10 obiective turistice din Porto si impresii obiective despre oras

Dupa cum va spuneam, nu am inceput vizita in Porto cu dreptul, dar  ar fi pacat sa judec orasul din pricina unui hotel prost pe care eu l-am ales. Asa ca a doua zi, odihnita si vesela eram gata sa explorez orasul, sa vizitez top 10 obiective turistice din Porto ce le aveam notate si sa punctez la final impresii mai obiective despre Porto si tot ce inseamna Nordul Portugaliei. Acesta e al doilea oras ca marime din Portugalia si e faimos pentru vinurile sale, pentru arhitectura deosebita si colorata si nu in ultimul rand pentru harnicia oamenilor cu suflet maritim si comert pe barci, fiindca Porto e strabatut de raul Duoro, cel mai mare din Portugalia.

porto-impresii-portugalia
Vacanta in Portugalia am facut-o pe cont propriu: 
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~75 euro dus-intors Romania-Lisabona. Incercati si voi >>> AICI 
 Toate hostel-urile si hotelurile in care m-am cazat le-am rezervat pe  >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  

Era dimineata devreme, cand am pornit de la hotel. Soarele inca nu isi facuse loc dintre nori dar macar eram fericita ca azi voi cobora mai mult si voi urca mai putin. Fiindca mi-au spus de la receptie ca pot lua tramvaiul ce ma urca mare parte din drum pana la hotel si in plus mi-au explicat pe harta cum sa vizitez orasul ca sa nu imi solicit atata muschii :). V-am spus in articolul precedent ca in Porto aproape toate strazile sunt inclinate rau.

1. Catedrala Se si o panorama superba
Cobor rapid dealurile pana la gara si de aici ma indrept spre Catedrala Se, cel mai inalt punct al orasului. Sincer Catedrala in sine nu e atat de interesanta, in schimb privelistea ce se profileaza de aici merita din plin drumul. Pescarusii planeaza deasupra caselor, pisicile stau pe marginea ferestrelor, iar femeile intind haine la uscat. Desi Porto nu are la fel de multe puncte de belvedere ca si Lisabona, locul acesta exceleaza datorita fatadelor inalte, inguste, imbracate in aluzejos colorate ce zici ca se inghit una pe alta.

porto-obiective-turiste

catedrala-se-porto-portugalia

priveliste-porto-portugalia

ribiera-porto-portugalia

ribiera-centrul-istoric-porto

2. Centrul istoric Ribiera
 Dupa ce ma imbat cu atata frumusete cobor exact prin mijlocul cartierului, pe niste scari inguste ce zici ca nu se mai termina niciodata. Ma pierd printre ulite vechi, magazine mici ca pe vremuri in care se vand de toate de la alimente la caiete si prinzatori de par. Aici chiar simti ca timpul s-a oprit in loc, e o lume ireala in care copii se mai joaca sotron printre arcade si drumuri pavate. Nici urma de supermarket-uri mari, de femei cu tinute fashion, nici un promoter care sa te inhate in restaurantul lui.
Portugalia in mare parte nu e `la moda` dar e mult mai bine asa. 

ribiera-centrul-istoric-porto-portugalia
ribiera-centrul-istoric-porto-portugalia-vacanta

3. Malul raului Duoro si Degustari de vinuri
Cand am ajuns jos m-am trezit direct pe malul raului Duoro, in fata frumosului pod realizat de Gustave Eiffel, in 1877. Porto e cunoscut pentru raul acesta, pentru barcile in care in trecut erau transportate butoaiele cu vin, pentru cele 6 poduri pe sub care poti trece daca alegi sa faci o plimbare cu barca. Doar ca acum nu e nici urma de asa ceva, nu vad turisti, nu vad barci turistice, toata ziua am simtit ca Porto e un oras fantoma, habar n-am unde or fi ascunsi cei peste 1 milion 700 de locuitori ai orasului. Serios, m-am simtit ca la tara, unde cand vezi un om (si acela in varsta) iti vine din instinct sa-l saluti.

ribiera-duoro-obiective-turistice-porto

porto-malul-duoro-portugalia-nord

porto-vacanta-in-portugalia

Pentru Degustari de vinuri am ales crama Calem, care se afla fix acolo pe malul raului, intr-o cladire cu fatada alba. Asta a fost unul din visele mele, sa fac degustari de vinuri in alta tara si am ales Porto fiindca iubesc vinul dulce si bun. Calem e o crama de prestigiu, din 1859 si produc diverse vinuri care ne sunt explicate in cadrul turului (de la tehnologie, la soiuri si arome). Cu ocazia asta aflam ca vinurile de Porto sunt bine alcoolizate si ca in timpul procesului de fermentare adauga coniac. Apoi suntem invitati intr-un mic muzeu unde vedem vinuri vintage de colectie (de 75 ani) care se pot cumpara, pentru uimitorul pret de 680 euro sticla, dar primiti o data cu sticla si un certificat `The Oldest House of Port Wine`. Sa trecem mai departe zic, la pivinitele mari pline cu butoaie din lemn imense si in final suntem invitati la degustare. Exista trei variante ( pentru 5 euro faci un simplu tur de 30 minute fara degustari, in timp ce pentru 9 euro primesti si 3 variante de vin, iar pentru 12 euro si doua bomboane de ciocolata neagra, ca sa completezi vinul). Am ales a treia varianta si a meritat. 

