Mdina este cel mai frumos oras din Malta

Primul oras din Malta pe care am dorit sa il vizitez a fost Mdina. In primul rand fiindca lumea spune ca e cel mai frumos oras din Malta si unul din cele mai frumoase orase-cetate din Europa dar si fiindca numele oraselor Mdina si Rabat imi amintesc mult de Maroc. Asadar Mdina pentru mine a fost o atractie sentimentala imbinata cu dorinta de a incepe vizita in Malta cu ce are insula mai bun si mai frumos. Fiindca stiti cum e ... prima impresie conteaza!
Vacanta in Malta am facut-o in colaborare cu agentia de turism TerraVista. Am luat varianta Last Minute si a costat doar 170 euro/sejur/persoana. Agentia are o reputatie buna in mediul online si se remarca prin oferte avantajoase de tip last minute, earlybooking, city break si sejur litoral. Agentia este de asemenea alegerea multor cupluri in cautare de oferte pentru luna de miere! Opiniile sunt ca de fiecare data ale mele.

mdina-impresii-personale-oras-malta

Ce trebuie sa stiti pentru o vizita in Mdina
1. Practic nu ai cum sa ajungi in Mdina daca nu treci prin Rabat, de aceea cand va faceti planul de acasa ar fi mai realist sa le treceti pe ambele in lista. 
2. In Mdina puteti ajunge cu autobuzul din orice statiune/oras din Malta. E usor accesibil fiind in mijlocul tarii, aproximativ la 10 km de Valleta. Autobuzul costa doar 1.5 euro/pe zi.
3. Autobuzele si autocarele turistice va lasa in Rabat chiar langa intrarea in orasul-cetate. Masinile nu au voie sa intre in interiorul Mdinei (exceptie facand localnicii) si chiar si ei sunt limitati.
4. Cel mai bine vezi Mdina pe jos, fiind un orasel mic (aproximativ cat Sighisoara) si cu teren plan chiar nu prezinta nici o problema. E accesibil si persoanelor cu handicap. Daca totusi vreti o plimbare mai relaxanta puteti negocia pentru o trasura cu cai. 

Mdina e fosta capitala a Maltei, un tezaur de palate si castele vechi
Inteleg din strat de ce Mdina e considerat cel mai frumos oras din Malta. O data ce intram in Mdina zici ca am pasit in alta lume. O lume de basm in care ne plimbam pe alei inguste, labirintice, printre vechile palate si castele ale nobililor. Un oras elegant cu umbre si ecouri unde lampile in stil medieval se mai leagana in puterea vantului. Mdina a fost din totdeauna orasul bogatilor si asta se simte. Arhitectura rafinata a palatelor, detaliile baroce, masinile scumpe, trasurile trase de cai ce plimba turistii ce doresc sa intre mai mult in atmosfera medievala e orasului.

Am fost tare curiosi de palatele astea, ne-ar fi placut sa le vedem si in interior fiindca din exterior  nu-ti poti da seama de bogatia lor. Din pacate doar unul este deschis turistilor, Pallazzo Falson (a doua casa construita in Mdina, in 1945, adaposteste obiecte si mobila veche de 3500 de ani) dar luni e inchis. Info: intrarea costa 10 euro si e deschis in celelalte zile intre orele 10 si 17 

Mai este si Pallazo de Piro care a fost transformat intr-un restaurant de lux cu preparate in stil masterchef si un mic muzeu cu obiecte si  informatii despre traditiile malteze.

intrarea-in-mdina-malta

palat-mdina-malta

mdina-oras-malta-frumos

frumos-palat-mdina-malta

mdina-oras-cetate-malta

Mdina e orasul in care domneste tacerea
Orasul zici ca e nou atata e de curat si de bine intretinut. Nu ne venea sa credem ca are o istorie de mai bine de 4000 de ani. Nu tu case scorojite, porti inhaite, dale scobite. Orasul a fost construit de fenicieni si a fost cel mai important si iubit oras din Malta avand in vedere ca aici a locuit mereu nobilimea. Pana in 1570 cand cavalerii au mutat capitala la Valleta si Mdina a fost lasata in pace, pentru a deveni orasul Tacerii, `The silent city` cum e numit deseori. Peste tot sunt puse pancarde in care li se cere turistilor sa pastreze tacerea. Si parca aici regulile au fost facute sa fie respectate fiindca chiar nu auzi nimic in afara de tropaitul copitelor cailor. Asa ca orasul are o atmosfera aparte, linistita, calma, chiar daca e zilnic invadata de mii de turisti, pe langa cei 300 de locuitori ai Mdinei.

