Ziua 4 Gradina Keukenhof - pas cu pas printre rauri de lalele

 Am inceput saptamana in plina forta, ne-am trezit la 6 dimineata ca sa prindem trenul de  8.37am si am ajuns in gradina Keukenhof pe la ora 12:30 cu autobuzul express. E destul de complicat din Groningen, cu multe schimburi dar nu am avut peripetii, nici intarzieri. Intrarea merge snur fiindca majoritatea cumpara bilete online asa ca nu erau nici 10 oameni la ghiseu la ora asta. Am intrat repede la biroul de informatii de unde am luat o harta (GRATIS) si am pornit sa descoperim gardina! Am sa va povestesc pe scurt plimbarea noastra prin Gradina Keukenhof pas cu pas:

jurnal-de-calatorie-olanda

Vacanta in Olanda am facut-o pe cont propriu: 
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~100 euro dus-intors Romania-Olanda. Incercati si voi >>> AICI 
 In Olanda am stat la o prietena, care mi-a spus ca cele mai ieftine si bune hotel-uri din Amsterdam sunt  >>>Hotel IrisHotel not Hotel si Hotel 83. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 35euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  
  • De la intrare ne-a intampinat o flasneta imensa (orga mecanica portativa care canta prin invartirea unei manivele) dar aceasta era automatizata! Cel mai mult mi-a placut ca sub ea in spate erau zeci de stative cu carti din care sa-ti alegi piesa preferata cantata la flasneta contra cost :). Da, poate e o chestie 'turistica' dar e originala! In plus muzica se auzea in tot parcul creand o atmosfera aparte!
gradina-keukenhof-flasneta

gradina-keukenhof-flasneta-melodii
  • Am mers dupa harta (si recomand sa mergeti astfel fiindca e pacat sa pierdeti ceva si sa va intoarceti apoi! La fiecare colt este ceva interesant de vazut. Noi am luat-o pe bulevardul mare.
gradina-keukenhof-bulevard-cu-flori
  • Printre lanuri de lalele rosu si roz, evitand sa oprim prea des datorita numarului mare de persoane ce fac poze in fiecare colt in prima parte a parcului.
gradina-keukenhof-lalele
  • In gradina geometrica simteam ca iau foc de cald (desi am plecat de acasa cu stres fiindca la meteo anuntase furtuna si ploi, era prea cald si soare)!Daca te prinde ploaia pe aici cred ca nu-i amuzant deloc!
gradina-keukenhof-geometrica
  • Am urcat scarile sa vedem covorul floral care in fiecare an are alta tema! Anul acesta tema e'Case traditionale din Amsterdam' :)
gradina-keukenhof-covor-floral
  • Am facut un prim colaj cu lalele! Sunt atat de multe si atat de colorate, doar pe nuante de roz am vazut 4-5 varietati! Unele au tulpina foarte lunga zici ca-s trandafiri si altele sunt joase lipite de pamant! Unele sunt doar ca niste boboci si nu se deschid deloc in timp ce altele sunt deschise total ca niste palarii! Majoritatea amenajarilor includ 2-3 tipuri de flori Lalele + Zambile sau Branduse, Narcise etc

  • Prima oprire mai lunga, cu stat jos si contemplat a fost la fantana arteziana ca sa-i vedem toate miscarile de "dans". 
gradina-keukenhof-fantana-arteziana
  • Apoi am pornit spre o zona cu amenajari de gradini micute. Practic iti dau idei cum sa iti faci gradina in diferite stiluri, fara investitii prea mari! Zona asta am gasit-o extrem de creativa si interesanta! 
Prima a fost un fel de Gradina taranului modern :)
idei-de-gradina-mica
A doua gradina e plina de ghivece! 
Peretele cu ghivece de flori arata beton si o poti aplica oriunde, chiar si pe balcon

gradina-cu-ghivece

gradina-de-primavara

A treia e gradina Dragostei unde am vazut diverse elemente imbinate ingenios pe un spatiu restrans (banca indragostitilor, balconul Julietei, colivia dragostei, peretele pe care fiecare lasa scris pe hartie o declaratie de dragoste (ps: iubire sa mergi sa vezi ce ti-am scris)!
Gradina-dragostei-keukenhof
 
