10 obiective turistice din Lisabona vazute cu tramvaiul galben 28

Nu conteaza daca stai in Lisabona 1 zi sau 3 sau 7 ideea e ca nu poti sa pleci fara sa faci traseul cu vestitul tramvai galben 28. Asta era ultima mea zi in Lisabona si am zis sa vad obiectivele turistice de top din Alfama si Bairro Alto, pe care nu am reusit sa le vad in vizita din 2010 facand acest traseu cu tramvaiul vintage ce circula din 1930 si te poarta prin toate cotloanele Lisabonei. Acum dupa ce l-am facut va spun sincer ca e cel mai usor si mai placut mod de a vedea Lisabona, mai ales daca timpul te limiteaza sau doresti sa vizitezi cat mai multe obiective turistice, dar fara sa fugi.

tramvaiul-galben-obiective-turistice
Vacanta in Portugalia am facut-o pe cont propriu: 
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~75 euro dus-intors Romania-Lisabona. Incercati si voi >>> AICI 
 Toate hostel-urile si hotelurile in care m-am cazat le-am rezervat pe  >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  
Pont de insider - Cum sa vezi Lisabona ieftin!
In primul rand trebuie sa stiti ca autobuzele normale sau metroul nu ajunge prin locurile unde merge acest tramvai, fiindca strazile sunt foarte inguste, deci nu exista nici o alta posibilitate sa vezi intr-o zi totul. La pas e exclus fiindca distantele sunt mari (toata ruta are aprox 10 km) si dealurile foarte in panta. In al doilea rand un singur bilet pe tramvaiul istoric costa aproape 3 euro, foarte mult daca vrei sa faci traseul propus de mine cu numeroase opriri. Insa ce am facut eu si va recomand si voua e sa cumparati din metro o cartela de transport Viva Viagem (costa 0.50 euro) pe care sa o incarcati cu abonament pe 1 zi, pe toate mijloacele de transport, costa 6 euro/zi. Aceasta cartela va ofera posibilitatea de a folosi nelimitat tramvaiul galben si celelalte mijloace de transport. Trebuie sa stiti ca tramvaiele desi sunt dese (cam unu la 10 minute) sunt foarte aglomerate fiindca sunt mici si sunt folosite atat de turisti cat si de localnici.  Ultimul tramvai circula la ora 21 asa ca puteti face acest traseu in tihna.

harta-obiective-turistice-lisabona

Traseul facut de mine pe ruta tramvaiului galben

Acest traseu mi-a fost indicat de receptionerul hostelului la care am stat >>>Hostel GoodMorning Lisbon si trebuie sa ii multumesc. Fiindca altfel nu as fi stiut cum sa fac tot traseul, de unde incepe si unde se termina. La recomandarea lui am luat cartela Viva Viagem, am incarcat-o cu un abonament de 1 zi,  apoi am mers cu metroul din statia Restauradores (la doi pasi de hostel), am schimbat la Rossio si am iesit in statia de metro Martim Moniz. Toata treaba a durat 30 de minute.

1. Piata Martin Moniz
Cand am iesit din metro mi s-a rupt geanta. Asa brusc si dintr-o data, probabil de la sticla de apa prea grea pe care o purtam. Am intrat putin in panica, trebuie sa recunosc, dar apoi uitandu-ma in jur, nici ca se putea mai bine. Fiindca in Piata Martin Moniz, pe langa esplanada mare cu statui in stil avangardist sunt si o gramada de buticuri ale imigrantilor (chinezesti, turcesti, indiene) unde gasesti tot ce vrei. Inclusiv o clama cu care mi-am prins provizoriu geanta pana am ajuns seara la hostel.
Apoi m-am indreptat spre sirul de tramvaie galbene, cu care m-am pozat. Inauntru e totul din lemn, au scaune de o persoana pe ambele parti.

