City break la Cluj - ce sa vezi intr-un weekend

Astazi impreuna cu membrii blogosferei de turism am hotarat sa promovam Romania si in special ideea de city break! In ultimii ani se fac city break-uri (prin traducere un weekend sau 2-3 nopti de sejur) tot mai des datorita costurilor reduse dar mai ales din lipsa de timp! Asa ca ne-am gandit sa va amintim inainte de a va lua zborul spre alte orase europene ca si in Romania puteti face city break-uri si ca orasele noastre sunt demne de vizitat! Eu am ales Clujul fiindca locuiesc aici de cand m-am nascut, dar mai ales fiindca orasul asta in port in suflet, il simt Acasa! Asa ca o sa va prezint ce anume puteti sa vedeti si sa faceti intr-un weekend la Cluj



Transportul - cum sa ajungi la Cluj

  • cu masina (aveti grija, nu excelam la capitolul parcari)
  • cu trenul - din gara puteti lua: 
                   - autobuzul nr 9 care va duce prin Centru apoi Manastur 
                   - autobuzul nr 4 care va duce in P-ta Mihai Viteazu si apoi in Marasti
  • cu avionul ( aeroportul e la circa 3 km de Cluj) puteti ajunge in oras cu autobuzul nr 8 sau cu taxiul (nu ar trebui sa coste mai mult de 12-15 ron cursa pana in centru)

Cazare - unde sa dormi ieftin la Cluj

- Vila 69 2* ( cartierul Hasdeu) aproape de centru
- Hotel Univers T 3* ( cartierul Marasti in spate la Iulius Mall) destul de departe de centru
-Hotel Transilvania (in centru langa Central)

Sincer fiind localnica nu prea am luat contact cu unitatile de cazare, deci lista ramane deschisa, va rog sa completati!

Obiective turistice - ce sa vezi la Cluj

-Traseul turistic va proprun sa-l incepem impreuna in Piata Avram Iancu, in fata Teatrului National "Lucian Blaga"

Teatrul a fost reconditionat de curand, cladirea este in stil baroc-rococo si adaposteste atat Teatrul cat si Opera Romana printre primele din Romania si cele mai importante insititutii teatrale din Transilvania. Interiorul e absolut superb, ar putea concura linistit cu teatrele din afara asa ca daca aveti timp merita sa ajungeti sa vedeti o piesa de teatru/de opera/ sau un recital aici!

-In fata teatrului se afla Catedrala Ortodoxa care poarta hramul "Adormirea Maicii Domnului"!  Interiorul personal nu mi-a placut niciodata, e o biserica rece si intuncoasa! Ceea ce recomand e sa faceti un ocol la biserica si sa admirati cladirile ce o inconjoara, printre cele mai frumoase fiind Prefectura din Cluj un mix reusit de stiluri: maur, gotic si renascentist!

- Apoi indreptati-va spre Centrul Istoric pe Bulevardul Eroilor, bulevardul principal al Clujului care a  devenit pietonal in ultimii ani! Strada e plina de magazine dar mai ales de restaurante care vara isi intind terasele pe strada astfel oferind o noua imagine orasului: un oras relaxant, studentesc,  un oras european!


-Bulevardul Eroilor se termina cand ajungeti in Piata Unirii, centrul medieval al Clujului! Piata este printre cele mai vechi si mai mari din Centrul si Sud Estul Europei! Aici se afla Biserica Romano-Catolica Sfantul Mihail lunga de 70 m si inalta de 80m, in stil gotic, cea mai frumoasa biserica din Cluj si una din cele mai frumoase din Transilvania alaturi de Catedrala Evanghelica din Sibiu si Biserica Neagra din Brasov! 
Piata Unirii a fost modernizata de curand, acum este un spatiu mare deschis, in care  avem statuia lui Matia Corvin in prin plan, descoperirile arheologice acoperite cu sticla, fantani arteziene ce ies din asfalt si mult mobilier urban modern! Insa aceasta piata e cu adevarat frumoasa datorita cladirilor istorice ce o inconjoara:
  • Fostul Hotel Continental
  • Palatul Banffy cea mai reprezentativa cladire in stil Baroc din Transilvania, azi adaposteste Muzeul de Arta
  • Cele 2 cladiri construite in oglinda de unde porneste strada Iuliu Maniu
Din Piata Unirii indreptati-va atentia spre Muzee! In Cluj puteti vizita mai multe muzee printre care cel de Zoologie, de Mineralogie, de Istorie insa eu va recomand 3! Oricum pt un city break e suficient :)
  • Muzeul Farmaciei (intrarea costa 5 ron)
  • Muzeul de Arta (intrarea costa 5 ron adult si 2.5 ron cu carnet de student)
  • Muzeul Etnografic al Transilvaniei, cel mai frumos muzeu din Cluj dupa parerea mea! contine nu mai putin de 50 000 de piese de port popular si obiecte etnografice (intrarea costa 6 ron si nu e voie sa faceti poze)
* toate muzeele se afla in jurul Pietii Unirii, la circa 5 min unul de celalalt*