Ultima idee si cea mai nebuna e Recycle Garden! Aici am vazut amenajari in chiuveta sau vana, cum sa iti faci o gradina interesanta, chiar o masa interesanta cu un minim de efort si obiecte!
idei-gradina-olanda

masa-din-lemn-interesanta

  • Si iata o moara! Unul din visele mele in Olanda a fost sa vad o moara traditionala si desi am vazut numeroase in tren si mi-am lipit nasul de geam, degeaba, doar asta pot spune ca am vazut-o de aproape, chiar m-am urcat in ea! De sus ai o priveliste superba cu campurile de lalele printre care te plimba barca! Am vazut numeroase campuri si din tren,  tot sudul Olandei e tot un camp colorat! 
camp-cu-lalele-olanda

  • La iesire am vazut pe scurt istoria pantofilor de lemn, un alt simbol pentru Olanda ce ii gasesti imprimati pe toate suvenirurile, sub forma de magneti etc! Aici ne sunt prezentati modelele pentru fiecare zi din saptamana :) (ps, am vazut cateva persoane care inca ii poarta in viata de zi cu zi)
pantofi-traditionali-olanda

  • O a doua oprire am facut-o cu vedere spre un camp cu banci si capite, din pacate nu am fotografiat dar ideea e super tare :)! 
  • Brusc a inceput sa bata tare vantul si chiar am simtit cativa stropi asa ca  ne-am indreptat cu pasi reprezi spre primul Pavilion, cu Orhidee! Asta mi-a placut cel mai mult dintre toate trei si promit un articol dedicat fiindca m-a lasat fara cuvinte! Atat amenajarile cat si frumusetea si finetea orhideelor
Orhidee-gradina-keukenhof

Pavilion-orhidee-olanda-keukenhof
  • Am iesit, ne-am plimbat putin pe alei printre zambile. Zici ca toate strazile sunt parfumate! Miroase divin!
Pavilion-orhidee-olanda-keukenhof

  • Si am intrat din nou intr-un pavilion, unul imens cu lalele unde ai o expozitie cu toate! Iubesc lalele, chiar cred in citatul "“I suppose there must be one or two people in the world who choose not to like tulips, but such aberration is scarcely credible.” – Anna Pavord, The Tulip ( Cred ca exista in lume 2-3 oameni ce nu iubesc lalele dar o astfel de aberatie e greu credibila)! :) Insa chiar daca imi plac ii spuneam lui Mary ca am vazut atatea ca la noapte sigur o sa visez lalele (dar nu am visat) :)
olanda-keukenhof-garden-lalele

olanda-keukenhof-garden-aranjamente

olanda-keukenhof-garden-lalele
  • Urmatoarea zona a fost cea mai fotogenica, zona in care apar rauri de flori printre tulpini de arbori! Nu stiu cine a avut ideea dar arata incredibil, ireal, splendid. Aici ne-am ales din nou o banca si am contemplat destul de mult! 
rauri-de-lalele-gradina-keukenhof
  • Am iesit din zona asta dand fata in fata cu un lac imens pe care poti merge pe niste dale de lemn in stil japonez! Am mai vazut gradini japoneze destule dar asta e prima data cand chiar pasesc pe asa ceva, teoretic pe apa :)
gradina-japonza-olanda

keukenhof-garden-sakura

  • Next stop a fost intr-o sala in care ti se prezinta istoria lalelelor! Oricat de indiferent si nepasionat ai fi, dupa ce vezi atatea lalele parca ai vrea sa stii ceva mai multe despre ele! 
-Dintre informatiile interesante ce le-am retinut e ca exista 3000 de nume lalele, fiecare varietate are alta si exista mari sanse sa fie una si cu numele tau!(exista un perete imens cu toate numele :))
-Laleaua neagra e doar un mit fiindca nu exista sub forma naturala! Ea poate fi obtinuta combinand 2 tipuri de lalea si rezulta un mov foarte inchis care in anumite conditii de iluminare poate fi vazuta neagra!
-Laleaua e de fapt un turban! Da, numele ei provine din Persia unde i se spune "tulipan" si inseamna turban! Datorita formei florilor :)
-Cea mai veche lalea este cea alb cu roz si a fost descrisa prima data in 1620! Mai exista si astazi :)
lalele-keukenhof-garden
  • Eram la usa de la iesire cand zice Mary ca vrea la baie. Eu iau harta la puricat si observ ca am ratat un pavilion asa ca ne intoarcem jumatate de drum sa il vedem! Dar a meritat, a fost cu margarete, la fel de interesant ca celelalte, poate chiar mai creativ fiindca margaretele erau toate asezate fie in ghiveche, fie in ornamente complexe!
pavilion-margarete-keukenhof-garden

In final o ultima lalelea, un ultim parfum si-am plecat! Alte 4 ore de drum ne astepta :)

 😍 Apreciez comentariile voastre 😍

 Citeste tot jurnalul meu de calatorie in Olanda (click pe titlu pentru a citi)




Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

20 de comentarii:

  1. Adriana T3:23 p.m.

    Splendid, dupa toate aceste articole m-am hotarat sa ne facem vacanta in Olanda primavara viitoare.