Am degustat trei vinuri, de 10 ani, 20 de ani si 30 de ani. Toate au avut un gust bogat, matasos, racoritor cu note de cirese, zmeur, capsuni, iar cel mai vechi avea aroma de lemn (dupa parerea mea).


degustari-de-vinuri-in-porto

Dupa-masa m-am dus la hotel sa ma schimb (se facuse frig) si dadea semne ca incepe sa ploua.

4. De la Hotel in Placa da Liberdade cu tramvaiul electric 22
Daca in Lisabona am facut un traseu lung cu vestitul tramvai 28, nu puteam sa ajung in Porto fara sa ma urc si pe unul de a lor. Diferenta dintre ele e ca acestea sunt goale (cel putin la ora asta) si parca sunt mai frumoase. Scaunele sunt imbracate in piele si au modele interesante pe lateral.

tramvaiul-electric-22-porto


5. Placa da Liberdade, centrul Orasului
Placa da Liberdade este cea mai mare piateta din Porto. Desi e dupa-masa e destul de goala, cafenele nu si-au intins scaunele pe trotuar fiindca e cam frigut si majoritatea oamenilor se indreapta spre Mc Donalds. Eu fac cateva poze cu primaria in decor si analizez frumusetea cladirilor, apoi intru intr-un local micut unde iau pranzul.
centru-istoric-obiective-turistice-porto

centru-porto-portugalia

aliceee-portugalia


6. Libraria Lello
In Porto se afla una din cele mai frumoase librarii din lume. Libraria Lello a fost deschisa in 1906 si este o extravaganta in stil neogotic. In interior predomina lemnul si tavanul e cu vitralii. Desi e mica, are un farmec aparte datorita scarii sinoase pe care as vrea sa o pozez dar sunt repede atentionata ca nu am voie sa fac poze inauntru. Pe de o parte inteleg, fiindca la cati turisti ajung aici, ar fi aiurea sa stea toti la facut poze, cand spatiul e atat de mic si localnicii chiar vreau sa caute o carte sau sa citeasca. 

Credit photo: www.miragebookmark.ch

7.Muzeul  À Vida Portuguesa
Ies si intru alaturi intr-unul din cele mai frumoase magazine de suveniruri ce l-am vazut vreodata. Doar cand imi amintesc acest magazin pot sa jur ca Porto stie face turism. Imaginati-va un magazin imens, pe 4 etaje, care prezinta istoria orasului cu produse traditionale impartite pe camere gen (sufragerie, bucatarie cu vase, farfurii, borcane cu gem si uleiuri speciale, camera copilului cu jucarii din vremuri demult apuse, baia in care gasesti sapunuri naturale produse in Portugalia etc). Partea tare e ca tot ce vezi in acest muzeu poti cumpara. Si la preturi normale (2 euro o sticla de ulei). In plus gasesti tot ce exista intr-o casa de la ace si ata, boluri cu drajeuri, tablouri, un birou, penita cu cerneala, farfurii de ceramica, perne, stropitori, absolut tot. Iti e si mila sa le iei  si sa `strici decorul`, desi e clar ca foarte repede cineva suplimenteaza si reface totul la loc. Asadar e un magazin-muzeu ce arata turistului modul de viata in Portugalia. O idee super ce mi-ar placea sa existe si in Romania.
Cand ies observ ca deja picura, semn ca am stat cam mult inauntru.

magazin-muzeu-suveniruri-porto

magazin-muzeu-suveniruri-porto

magazin-muzeu-suveniruri-porto3

8. Iglesia de Nuestra Señora do Carmo
Asta e a doua biserica ca importanta in Porto. E mare si impresioneaza prin fatada frumos lucrata, iar in lateral e acoperita cu bucati mari de dale (executate de Silvestre Silvestri), un azulejos imens ce infatiseaza cateva calugarite.

biserica-Nuestra-Señora-do-Carmo

9. Rua Santa Caterina
E strada principala din Porto, plina de magazine de lux, restaurante, cafenele si buticuri de designar. Desi nu aveam in plan sa fac shopping mi-am amintit cum mi-am rupt cizmele in ziua precedenta asa ca am intrat sa caut unele noi. Am avut noroc ca erau reduceri asa ca mi-am luat. A fost si o scuza buna sa fug de ploaie.