Clopotelul suna si tramvaiul se urneste incet din loc. Merge incet, suiera ingrijorator, dar urca cu bine primul deal inclinat in Alfama. Are viteza foarte mica asa ca teoretic te poti plimba pe langa el. Practic nu vreau sa fac febra musculara. :)) Ma dau jos la statia Graca.

piata-martin-moniz-lisabona

tramvaiul-28-lisabona-traseu

tramvaiul-28-lisabona-traseu-by-aliceee

Alfama-lisabona-portugalia-obiective-turistice

2. Biserica Graca

Aici se afla Biserica Graca pe care ma duc sa o vad. E mare si impunatoare, chiar pe strada principala, nu ai cum sa o ratezi. Cand intru in biserica dau fata in fata cu un mort. Cat pe ce sa fac infarct, cred ca am si scos un mic tipat, am inchis brusc usa, inima imi batea cu putere, m-am ghemuit langa usa de la intrare si am stat cateva minute sa inteleg. Era slujba de inmormantare a unui domn si intrasem pe usa gresita de langa altar (nu inteleg de ce nu era inchisa). Oricum ideea e ca nici nu vreau sa-mi imaginez ce fata am facut eu, ce fata au facut neamurile mortului si cu atat mai putin ce fata a facut preotul cand m-au vazut. Asta e fost unul din acele momente cand am inteles ca poate e mai bine de acum inainte sa intru doar in bisericile turistice.

3.Miradouro da Senhora do Monte
Cand mi-am revenit m-am intors spre statia de tramvai. Pe drum vad un indicator spre Miradouro. Urc incet panta abrupta si cand ajung sus sunt rasplatita cu una din cele mai frumoase privelisti din Lisabona. Orasul acesta se intrece in panorame urbane, sunt numeroase locuri de belvedere si din fiecare ai alta vedere. Acesta as spune ca e cea mai mare si mai ampla panorama. In stanga vad castelul Sao George, in fata cladirile inalte cu acoperis rosu coborand in cascade, iar in dreapta se intind spre infinit cartierele marginase, industriale ale Lisabonei. Locul e amenajat frumos cu numeroase banci si arbori batrani sub care sa stai la umbra. Desi e 9 martie, afara sunt peste 20 de grade, un soare bland si cald ce iti incalzeste sufletul. Un motiv in plus pentru care iubesc Lisabona.

Vedere spre Castelul Sao George

Vedere spre Piata Martin Moniz
Miradouro-da-Senhora-do-Monte

Vedere spre cartierele marginase din Lisabona
lisabona-portugalia-Miradouro-da-Senhora-do-Monte

4. Piata de antichitati Feira de Ladra
Tramvaiul coboara spre Alfama, centrul istoric al orasului, locul unde a luat nastere Lisabona. Aici se gasesc numeroase obiective turistice de top din oras si merita sa descoperiti putin cartierul la pas, fiindca in fiecare colt de strada veti gasi ceva interesant de vazut. In Alfama in fiecare miercuri si sambata se organizeaza o piata imensa de antichitati. Fiindca s-a intamplat sa fiu acolo chiar sambata, m-am dus. Am rugat conductorul tramvaiului sa ma lase cat mai aproape, apoi am intrebat localnicii de Campo de Santa Clara, locul unde se tine. M-am pierdut printre strazi dar in final am ajuns lasandu-ma condusa de multime. Ce am gasit acolo e ceva de neimaginat. Zici ca am pasit intr-un `magazin` cu comori. Cd-uri cu fado, azulejos, bratari, inele, sculpturi in lemn, lampi, bibelouri, haine, valize vintage si multe vase din ceramica. Erau si haine secand hand si vechituri, dar parerea mea e ca daca cauti un suvenir autentic dar la un pret rezonabil, aici e imposibil sa nu gasesti. Eu mi-am luat cd-uri cu Amalia Rodriguez, carnetele, un inel si o pereche de cercei vintage.


genti-vintage-piata-antichitati
feira-de-ladra-lisabona

medalioane-feira-de-ladra-lisabona

lisabona-portugalia-felia-de-ladra

5.Miradouro das Portas do Sol
Ma urc din nou in tramvaiul galben si cobor la un alt punct de belvedere ce e chiar pe drum. Acesta e cred, locul cel mai vizitat de turistii ce vin in Alfama. Panorama e tot cu cladiri in cascade, dar Pantheonul de pe fundal si apa, ii dau un aer romantic. Poate ajuta si muzica artistilor stradali si mesele cu doua locuri unde poti sa iei o cina romantica la apus. Putin mai jos e o mica piateta, cu arcade, unde tinerii stau la povesti pe zid. Lisabona nu prea are parcuri, de fapt nu are nici un parc mare, central, precum sunt gradinile Hyde Park din Londra sau Tuilleries din Paris. Tot orasul e o aglomeratie de cladiri inalte si strazi inguste cu piatra cubica. In schimb Lisabona se intrece in locuri `ingenioase` de relaxare, pe ziduri, pe pietre si banci. Desi nu e la fel de `confortabil` iti ofera cate o panorama incat e imposibil sa te superi.

