Venetia - Din Piazza Roma in Piazza San Marco (4)

Prima zi in Venetia. Luam autobuzul din Mestre si ajungem in circa 20 de minute in Venetia. Prima oprire o facem la un butic de unde cumparam abonament pe vapporeto pt 36 de ore! A costat 25 euro si include toate liniile de vaporetto inclusiv spre Murano - Burano.
Iesim si  cautam cu privirea locul pe unde se intra efectiv in centrul istoric. Acolo unde nu mai circula masinile si bicicletele (apropo, primul oras italian unde bicicletele nu sunt folosite datorita podetelor, in principal).  Aflu ca suntem in Piazza Roma. Ah e bun atunci, imi amintesc recomandarea voastra de a ne plimba pana in Piazza San Marco lasandu-ne directionati de tablitele de pe cladiri. Acum cand ma apropiu de canal vad 3 tablite cu 3 directii diferite. Aleg una si pasim cu emotie inainte!

Nu v-as putea spune pe unde am mers! 
Pur si simplu la nimereala pe strazi printre canale

Poate nu stiati dar Venetia: e formata din 117 insule, are 160 de canale si  409 poduri

Asa ca prima impresie e asta: Degeaba vii aici cu o harta! In afara de Canal Grande nu cred ca as descifra nimic! Si in nici un caz nu as putea umbla dupa harta! 

Iar a doua impresie e: Ca 2 oameni nu pot vedea Venetia cu aceeasi ochi fiindca e imposibil ca in 2-3 zile sa mergi pe exact acelasi traseu! Sa mananci la aceleasi restaurante! Sa ai parte de acelasi peisaj si aceasi temperatura! Acelasi val de turisti! Depinde .... Asta cred ca e diferenta majora intre Venetia si alte orase! Faptul ca nu obiectivele turistice fac orasul ci Orasul in Sine! si e IMENS!

Din Piata Roma pana in Piazza San Marco poti sa faci 40 de minute cu vapporeto! 1 - 2 - 3 ore sau o zi  pe jos! Depinde cat te tin picioarele!
Ca sa intelegeti Piata Roma e punctul de pornire iar Piazza San Marco e finishul! Venetia vazuta dintr-un capat in altul. Cel mai usor e cu vapporeto, linia 2 face mai putine opriri si ajunge mai repede, linia 1 e ca un "personal nautic" opreste la fiecare statie si dureaza mai mult.
Piata Roma e pe partea dreapta iar Piata San Marco e pe partea stanga. Deci ai 3 Optiuni! Sau o tii tot traseul pe Dreapta si la final traversezi cu vapporeto sau trochetto pe stanga pentru a ajunge in Piazza San Marco sau direct din Piata Roma traversezi marele pod si o tii pe stanga pana in Piazza San Marco. Iar varianta cea mai turistica, cu vapporeto pe Canal Grande! de fapt mai e o modalitate :) sa mergi in Zig zag  cum te taie capul si sa traversezi pe poduri! :)

Noi am avut 3 zile! Prima zi am luat-o pe dreapta! A doua zi prin mijloc pe Canal Grande, iar in ultima zi pe Partea stanga! Toate trasele au fost fascinante desi cartierele sunt izbitor de asemanatoare dar daca reusiti sa vedeti detalii veti descoperi frumusetea ascunsa a Venetiei!

Asadar am luat-o la pas prin cartierul Santa Croce si San Polo 
Venetia la ora 11 e foarte linistita doar ce incepuse sa se trezeasca!



Cartierul Santa Croce si San Polo sunt cele mai mici din Venetia. Cu toate astea cred ca ne-a luat peste 2 ore sa le traversam, cu ratacirile de rigoare, oprit in magazinile cu masti si admirat vitrinele magazinelor.