centru-porto-vacanta
porto-santa-catarina-bulevard-central

10. Mercado do Bolhao
Sau piata centrala e foarte aproape si cum mie imi place sa vad orasul si cu ochi de localnic m-am dus sa o vad. E o piata istorica, deschisa din 1916 in care se vand de toate insa predomina fructele si legumele proaspete produse in regiune, cosuri din nuiele, flori si diverse obiecte traditionale. E o zona foarte autentica, in care simti nostalgia trecutului, ca si cum Porto nu ar vrea sa evolueze. Si intr-un fel e mai bine, chiar m-am mirat ca nu am vazut nici un pantalon chinezesc si nici un magazin cu telefoane destepte. Am luat aici cina, un toast cu cascaval, 2 prajituri cu oua si un Cola (5 euro). Nu am putut pleca din piata fara sa iau si cateva capsuni, primele gustate in anul acela.



Impresii despre Porto

Incerc sa fiu cat mai obiectiva dar va dati seama ca Porto pentru mine a fost la concurenta cu Lisabona oras pe care eu il consider cel mai frumos din Europa deci pretentiile mele au fost  ridicate.
-Ce mi-a placut in Porto a fost:
-Privelistea de pe malurile raului Duoro si din fata Catedralei Se. Daca ar fi fost soare ar fi fost sublim, doar imaginandu-mi ce frumos e aici la apus, privind de pe o terasa, savurand un vin bun de Porto.
-Muzeul Vietii Portugheze cu vanzare e un concept pe care nu l-am mai intalnit nicaieri si m-a impresionat enorm modul de prezentare. Cand intri e ca si cum ai pasi in casele localnicilor, iar cand iesi ai o idee mai ampla despre ce inseamna viata in Portugalia.
-Libraria Lello e o bijuterie arhitecturala de care s-ar indragosti chiar si un turist prea putin pasionat de lectura. E atmosfera propice pentru a rasfoi ore intregi carti, e ca o biblioteca veche si eleganta. Pacat ca e atat de mica si probabil in plin sezon turistic e foarte aglomerata.
-Vinul de Porto e licoarea fericirii. Te poti imbata doar savurandui parfumul, foarte pregnant. Puteti evita degustarile turistice, facute in crame si sa mergeti pe cont propriu din magazin in magazin si sa degustati pana va ametiti de cap. E plin de astfel de magazine si majoritatea ofera degustari pentru 2-3 euro. Fara sa spun ca puteti gasi la 5-10 euro o sticla de 750ml, daca aveti planuri mari.
-Ce NU mi-a placut in Porto a fost ca:
-Am prins vreme proasta si asta a contribuit din greu la dezamagirea mea. Dupa soarele si caldura din Lisabona, am suferit cumplit in Porto fiindca nici nu aveam imbracaminte adecvata.
-Nu am gasit spiritul acela de distractie din Lisabona, nu am vazut tineri, nu am gasit cartierul unde probabil se petrec lucruri: baruri live, muzica buna, distractie... mie Porto mi s-a dezvaluit ca fiind un oras mort.
-Hotelul la care am stat a fost un alt motiv de suparare, pozitionarea lui a fost cea mai nasoala, dar si faptul ca proprietarii erau in varsta si nu ma prea puteau ajuta cu informatii a fost trist.
-Daca e sa compar obiectiv Lisabona cu Porto, as spune ca Porto pierde si la numarul de obiective turistice. Pe langa cele 10 enumerate in acest articol mai puteti vizita 2-3 muzee si galerii de arta...

Cu toate ca planul initial era sa petrec 3 zile in Porto, in prima zi am simtit ca am vazut totul asa ca in urmatoarele doua am facut excursii prin imprejurimi!

😍 Apreciez comentariile voastre 😍

Toate articolele le gasiti aici -> Jurnal de calatorie PORTUGALIA


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

11 comentarii:

  1. Foarte frumoase pozele!!!Sigur mi-ar place sa vizitez Porto intr-o buna zi!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Lela daca mergi, cel mai bine ar fi sa alegi perioada dupa meteo :)

      Ștergere
  2. Din pacate multora dintre noi, vremea rea ne strica dispozitia, eu evident, sunt una din ele si nu reusesc sa ma bucur complet si cu sufletul deschis de o destinatie daca norii "si-au varat coada"

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mda, asa sunt si eu din pacate. Daca doar e innorat e ok, dar daca si ploua chiar ma deranjeaza.