Miradouro-das-Portas-do-Sol-lisabona
lisabona-aliceee

lisabona-oras-romantic

lisabona-panorama-alfama


6. Catedrala Se cea mai veche din Lisabona
Din zona de belvedere vedeam spatele Catedralei si am zis ca nu are rost sa iau tramvaiul cand pot sa ma duc si pe jos (mai ales ca e in coborare). Catedrala Se e cel mai vechi lacas de cult din Lisabona. Din afara arata interesant, dar interiorul e destul de sumbru si de anost, ca toate bisericile in stil gotic pe care le-am vazut. Nu m-a dat pe spate, dar mi-a placut pozitionarea, fiindca da bine in poze :).

catedrala-se-lisabona-portugalia

7. Casa dos Bicos 
Nu e pe ruta tramvaiului galben dar e foarte aproape de Catedrala Se si cum aveam harta la mine m-am dus sa o vad. E o cladire interesanta cu fatata din pietre slefuite sub forma de diamant. In total au fost folosite peste 1000 de pietre si e un obiect turistic foarte apreciat in Lisabona, fiind singura casa de gen. Acum daca vreti, va zic un mic secret! In Napoli am vazut o biserica exact la fel, cu pietre slefuite sub forma de diamant doar ca intr-o nuanta mai inchisa. Atunci am ramas surprinsa, acum nu mi s-a mai parut nimic interesant.

alfama-baiza-casa-dos-bicos

casa-dos-bicos-de-vazut-lisabona

 8.Magazinul de conserve cu traditie din 1930
De la Casa dos Bicos m-am indreptat spre Baixa, centrul Lisabonei, cu teren plan. Am vizitat pe indelete zona acum 2 ani puteti citi totul AICI, dar mi-a scapat atunci un magazin unicat ce vroiam sa il vad.
Acesta nu e un obiectiv turistic clasic si puteti trece peste el. Insa eu cand calatoresc caut autenticitatea locului, doresc sa cunosc in profunzime orasul pe care il vad si sunt puternic atrasa de tot ce tine de gastronomie. Fiindca sunt o gurmanda si imi place sa incerc mereu chestii noi. Lisabona este cunoscuta pentru preparatele din peste si fructe de mare iar acest mic magazin traditional, afacere de familie din 1930 conserva tot ce-i mai bun din productia locala: hamsii, ton, cod, macrou,calmar, caracatita, sardine etc in foarte multe selectii de ulei aromat (cu piper, chilli, mustar si numeroase alte combinatii). Insa ce mi s-a parut mie interesant e prezentarea. Etajerele din podea pana in tavan pline cu conserve, dulapul cu conserve vintage din ultimii 70 de ani si modul in care le impacheteaza ca un cadou cu fundita. Preturile difera, dar ca idee incep de la 2.50 euro in sus/ pe conserva.
Magazinul nu e chiar pe strada principala, dar e foarte aproape de Catedrala Se. Cautati pe harta: Rua dos Bacalhoeiros, nr 34. Coborati in panta si o sa vedeti un magazin cu vinuri de Porto. Acesta mi-a atras prima data privirea, deabia apoi am vazut vis-a-vis scris `Conserveira de Lisboa` pe care o cautam.
magazin-cu-conserve-lisabona

Conserveira-de Lisboa

Magazin vinuri de Porto vis-a-vis
magazin--vinuri-de-porto

degustari-vinuri-lisabona

9. Biserica Sao Roche si teatrul Trinidade
Dupa cum am spus in cartierul de jos, Baixa se pot face multe dar eu am preferat sa continui traseul cu tramvaiul 28 spre Bairro Alto, un alt cartier pe dealuri. Deja eram obosita, tramvaiele erau din ce in ce mai aglomerate, ma dureau mai mult picioarele de la asteptatul in statie decat de la umblat. Am trecut pe langa teatrul Trinidade, cu o fatada frumoasa si am vazut biserica Sao Roche pe care am zis ca o vizitez mai mult ca sa stau jos si sa ma odihnesc. Simteam nevoia de liniste si reculegere, inainte de a pasi in cel mai zgomotos cartier al Lisabonei.