- Mi-a placut ca era foarte putina lume pe strazi, Venetia era doar a noastra. 
- Am admirat canalele cu apa curata, strazile inguste, oamenii ce parcau barca si intrau de pe canal direct in casa. Unele canale ai impresia ca sunt folosite pe post de strazi, doar ca au  apa. Iar usile sunt putin deasupra apei, cativa cm. Cand vin inundatiile ma gandesc ca oamenii sunt izolati sau poate or avea si o iesire de "urgenta".
- Mi-a placut la nebunie un stand cu fructe si legume gen Piata Plutitoare! Produsele erau aranjate extrem de comercial si turistic la fel si preturile insa asta a contat mai putin :)
- Mi-a placut parfumul cafelelor imprastiate pe strazi! era dimineata si cumva simteam ca nu suntem turisti ci localnici,  atunci, acolo Venetia mi-a lasat un sentiment de cunoscut/placut/intim! 
- Am ajuns intamplator in piata Campo San Polo! Mi-am notat repede numele sa citesc cand voi ajunge acasa. Asa am aflat ca e cea mai mare Piata din Venetia dupa Piazza San Marco. Aici in jurul unei fantani se juca o piesa de teatru iar pe jos erau petale de trandafiri. Din pacate era pe italiana si nu avea rost sa stam :(

- Nu mi-a placut un singur lucru. Ca bisericile sunt contra cost. Da cele de cartier sa le zicem asa, in Venetia sunt adunate sub numele de bisericile Chorus, sunt 15 la numar si tichetul e 8 euro! Poti sa le vezi pe toate dar totusi nu e ironic faptul ca frumoasa Basilica San Marco e gratuita si aceste bisericute cer taxe de intrare?



La amiaz am ajuns in Piata San Marco

Piata San Marco este cea mai mare din Venetia. Napoleon cand a ajuns aici a numit-o "Cel mai frumoas salon de receptie a Lumii" si a ordonat sa fie refacuta in ceea ce vedem noi azi! Sute de arcade si frumoasa dantelarie de pe Biserica San Marco.
Piata cuprinde mai multe obiective turistice si pentru a le vedea pe toate aveti nevoie de cel putin o jumatate de zi: Basilica di San Marco, Campanile, Museo Correr, Palazzo Ducale, Torre dell'Orologio.
Noi am intrat doar in Basilica di San Marco. Intrarea e gratuita, insa aveti grija cei cu rucsac ca nu va lasa sa intrati cu ele inauntru. Va trimit undeva langa biserica sa le lasati la depozit ... Coada se zice ca e mare, noi nu cred ca am stat nici 5 minute :) ... Avantajul de a vedea Venetia in octombrie :)
Ce mi-a placut la aceasta biserica sunt mozaicurile splendide ce acopere 4000 metri patrati! Aproximativ toata biserica de la pardoseala pana in tavan este poleita cu aur! 


Pranzul l-am luat pe o alta Insula
Am luat vapporeto spre Punta Sabbioni acolo unde ne astepta prietenul nostru 

-Mi-a placut plimbarea cu vapporeto, e ca o mini croaziera cu oprire pe mai multe insule. Punta Sabbioni fiind ultima statie.
-Mi-a placut vederea asupra Venetiei vazuta din vapor, casele frumos ordonate pe malul apei
-Mi-a placut mancarea de la restaurantul Trattoria della fungeti, specializat pe paste si fructe de mare! Portiile le puteti vedea mai jos. Preturile normale pentru aceasta zona, 10-15 euro

-Nu mi-a placut faptul ca abonamentul de transport in Venetia ce-l cumparasem era valabil pe vapporeto pana acolo insa pe Insula nu :(



La Apus Fondamentta delle Zattere




Zattere este o  imensa faleza! Aici ne-a lasat vapporeto la intoarcere asa a ca ne-am plimbat putin
Este la Sud de Piazza San Marco! Aici se gasesc numeroase cafenele/terase/restaurante cu preturi destul de piperate! Gelaterii. Vanzatorii de suveniruri, pictori, diversi artisti. Statii de gondole!
Am gasit deosebita Puntea Suspinelor si arhitectura cladirilor!


Noaptea in Piazza San Marco

Pe cand am ajuns in Piazza San Marco se facuse noapte :)

- Mi-a placut Piazza San Marco luminita, forfota, porumbeii, copii alergand
- Mi-a placut ca la terase se canta muzica live, orchestra in special
- Mi-a placut acest cuplu care desi era inaintat in varsta si-au implinit visele! Nu erau actori si nu faceau asta pentru a strange bani ci pur si simplu de placere. S-au imbracat ca in zilele de Carnavalul si se plimbau asa prin Venetia, facandu-si fotografii in fata obiectivelor turistice. A doua zi am descoperit ca erau germani si locuiau cu noi in hotel :)


