data, profund lumina aceea verde, spectaculoasa!



- Rocile Faraglioni

Cele 3 roci imense care se inalta din mare, un simbol al Insulei Capri! Din departare arata incredibil, exotic, dar deabia cand ne apropiem de ele imi dau seama cat sunt de imense de fapt!  Prima are 110 m, a doua 80 m si a treia 105 m inaltime! Cea din mijloc e sculptata, are in interior  o arcada imensa, o fereastra prin care vaporasele mici pot trece si spre norocul nostru suntem intr-unul bun si vom trece direct prin Roca, ghidul amintindu-ne legenda:  "Vom avea noroc si ne vom intoarce in Capri"! Vreau sa vad....




- Grota Albastra si Puf o palma-n fata! Nu de fapt era un jet de apa ce venise cu presiune direct spre noi! In ultimele 10 minute vremea s-a inrautatit dramatic, valurile au inceput sa fie din ce in ce mai vizibile, iar vaporasul  se inclina infricosator de mult! Lumea fuge spre locul acoperit, iar noi fiind ultimii ( ziceam pe undeva pe la inceputul articolului de un avantaj) nu mai avem loc! Suntem stropiti din cap pana in picioare iar eu ma chinui sa acopar cumva aparatul foto cu bluza! Dar cel mai urat a fost cand am trecut pe langa Grota Albastra ca si cum nu ar fi fost, ghidul ne spune, vedeti aceea e Grota Albastra, a-ti fi putut sa o vedeti dar conditiile meteo ... si trecem in graba mai departe!
Tragedie!! Cum sa ajungi in Capri si sa nu vezi Grotta Azzura??? Grota ce a facut faimoasa Insula Capri!! Se spune ca inauntru apa ar fi de un albastru fosforescent, iar atunci cand lumina e foarte puternica pana si aerul are sclipiri de Safir! :(((
Oricum pentru cei ce ajungeti in zona trebuie sa stiti ca intrare se face cu ajutorul unor barci micute, si ca pentru a intra trebuie sa stati aplecati bine in barca! Iar pretul nu e deloc de neglijat! 15-20 de euro, depinde cum negociati cu barcagiul.


-Prin acea fereastra micuta se intra in  Grota Albastra-
poza e facuta la plecare, desi valurile nu prea mai erau, nici barcagii :(





In sfarsit, am pus piciorul pe Insula Capri, Usurata si Fercita ca am trecut cu bine peste valuri, viraje si baia de apa, Dezamagita ca nu am reusit sa vad Grota Albastra dar in acelasi timp Curioasa si Dornica sa explorez cat mai mult INSULA!

Citeste tot jurnalul de calatorie cu Coasta Amalfi aici -> Italia

"Vacanta in Italia - Imprejurimile orasului Napoli" a fost sustinuta de:


        ToyBox - Masini cu telecomanda    La Femme Coquette -Bratara din piele        
          As Replica - Ceasuri Calvin Klein   Etigara-electronica : Tigarete electronice

        Impresii Romania -  Cazare Romania      Sport Maniac - Bocanci munte

18 comentarii:

  1. frumos! imi doresc sa ajung acolo. xxx

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte fain. Stancile alea care ies din mare arata intr-un mare fel. Si mie mi-ar place sa vizitez candva aceasta zona!!!

    RăspundețiȘtergere
  3. ce frumos...bravo ca ai ajuns acolo si multumim ca ne-ai aratat si nou...am citit undeva despre grota asta renumita ...lasa , data viitoare Aliceee !!!

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim2:45 p.m.

    Am fost si eu acum 5 ani este suberb,superb,superb...

    RăspundețiȘtergere
  5. Ce ghinion! Cred ca mai sacrificam o zi, am auzit ca e minunata

    RăspundețiȘtergere
  6. Imi pare rau ca ai ratat grota dar sunt convinsa ca data viitoare n-are sa iti mai scape!
    frumoase poze si locuri.