-In continuare lasati-va purtati prin Clujul Medieval care porneste din Piata Unirii spre Piata Muzeului pe aleile pietruite ale orasului, printre tarabe pline cu obiecte traditionale numai bune de dus prietenilor ca suvenir din Cluj! In fata casei lui Matei Corvin incep sa se alinieze terasele una cate una, locul preferat de clujeni pentru a savura o bere rece sau o portie de mancare traditionala! Piata Muzeului a fost reconditionata, incepand cu aceasta vara a fost inundata de tineri si voie buna veniti la terasele care impanzesc piata! In Luna August aici s-a tinut evenimentul "Clipe de Cluj" in care in fiecare weekend s-au tinut concerte jazz, folk, proiectii si s-a dansat tango :) In Piata Muzeului exista si un muzeu :), Muzeul de Istorie al Transilvaniei care adaposteste peste 20 000 de piese de arheologie si istorie a orasului!





-Din Piata Muzeului la 5 minute e Parcul Central, o oaza de liniste si relaxare, 1 km verde in centrul Clujului pe malul Somesului Mic! In Parc gasiti un Pavilion cultural care gazduieste expozitii de arta, lacul Chios unde puteti hrani gastele si pestisorii si va puteti da cu barca, cel mai mare loc de joaca pentru copii din oras si nu in ultmul rand restaurantul Kios unde puteti servi un cocktail sau o inghetata buna pe malul lacului!





-A doua zi rezervati-o pentru o vizita la Gradina Botanica Alexandru Borza (intrarea costa 5 ron, taxa foto -15 ron) unde gasiti peste 10 000 de plante impartite pe mai multe sectoare pe o suprafata de 13ha! Se remarca gradina japoneza amenajata pe malul unui parau unde gasititi si un pavilion in stil japonez si multe elemente specifice (lampe, carari pe bucati de pavaj, plante aduse din Japonia) apoi Rosariumul-gradina de trandafiri, Gradina Mediteraniana, Sera cu Palmieri (peste 80 de specii) Sera cu Plante acvatice (aici puteti vedea lotusul amazonian cu frunze de 1.5 m in diametru) Sera cu orhidee si ferigi etccc

Si nu in ultimul rand Cetatuia (Puteti urca pe scari, de pe malul Somesului sau cu taxiul din oras (costa circa 5 ron-cursa)! Din zidurile cetatii a ramas foarte putin insa merita sa urcati pe deal pentru panorama asupra Orasului Cluj! Cea mai frumoasa vedere! In plus aici gasiti o terasa (cu preturi normale) unde puteti bea o bere rece in zilele de vara toride sau un ceai cald in zilele de toamna :) avand Clujul la picioarele voastre!


Mancare - unde sa mananci ieftin si bine la Cluj

Pentru mancare traditionala recomand:

-Casa Vikingilor ( in Hasdeu, in capatul strazii Piezisa) portii mari si ieftin (15-20 ron)
-Casa Piratilor ( in cartierul Manastur, cel mai usor cu taxi) portii imense, preturi rezonabile, restaurantul e unul cu stil si tematic, mancarea se aduce pe farfurii mari de lemn, nota de plata intr-un cufar :)
-Casa Beraria Ursus ( in centru, Piata Unirii) meniul zilei la alegere 3 preparate din meniu pt 18 ron

Pentru mancare internationala recomand:

-Restaurant Indigo ( str Piezisa) - restaurant premium cu mancare indiana, foarte buna (aprox 35 ron/portia)
-Restaurant Tokyo (str Marinescu aproape de gradina Botanica)- restaurant premium cu mancare japoneza, preturi maricele (aprox 50 ron/portia)
-Restaurant Miko (str. Clinicilor) mancare ungureasca, locatie frumoasa, mancare ieftina (aprox 25 ron/portia)
-Restaurant Chez Mazilique (in centru in interiorul hotelului Melody) restaurant cu specific frantuzesc, locatia de lux, mancare premium, a la carte, foarteee buna (aprox 35 ron portia)
-Restaurant La Piazeta (str Eroilor)- mancare italiana, paste, pizza (aprox 25 ron/portia)
-Restaurant Amigo (str Eroilor) - ciorba de fasoale boabe in pita, pizza si paste (aprox 20 ron portia)
-Restaurant Shangai ( pe Calea Turzii) mancare chinezeasca buna, au o gradina de vara superba (aprox 30 ron/portia)
-Restaurant Camino ( Piata Muzeului) - specific spaniol,decorat splendid, atmosfera boema, preturi mari, mancare buna (aprox 50 ron/portia)

Cele mai bune prajituri le gasiti pe Bulevardul 21 decembrie la Cofetaria Olympus - dulciurile zeilor! Iar cel mai bun tiramisu din oras pe str. Napoca la restaurantul Barraca (16 ron)! Tot pe Napoca gasiti si cele mai bune clatite, se vand la geam (2.5 ron - 3 ron/bucata)


Distractie - Clujul oras studentesc

Clujul este un oras studentesc, un oras viu cu o viata de noapte activa! In campusul studentesc din Hasdeu gasiti Str Piezisa, strada barurilor si a cafenelelor la pret studentesc! Si foarte aproape este beraria Ursus!


Viata de noapte se consuma in centru (in jurul Pietii Unirii si pe Bulevardul Eroilor) printre localurile mele preferate amintesc:
  • La Biblioteca Jenis - bar cu tematica, design deosebit
  • L'Atelier -  scaune si mese din carton
  • Insomnia - bodega clujeana
  • Barul Booha de pe Piezisa in stil american
  • Baruruile unguresti de pe strada Pietonala - Piata Muzeului
  • Hard Rock - bautura ieftina, muzica Rock, cartierul Zorilor
  • Terasa Barului Soviet (pentru cocktailuri bune) si Terasa Barului Klausen ( specialitati de bere din alte tari, aprox 11 ron/berea) ambele in jurul Pietei Muzeului, str pietonala
Cluburi
  • Jenis Club pe Eroilor si Jenis Stuf (atmosfera din Vama Veche in Centrul Clujului) in Piata Unirii (se percepe taxa de intrare, si e plin in fiecare noapte)
  • Gambrinus
  • Flying Circus
  • Cluburile mai stilate Vertigo, Diesel, After Eight, My Way

Daca aveti mai multe zile la dispozitie merita sa ajungeti in Turda la Cea mai frumoasa Salina din Romania dar si in Cheile Turzii! Spre Turda puteti lua microbuzele Alis din Piata Mihai Viteazu (costa 7 ron/cursa)

---------------------------------------------------------
Acest articol face parte din campania blogosferei turistice româneÅŸti, cu scopul de a promova ideea de city break in  oraÅŸe din Romania. Un mare număr de bloguri de călătorii au publicat astăzi articole pe această temă ÅŸi îți recomand să le citeÅŸti: 

City Break in:  Târgu MureÅŸ ,  BraÅŸov , Campulung Muscel ,  GalaÈ›i , Craiova Tulcea , Piatra NeamÈ› , Sighisoara ,  BraÅŸov oraÅŸe din RomâniaBrăila , Sfântu Gheorghe ,  Sinaia Baia Mare. Sibiu ,  România

23 de comentarii:

  1. Salut:) Cele mai bune prajituri sunt acuma la Savouer :). Parerea mea!:)

    RăspundețiȘtergere
  2. am fost odatala cluj cu masina.drum lung,prost,cel mai mare minus romaniei.dar orasul mi-a placut mult.

    RăspundețiȘtergere
  3. Dorin inca nu am mancat de la Savouer dar o sa incerc :)

    Modniza mda, drumurile, dar tu fiind din Bucuresti poti ajunge mai repede si mai usor cu avionul :)

    RăspundețiȘtergere
  4. frumos oras Clujul , mi-a placut tare mult acum 2 ani cand am stat 5 zile !