Shopping pe aleile luminate din
 Piazza San Marco pana la Podul Rialto

Inainte de a lua cina am facut o ultima plimbare pe aleile luminate ce duc spre Podul Rialto! Din nou ajutati de indicatoarele de pe cladiri :)

- Mi-au placut vitrinele decorate cu stil!
- Mi-a placut diversitatea produselor, de la chinezesti pana la sticla de Murano scumpa si geanta de 1350 euro Cartier! Toate expuse pe acceasi strada :)
- Mi-a placut ca atat la magazinele scumpe cat si la cele ieftine am auzit vanzatoare vorbind romaneste. Semn ca romancele noastre nu fac numai munca de jos ci unele au ajuns sa lucreze in Magazine de lux din Venetia!
- Mi-au placut foarte multe lucruri, daca aveam un card de credit cu sold nelimitat sigur il faceam praf aici dar asa m-am oprit la niste magneti drept suvenir si cercei cu masti venetiene :)

Nu mi-a placut faptul ca Podul Rialto mi s-a parut prea putin luminat! Si aglomeratia! era ceva de nedescris, nici nu am reusit sa fac o poza! Dupa ce toata ziua Venetia mi s-a parut ok, aici zici ca s-au revarsat toti strainii! Am decis sa ne intoarcem sa admiram Podul Rialto a doua zi ...




Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

20 de comentarii:

  1. Superb ! Venetia este ceva de vis ! Eu nu am putut sa stau decat ft putin, am ajuns dimineata si seara am plecat dar mi-a placut la nebunie. Sper sa reusesc sa ajung anul viitor la Carnaval si sa stau cateva zile, sa o vizitez pe indelete. Imi place Italia, dar nu-mi plac italienii, sunt prea aroganti si fitosi, rareori e cineva ok(mai ales cu romanii). Care e urmatoarea destinatie ?

    RăspundețiȘtergere
  2. multumim de plimbare , nu ma gandeam ca azi ajung la Venetia :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Anonim7:50 p.m.

    Oaw, ai ajus, un sejur placut iti doresc! Excelente imagini, m-ai teleportat acolo
    E urata chestia cu bisericutele. Sunt curioasa ce spun daca le zici ca vrei sa te rogi! Fara poze, fara nimic

    RăspundețiȘtergere
  4. Ba da, mie imi vine sa dau acum o fuga in orice oras european de inspiratie venetiana, pentru ca arhitectura acestora e deosebita, pe gustul meu. Pe mine m-a cucerit definitiv Ragusa, dar nu orasul din Italia, ci actualul Dubrovnik si as dori aflu daca poate rivaliza, asa cum se spune, cu vechiul sau inamic de pe malul celalat al Adriaticii. As vrea sa aflu cat mai repede care e mai frumos, care mi-e mai aproape de suflet. :)

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar am vazut niste masti venetiene in piata de Craciun si m-au cam dus cu gandul la Venetia...iar acum si articolul tau si mai ales pozele (foarte faine) m-au convins ca tre' sa o vizitez cat mai repede :)

    RăspundețiȘtergere
  6. Chorus este o asociatie care a luat sub tutela sa 17 biserici, care contin peste 1000 de opere de arta de o valoare imensa din punct de vedere cultural. Scopul sau este a promova, supraveghea si restructura (unde nevoie)cu grija si atentie, iar personalul ales in acestea este ales dupa o suma de crierii. Oricum in Venetia sunt cam 100 de biserici la care nu trebuie platita intrarea. Trebuie doar sa nimeresti in timpul programului, pentru ca nu toate sunt deschise toata ziua :).

    RăspundețiȘtergere
  7. Georgiana momentan retraiesc vacanta in Venetia pe indelete! Urmatoarea destinatie nu stiu, habar n-am, poate fi luna asta sau in primavara. Dar nu ma ambalez, imi plac lucrurile luate usurel ca sa ma pot bucura de fiecare vacanta in parte, la intensitate maxima. Daca sunt prea multe si una dupa alta isi pierd din valoare :)

    Coco in urmatoarele saptamani tot prin Venetia te plimb :)

    Hapi nu stiu ca nu am incercat. M-a surprins doar taxa ceruta si cu asta gata! Oricum sunt micute, unele au usile deschise si poti sa le vezi doar ca nu poti face poze si nu poti ajunge la altar! Oricum nu sunt chiar atat de church addicted, cand am auzit mi-am dat pace!