Biserica-Sao- Roche-lisabona

10. Miradouro de São Pedro de Alcantara
Poate nu stiati dar Lisabona se intinde pe 7 dealuri si cum toate dealurile ofera panorame superbe, in Bairro Alto se gaseste un nou Miradouro, cu o noua perspectiva, la fel de frumoasa. Am ajuns aici pe inserat si am stat pe o banca pana s-a intunecat si s-au aprins felinarele. NU am vazut apusul de soare la care visam dar macar am vazut o panorama pe inserat, cu castelul Sao George luminat. (din pacate toate pozele au iesit miscate).

panorama-bairro-alto


BONUS - Seara in Bairro Alto
Am ajuns la timp in Bairro Alto. Daca Alfama e cartierul turistic al orasului, Bairro Alto e cartierul in care sa traiesti adevarata atmosfera portugheza, viata boema pe care o traiau aici artistii, filozofii si scriitorii secolului 16 si pe care oamenii o duc mai departe. Dupa ce am luat cina intr-un restaurant frumos am iesit inapoi pe strazi unde incepea sa se anime, sa inceapa fiesta specifica din sambata seara. M-am amestecat printre localnici, am ascultat multa muzica fado ce rasuna din micile restaurante traditionale, am intrat in barurile mici unde se canta muzica live, am baut mojito si cairipinha la preturi de supermarket (gen 1-2 euro/pe pahar mare), am stat pe bordura si am privit lumea, am aplaudat frenetic artistii stradali, am adulmecat atata marihuana ca nu sunt sigura ca nu eram high si in final am luat ultima coborare cu Elevadorul Gloria (un fel de funicular, ce leaga Baixa de Bairro Alto si poti folosi abonamentul de transport) care m-a lasat fix in fata hostelui, de unde am pornit de dimineata.


 bairro-alto-cartier-lisabona

bairro-alto-cartier-lisabona

terasa-bairro-alto-lisabona
noaptea-in-bairro-alto-lisabona
elevator-gloria-lisabona

Asta a fost ultima mea zi in Lisabona si deja imi venea sa plang. Sunt indragostita iremediabil de acest oras si daca ar fi mai aproape si mai accesibil l-as vizita in fiecare an! Dar daca tot sunt in Portugalia, curiozitatea m-a impins de data asta spre Nord in Porto despre care urmeaza sa va povestesc.

😍 Apreciez comentariile voastre 😍

Toate articolele le gasiti aici -> Jurnal de calatorie PORTUGALIA


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

7 comentarii:

  1. Ce frumos arata Lisabona! Trebuie sa ne planificam un concediu si acolo :D
    Multumim pentru informatiile utile! :*

    RăspundețiȘtergere
  2. Am dat copy paste si l-am citit de 3 ori pana acum :)
    Inca cateva ore si vom fi acolo. Efectiv ma mananca talpile de nerabdare :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Va doresc vacanta frumoasa si astept cu nerabdare impresiile.

      Ștergere
  3. Anonim1:14 p.m.

    Tramvaiul acela galben este un mare magnet pentru grupurile de hoti. Opereaza in grupuri de 3 persoane. Noi am vazut in ultima zi doua astfel de grupuri ... primul dupa ce incepuse sa se agite un japonez caruia ii disparuse abonamentul si altceva afara sa inteleg ce si al doilea grup de 2 tiganci/rrome si un tigan. Cam am inceput sa vorbim in romana ca sa ne punem la adapost lucrurile, sa inchidem rucsacurile au inceput sa arunce priviri catre noi si apoi au devenit extrem de agresivi ... din fericire doar verbal. Asta de suparare ca stiam ce cauta ei in acel tramvai.
    Asa ca ... atentie mare la bagaje/lucruri cand calatoriti cu acel tramvai.

    Mihai

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Inseamna ca eu am avut noroc fiindca am coborat si am urcat de nenumarate ori in el si nu am vazut niciodata sa se intample nimic. Oricum e atat de mic tramvaiul incat toata lumea vede pe toata lumea. Asa cum ati observat voi, vad si altii. Eu zic ca daca ai grija la geanta si stai cu mana pe ea (daca aveti ghiozdan sa il puneti in fata) sunt mici sanse sa ramai pagubit.

      Ștergere
  4. Mi-am propus in 2016 sa vizitez Lisabona de cand am vazut anul trecut o emisiune dedicata acestui oras. In acea emisiune s-a vorbit mult pe langa altele de tramvaiele galbene si tramvaiul 28. M-am indragostit pe loc de oras si cum vad o poza cu un tramvai galben ma gandesc la el. Ai zis tu pe fb "Tramvaile galbene definesc Lisabona" si asa e. Asa cum sunt double decker-ele pentru Londra de exemplu :).

    RăspundețiȘtergere