      Ștergere
  3. Porto are pentru mine un farmec aparte. A fost primul oras vizitat in Portugalia, in studentia Ersamus, intr-o puaza de 4 zile de la cursuri. Am prins o vreme superba in octombrie (20 grade) si mi s-a parut un oras in care timpul a stat in loc, ma simteam undeva in sec XVIII-XIX. Privind obiectiv in urma imi dau seama ca Lisabona este muult mai frumoasa, dar Porto ramane pentru mine un oras de suflet, a carui imagine se contopeste cu imaginea studentiei si a distractiei.

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim1:22 p.m.

    Si uite-asa mi-ai facut pofta de un vin de Porto :(

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim3:58 p.m.

    Corect punctat . nu am fost la Porto in schimb acelasi lucru pot spune si eu despre Lisabona un oras splendid de care am fost fascinat mi-a rămas întipărit in minte distracțiile de sambata seara din cartierele mai vechi plin de tot felul de turisti si multa veselie oameni care se distrau de parca toti erau de acolo ..cineva spunea pe un site ca nu iti ajunge un city break la Lisabona si tind să i sau dreptate ..un motiv in plus sa te întorci la Lisabona daca nu ai vazut tot ceea ce cu siguranta o sa fac si eu ..mentionez ca am fost in multe locuri in Europa cea mai recenta trecerea dintre ani 2017-2018 la Barcelona da nu a fost la ce ma asteptam in afara de vreme nu prea ai mare lucru de facut ..in schimb la Lisabona nu îmi ajungea timpul a fost o experienta de neuitat pentru mine ai dreptate cred ca este cel mai frumos oras din Europa ofera multe de la distractie de Sambata seara la degustarile de corelată un obicei la plimbarea cu celebrul tramvai vechi si fara lungul apei ..splendid intr-un cuvant multa istorie recomand cu drag Lisabona tuturor nu o sa regrete ..ma voi intoarce cu plăcere in Lisabona cred ca in gara aceasta "love Lisbon"

    RăspundețiȘtergere
  6. Anonim4:06 p.m.

    Degustari de ciresata am vrut să zic ..scrierea automată de pe tel. e de vina
    Si imi cer scuze că nu pot publica numele de nu am reusit sau nu stiu
    Am publicat poze pe google cu lisabona

    RăspundețiȘtergere
  7. Am citit articolul tau dupe ce am fost pe Camino Portughez. Eu am dormit la Hostelul Passenger chiar in Gara San Bento. Experienta a fost faina. Eu am prins doua zile de ploaie nonstop , ca de altfel si urmatoarele pe Camino. Curios,ploaia nu a reusit sa imi strice cele doua zile ...greul abia urma cu rucsacul in spate pe ploaie zilnic pe jos. Cred ca tine de starea noastra de spirit sau daca esti la inceput de calatorie sau la sfarsit. Nu am fost inca la Lisabona, dar eu simt dorinta sa revin in Porto. Nu mi-au ajuns cele doua zile. Imi plac descrierile tale. :-)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc Dan pt apreciere. Într-adevăr fiecare vacanta tine de multe aspecte, mai ales de starea noastră de spirit. Acum când îmi amintesc de Porto ma vad pe mine făcând degustări de vinuri, mâncând ciocolata cu lichior, plimbandu-ma pe străzile întortocheate, numai lucruri frumoase. Acum nici nu îmi amintesc sa fi fost urat, însă atunci ... Eram în miezul problemei. Evident e vb și de așteptări :)

      Ștergere
  8. Abia anul asta mi-am descoperit pasiunea pentru calatorit, si soarta a facut ca primul oras vizitat sa fie Lisabona. M-am indragostit instant de el, desi am stat doar trei zile, si mai mult am fost pe langa el, Sintra, Cascais etc. Am vazut Cabo da Roca, Boca de inferno etc, dar nu prea am avut timp pentru oras in sine. Asa ca in septembrie am fost iar, din pacate tot trei zile, dar le-am petrectut in oras... poate din cauza ca e prima mea iubire mi se pare cel mai frumos loc, sau poate chiar asa e. Am facut 75 km pe jos in trei zile dar nu am regretat, pentru ca asta e cea mai buna modalitate sa vizitezi Lisabona <3
    Am de gand sa revin anul viitor pentru 10 zile cel putin, dar pana atunci, peste o luna merg in Porto... m-ai speriat putin cu articolul tau, dar sper sa tina vremea cu mine. O sa stau 5 zile, dar daca ma iau dupa experienta ta, trei zile ar fi suficient sa vizitez orasul. Asa ca doua din ele le-am rezervat pentru o plimbare la Viana do Castelo, si Braga.
    Multumesc pentru pareri, macar asa stiu sa nu ma astept la ceva mai frumos ca Lisabona :))

    RăspundețiȘtergere