    RăspundețiȘtergere
  2. Superb! De ani de zile visez să ajung aici şi încă n-am reuşit. În schimb mă bucur de fiecare articol dedicat acestui parc. Cu atât mai mult cu cât citind aceste rânduri parcă sunt acolo.
    Felicitări pentru alegerea făcută dar şi pentru fotografii!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Cora. Parcul e imens si foarte frumos, am facut aproximativ 400 de poze, aici am prezentat doar o mica parte. Exista si zona de joaca pt copii, o mica ferma, magazine cu suveniruri interesante, pavilioanele sunt imense si pline cu flori si aranjamente ...
      Trebuie vazuta live!

      Ștergere
  3. Lalelele , in special cele galbene , sunt dragostea mea in materie de flori ; musai sa ajung si eu in acest paradis floral !

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur ca am pus o poza si cu lalea galbena! :)
      Daca le iubesti atat de mult trebuie sa ma mergi, mai ales ca le poti lua cu tine acasa sub forma de bulbi!

      Ștergere
  4. Tu ţi-ai găsit numele purtat de o lalea? :) Superbe imaginile, dar cum să nu fie când e vorba de atâta culoare şi frumuseţe.

    RăspundețiȘtergere
  5. Banuiam eu ca e frumos in Olanda si ca ai ce vedea, dar nu imi imaginam niciodata ca poti gasi asemenea minunatii precum aceasta gradina magica si Giethoornul. Abia astept sa vad ce obiective ne-ai mai pregatit. :)
    Din pacate cu greu voi putea tine minte numele gradinii. :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Pt inceput si mie mi-a fost foarte greu sa il pronunt dar acum mi se pare usor.
      Trebuie doar sa inveti sa il spui corect!

      Ștergere
  6. Foarte frumos! A scris si Raluca despre aceasta gradina si amandoua m-ati facut sa-mi doresc si mai mult sa vizitez Amsterdam.

    RăspundețiȘtergere
  7. Răspunsuri
    1. Da, am inceput cu dreptul, am implinit 1 vis mare din BucketList :)

      Ștergere
  8. Ai făcut o prezentare completă. Eu am insistat mai mult pe parc și mai puțin pe pavilioane. Cred că cititorii tăi își vor pune în lista dorințelor Keukenhof.
    Aș putea să adaug pentru cei care ajung cu mașina personală sau închiriată că deși, înainte cu câțiva km de parc, intri într-o coadă care pare interminabilă și te îngrijorezi fără să vrei cu privire la parcare totul este super organizat. Ești ghidat către un câmp special amenajat cu alei betonate din care se parchează la rând în diagonală. Mie mi-a dat senzația că parcă am ajuns la un mare eveniment. Judecând apoi la ce am văzut pot să spun cu mâna pe inimă ca vizita în acest parc cu lalele în toate felurile este chiar un eveniment.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu sper sa conving lumea sa mearga sa vada gradina cat inca e accesibila! Vremurile se schimba, cine stie peste 10 ani ce va fi ! Pt pasionatii de flori cred ca e Must See!

      Ștergere
  9. Ca si la Amsterdam, ai fost foarte inspirata si norocoasa. Mie aproape nu-mi vine sa cred cat de putini oameni apar in pozele tale :P

    Eu abia puteam face poze de atatea multimi. Am nimerit, din pacate, in cea mai aglomerata perioada a Keukenhof-ului..

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, am avut noroc! Am mers intr-o zi de luni in care se anuntase la meteo ploaie, cred ca si asta a tinut multimile de turisti departe! Nici nu vreau sa imi imaginez ce ghinion ar fi fost sa chiar ploua :)

      La Amsterdam a fost un frig, ai de capul meu, am degerat! nici nu ma mir ca oamenii fugeau spre casa! smartphone-ul arata 3 grade!

      Ștergere
    2. Aoleu da, si eu am murit de friiiig!! :))) Si am prins vreme ceva mai buna. Da chiar daca era soare, tot frig ca naiba era :)))

      Ștergere
    3. Prietenii la care am stat mi-au spus ca nu sunt numai 2 saptamani pe an cu 20+ grade si soare (vara, august de obicei). In rest e frigut, ploua, au o temperatura destul de constanta, folosesc gaz si vara ... deci e clar ca-i frig!

      Ștergere