    RăspundețiȘtergere
  5. alicee unul din localurile la care se mananca bine este bricks.e cam scump cei drept dar merita sa incerci.este in zona garii pe malul somesului.pa :))

    RăspundețiȘtergere
  6. Frumoasa ideea, de vizitat Clujul cu celebra lui Gradina Botanica. :) Recent cineva mi-a recomandat oradea, ca fiind un oras de vis. Nu ajunsese niciodata in Cluj... Dar vad ca nimeni nu i-a facut o prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  7. Interesanta initiativa voastra! Va felicit! Daca as fi avut un pic mai mult timp liber as fi scris si eu despre Iasi, ca am vazut ca nu a facut-o nimeni pana acum.
    Mi-as dori sa vizitez Gradina Botanica Alexandru Borza si Palatul Banffy. Am fost o singura data in Cluj, cand eram mica...din pacate nu mai tin minte mare lucru. De aceea imi doresc sa-l revad cat de curand.

    RăspundețiȘtergere
  8. Anonim9:19 p.m.

    Hotelul Univers T nu este departe de centru! Pana in Piata Cipariu faci 20 de minute pe jos. Doar te-ai plimbat mult pe jos prin Londra :)
    Vara e o placere sa faci acest traseu
    In plus , fiind situat langa Iulius Mall - gasesti acolo cam tot ce iti trebuie
    Unde mai pui ca la fiecare 15 minute ai troleu si esti la Sora cat ai zice peste Iar 25-ul barat te duce pana la Polus
    Este hotelul ideal din Cluj si il recomand cu drag pentru calitatea serviciilor si conditiile de 4 stele.
    Thumb down pentru Hotel Pami situat pe calea manastur. Acolo chiar trebuie sa ai masina la scara ca sa te misti plus ca imi pare vechi si ponosit

    Super ideea ta Alicee!

    RăspundețiȘtergere
  9. Este un oras minunat, tipic transilvanean...exact asa cum imi plac mie. Frumoasa prezentarea ta, foarte utila :)!!

    RăspundețiȘtergere
  10. Ce frumoase sunt pozele cat si obiectivele prezentate!
    Clujul si Timisoara sunt pe lista mea cu orasele pe care trebuie sa le vizitez cat mai curand posibil.

    RăspundețiȘtergere
  11. Frumoasă iniţiativa!
    Îmi plac mult pozele de pe Eroilor şi din Piaţa Muzeului - te transpun în alt timp.

    RăspundețiȘtergere
  12. Am lucrat o vreme (1997 - 2000) pentru Vitrina Advertising din Cluj Napoca. In vremea aia ajungeam la o luna-doua in Cluj si in afara drumului Craiova - Cluj cu trenul (ajungea la 2-3 noaptea), am numai amintiri frumoase ;)
    M-am cazat in mai multe parti, dar am retinut Hotel Topaz, care atunci era proaspat renovat. Nu mai stiu cum este acum, atunci era foarte ok si ca preturi la cazare, dar si ca mancare.
    Foarte frumoasa intitiativa cu city-break-urile romanesti. Am citit si articolul analog despre Craiova si e OK :) Spor!

    RăspundețiȘtergere
  13. Mi-a placut mult de tot Clujul, am scris si eu despre el pe blog :)

    Recomand cu drag Siago Hotel (un fel de pensiune de fapt), e un loc de nota 10 plus: locatie foarte buna, oameni prietenosi la receptie, curatenie, confort, design interesant. Sincer, unul dintre cele mai faine locuri de cazare in care am stat, din Romania si din afara.

    Chiar daca preturile sunt mai mari, Restaurantul Baracca merita o vizita si o cina sau un pranz :)

    RăspundețiȘtergere
  14. Dupa ce ieri si alaltaieri am fost asa de prinsa ca n-am prea apucat sa citesc articolele voastre din campanie, ce s amai zic de comentarii, iata ca azi asta vreau sa fac. Am început cu tine Aliceee şi cu Clujul nostru drag... Foarte faina ai facut descrierea si foarte bine ai administrat informatia...
    Ce as vrea eu sa mai adaug:
    1. Nici mie nu-mi place interiroul Catedralei ortodoxe, am crezut ca numai eu simt senzaţia aceea apăsătoare de lipsă de lumică, dar se pare că nu e aşa. Pfiu...
    2. Eroilor e doar semipietonal din păcate şi nici nu ştiu exact, poate ar fi fost mai OK sa gaseasca o solutie sa-l faca pietonal de tot, dar cum in Cluj sunt inimaginabil de multe masini si inimaginabil de putine locuri de parcare, probabil chiar nu l-au putut inchide de tot, desi in vara au fost cateva weekend-uri in care a fost intrezis accesul masinilor pe acolo, le-au deviat pe Avram Iancu... si nu a fost chiar o tragedie (dar poate in timpul saptamanii de lucru era, cine să ştie). Altfel Eroilor îmi place şi mie... mult.
    3. Un local tradiţional, care îmi place mult, cred că cel mai mult din Cluj, este Hanul Dacilor de pe strada ce urcă spre Gheorgheni din Cipariu (Brancusi??) Acolo merg aprope cu toti musafirii, desi in ultima vreme am zis sa mai schimb sa nu devina monoton, dar e de mare efect localul si acolo am mancat cel mai bine in Cluj :D