    RăspundețiȘtergere
  8. Nice iti doresc atunci sa ajungi in Venetia cat de rapid! Sunt numeroase oferte, ai grija doar sa nu prinzi inundatiile :)

    Larisa Venetia nu e asa departe de tine! Preturile nu sunt exagerate, e un oras frumos in care sunt sigura ca vei ajunge! Daca iti doresti suficient de mult :)

    Ana Maria, am observat ca multe din ele chiar nu erau deschise :( M-a surprins! Am intrat in vreo 4-5, oricum dupa "perelinajul" de la Roma unde am intrat in fiecare biserica ce ne-a iesit in cale (asta inseamana si 20 pe zi) am zis pas. :)

    RăspundețiȘtergere
  9. E faină atmosfera, totuşi, comparativ cu alte oraşe, Veneţia este scumpă... Este o vorbă, veneţienii au învăţat de mult timp arta de a goli buzunarele turiştilor şi o fac atât de fermecător încât e imposibil să te superi pe ei :) Oricum, este un loc ce merită fără îndoială văzut. Mi-a plăcut povestea celor doi germani, ce drăguţi şi ce oameni relaxaţi, fără griji, trăindu-şi viaţa frumos la orice vârstă :)

    RăspundețiȘtergere
  10. articolul tau e colorat si da chef de vizita, celor care nu-l au deja. eu insa visez de mult la venetia, iar postarea asta mi-a venit ca o manusa. sunt curioasa ce-ai mai vazut, abia astept continuarea :)

    RăspundețiȘtergere
  11. Foarte frumos sejurul tau, Alice! Hmm...adevarul este ca si mie mi se pare ciudat sa percepi taxa de vizitat biserici/manastiri sau alte locase ale Domnului. Se rpesupune ca acolo poate intra oricine, cu sau fara bani, nu inteleg de ce s-au sgarcit la asa ceva...

    RăspundețiȘtergere
  12. sper ca ajung si eu pe acolo, chiar la anu'..

    RăspundețiȘtergere
  13. Am stat un an in Italia, la doi pasi de Venetia, as putea spune, si totusi nu am reusit sa vizitez orasul. Arata foarte bine vazut prin ochii tai.
    Cam cat costa o pereche de cercei cu masca venetiana?

    RăspundețiȘtergere
  14. Foarte frumos orasul, o parte din locuri le-am vazut intr-o zi petrecuta in Venetia. La apus de soare ca in vis plecasem din orasul incantator si mi-am promis ca o sa ma intorc!
    multumesc pentru articol :)

    RăspundețiȘtergere
  15. Foarte frumoase pozele. Sper ca in primava sa ajung si eu cateva zile:)

    RăspundețiȘtergere
  16. Anonim4:18 p.m.

    O destinatie deosebita care merita vizitata oricand.

    RăspundețiȘtergere
  17. Este intr-adevar foarte frumoasa Venetia si italienii nu mi se par deloc aroganti si fitosi, ma rog, cu mici exceptii ca din astia sunt peste tot. Insa fata de romani, cel putin cei din relatii cu publicul si chiar si cei de la piata sunt mult mai simpatici si mai prietenosi. Si au toti niste dinti albi....!! :(

    RăspundețiȘtergere
  18. Superb :-) Pozele spun cat o mie de cuvinte :-)

    RăspundețiȘtergere
  19. Buna. Imi place enorm de mult blogul tau. Pe 23 ianuarie ma duc cu sotul in Venetia si doream sa te intreb cum este cu acel card? Este doar un singur card cu care putem vizita toate bisericile si muzeele sau mai multe tipuri de carduri? Am vrea sa viztam si noi muzeele mai importante si peste tot citeam ca este mult mai convenabil cu acel card, platite separat am plati mai mult. Si cat este cardul?

    RăspundețiȘtergere
  20. Corina multumesc frumos!
    Este un card http://www.hellovenezia.com/index.php?option=com_content&view=article&id=71&Itemid=130&lang=en
    include bisericile Chorus si muzeele, unul are si discount la diverse magazine! Doar ca acest card nu include si transportul!

    Noi am luat doar card de transport care se plateste pe ore si e separat! Despre el poti citi aici: http://www.veniceconnected.com/node/1483

    RăspundețiȘtergere