    RăspundețiȘtergere
  7. Ce de peripetii ati mai avut si voi! Pacat ca vremea nu v-a permis sa vedeti Grota Albastra, iti inteleg perfect dezamagirea, caci mie ploaia mi-a stricat toate calatoriile. Nu ne mai ramane decat sa speram ca vom mai ajunge in locurile acelea...si ca vom avea mai mult noroc.

    RăspundețiȘtergere
  8. Ca sa privesc partea buna a lucrurilor, fii bucuroasa ca ai ajuns acolo si uite ca acum ai un motiv sa te mai intorci. Mai ales ca ai trecut prin arcada acelei roci, nu se poate sa nu mai ajungi acolo... :)

    RăspundețiȘtergere
  9. Am o conexiune de internet atat de proasta incat nu mi se incarca nicio poza :-( Oricum e o zona pe care vreau si eu sa o vad la un moment dat (cu sau fara Grota Albastra, cel mai bine cu :-P), cand m-oi mai linisti cu obsesiile mele prezente...

    RăspundețiȘtergere
  10. Superbe locuri.
    Foarte interesant felul cum isi schimba apa culoarea de la o grota la alta - ar merita o excursie (si o colectie foto) care sa le reuneasca pe toate.

    RăspundețiȘtergere
  11. abia astept continuarea de pe insula Capri!

    RăspundețiȘtergere
  12. ma simt oarecum in tema acum, abia intoarsa tot dintr-o insula si cu o escala la activ intr-o grota cu apa de o culoare naucitoare. sunt convinsa ca vei avea ocazia sa mai vezi ori ceea ce ai ratat aici ori altceva mai frumos!

    RăspundețiȘtergere
  13. Anonim4:15 p.m.

    Minunat!
    Acum, dupa ce-am vazut pozele si eu imi doresc sa ajung acolo

    RăspundețiȘtergere
  14. Tocmai am citit "Cartea de la San Michele" ocazie cu care m-am plimbat (pe google earth ) pe insula Capri, asa ca abia astept sa vad plimbarea ta pe insula!

    RăspundețiȘtergere
  15. Mi-am dorit sa vad Capri de acum aproape 20 de ani, cand am citit prima data "Cartea de la San Michele". Intre timp am recitit-o cred, de vreo 10 ori iar anul trecut am ajuns in sfarsit in Capri. Am stat doar trei zile dar as fi ramas pentru totdeauna chiar daca acum spiritul comercial si turistic au invadat insula. Totusi in Anacapri se mai simte parfumul vremurilor trecute. Acolo am stat intr-o pensiune a unor localnici, o vedere superba asupra marii si muntelui. Mai ales seara in Piazzeta din Capri, dupa ce insula se linisteste poti sa simti atmosfera atat de bine redata in filmul "It started in Naples".

    RăspundețiȘtergere
  16. Grota de Smarald este minunata, nu stiam de ea. Imi pare rau ca nu ai reusit sa vezi Grota Albastra, dar gandeste-te la ce ai reusit sa vezi. Si cine stie, poate mai ajungi in Capri.

    RăspundețiȘtergere
  17. Ai de la mine o nominalizare, dar si o leapsa de ... Page Rank.

    Te bagi la leapsa sau la un comentariu?

    RăspundețiȘtergere
  18. Nu stiam legenda cu trecerea prin rocile Faraglioni. Deci...e de bine, pentru ca noi am trecut cu salupa prin ele si chiar ne dorim sa revenim. Imi pare rau ca voi nu ati avut norocul sa vedeti Grotta Azzurro. Se intra culcat pe spate, nu aplecat si doar 4 persoane , plus marinarul care se tine se sus, de un lant. Cand am fost noi 10 e costa o tura de 10 minute cu barca cu vasle. Nu stiu daca te lasau sa intri cu copilul atat de mic in pestera!
    Va recomand pe langa ''Cartea de la San Michele'' si serialul italian ''Capri'',in care juca si Alexandra Dinu.
    Foarte frumoase fotografiile tale, mi-au trezit amintiri, noi in Capri am sarbatorit Nunta de Argint!

    RăspundețiȘtergere