    RăspundețiȘtergere
  15. Am fost in Cluj de mai multe ori,dar am stat putin de fiecare data.Am vizitat doar Gradina Botanica,care mi-a placut mult,si centrul orasului.Am mai fost si la la hotelul Belvedere,de unde am putut vedea tot Clujul,o panorama superba.

    RăspundețiȘtergere
  16. Coco in ultimii 2 s-au schimbat multe, Piata Muzeului, Parcul Mare ... Trebuie sa revii :)

    Dudu mersi! Trebuie sa incerc :)

    Nice: Oradea e si ea frumoasa! Si e de mers si prin imprejurimi la Pestersa Ursilor si la Baile 1 Mai sau Felix

    RăspundețiȘtergere
  17. Mihaela cand vii in Cluj sa imi dai de stire neaparat :) poate fac si pe ghidul :)

    Hapi nu e asa departe, depinde cu ce compari :) dar sunt multe prin centru, pacat ca nu stiu nimic despre ele

    Larisa ms, ai vizitat Clujul? ti-a placut?

    RăspundețiȘtergere
  18. Ana Q, nu se poate, nu ai fost inca in Cluj? :))

    Andreia ms

    Natural ms! Topaz e aproape de Pta Cipariu din cate stiu! si locatia e ok daca e cel care cred eu!

    Andra hmmm, m-ai facut curioasa! Un Hotel(pensiune) la acelasi nivel cu cele din afara trebuie sa fie frumos! La Baracca preturile sunt cam mari dar altfel imi place, mai ales designul si biblioteca cu vinuri

    RăspundețiȘtergere
  19. Bia asa e, Eroilor e semi pietonal! Cand l-au inchis de tot era frumos, multi biciclisti, tineri cu role si skate-ul! Taximetristii in schimb injurau din greu (aveau de ocolit, clienti nemultumiti)! Sa stii ca am auzit de Hanul Dacilor dar nu am ajuns niciodata! Acum trebuie sa merg! :)

    Mircea Hotel Belvedere e pe cetatuie! Din pacate ia-u luat o stea, acum are doar 3!

    RăspundețiȘtergere
  20. Inspirational articolul tau, eu recunosc am o viziune din ce in ce mai turistica asupra oraselor romanesti si de cele mai multe ori imi place ce descopar, doar ca uneori descoperirea asta se face destul de greu. Daca nu stii locul sau localnicii este destul de greu sa te orientezi in orice oras romanesc pentru ca nu stiu sa existe o harta cu orasul la hotel, nici nu se pune problema de un oficiu de turism. E adevarat ca multe orase sunt destul de mici si in majoritatea cazurilor doar centrul este amenajat "turistic".
    Sunt atatea locuri frumoase in Romania si am aflat de atatea altele citind pe bloguri, avem cu ce ne mandri, ne trebuie exact ce faceti voi: o popularizare mai buna. Si o mandrie nationala mai mare. Da, se pot face city-breaks in Romania si sunt excelente, asa am vazut Sibiul, Brasovul, Deva. avem orase frumoase si lume interesata sa le vada! Sper eu.

    RăspundețiȘtergere
  21. Anonim3:02 a.m.

    Clujul e frumos..la fel ca Clujul,zeci de orașe din România..din păcate,după 1989 românii au început să pocească orașele..au închis balcoane,au izolat blocurile,au pus termopane până și la clădirile vechi,că așa au văzut ei la bulgari..Păcat

    RăspundețiȘtergere
  22. foarte frumoasa postare ai reusit sa capturezi clujul exact asa cum este foarte frumos

    RăspundețiȘtergere