the-silent-city-mdina

mdina-malta-oras-romantic

detalii-mdina-malta

alice-traveler-mdina-malta

strazi-mdina-malta

Mdina te rasplateste cu o superba priveliste asupra Maltei
Mdina pe langa palatele incarcate de istorie, magazinele de suveniruri si alte comori ce le gasesti pe stradute te mai rasplateste si cu o superba priveliste asupra Maltei pe care o poti vedea din Bastion Square dar si din micile arcade de pe margine unde se vad franturi din viata rurala ce inconjoara orasul. Mdina se afla pe un deal si nu a fost niciodata cucerit tocmai fiindca are o pozitionare strategica de unde poti vedea in zilele senine toata tara.

priveliste-malta-vazuta-din-mdina


Restaurantul Fontanella 
Chiar langa Bastion Square se afla Fontanella Tea Garden, un restaurant cu traditie despre care citisem pe net o gramada de impresii si ma miram cum de toti turistii ajung la el. Eu in Viena am cautat 30 de minute un restaurant si de abia l-am gasit, nu intelegeam cum de in Mdina toti au ceva de spus despre restaurantul acesta. Apoi am gasit motivul, restaurantul e amplasat strategic langa Palatul Falson, Bastion Square si foarte aproape de Catedrala, unde ajung toti turistii deci iti iese in cale fara sa il cauti. Si te opresti la el fiindca te ademeneste cu o gradina interioara plina de flori. Mdina e un oras de piatra, nu prea vezi arbori sau flori asa ca restaurantul acesta e evadarea perfecta pentru a simti ca ei masa in natura. Preturile sunt destul de mari si din cate am vazut e foarte `turist oriented`, asa ca am preferat sa ne indulcim doar cu o prajitura cu morcovi, delicatese locala.

restaurant-fontanella-impresii-malta-mdina

prajitura-mdina-malta

Detalii frumoase din Mdina
Ne-am plimbat 2 ore prin Mdina si nici nu ne-am dat seama cum a trecut timpul. Fiindca la fiecare pas ai ceva frumos de vazut si nu m-am putut abtine sa nu fac poze:

*Mi-au placut usile rosii si in special detalii de pe usi (mostenire araba)

usi-mdina-malta

*Mi-au placut magazinele cu suveniruri ce vand in special sticla de Mdina. Preturile sunt ca la Murano, gen 1000 euro vaza :) Cred ca daca iti cumperi un asemenea suvenir si calatoresti cu avionul trebuie sa iti faci asigurare pe bagaj ca altfel paguba-i mare.

sticla-de-mdina

magazin-suveniruri-mdina

*Totul e arta in Mdina, chiar si modul in care sunt scrise numele strazilor.

nume-strazi-mdina

*Toate casele din Mdina au un nume. Asta fiind primul oras vazut in Malta am crezut ca doar la ei e asa, orasul fiind mic poti sa dai un nume fiecarei case. Apoi am observat ca de fapt in Malta toate casele au nume si foarte putine au numar. Majoritatea sunt personalizate si arata asa:

nume-case-mdina

*Orasul fiind mic si compact nu prea este loc pentru vegetatie dar au gasit un mod de a rezolva problema. Au pus ghivece mari cu flori pe aleile ceva mai late, plante agatatoare sau si-a facut mici gradini cum e cea din imagine.

mici-gradini-mdina

Alte obiective turistice ce se pot vedea in Mdina
Orasul desi e foarte mic are 5 obiective turistice pe langa cele doua palate. Daca va hotarati sa intrati in toate puteti petrece fara probleme o jumatate de zi doar in Mdina:

1. Mdina Experience ( e o proiectie 5D ce spune istoria Mdinei si a cavalerilor)- intrarea costa 10 euro
2. Langa Mdina Experience se afla Muzeul de istorie naturala (cu peste 10 000 animale) - intrarea costa 3.5 euro
3. In centrul orasului este Catedrala St John si Muzeul Catedralei - intrarea costa 2.5 euro pentru ambele 
4. Bastion Square de unde vedeti frumoasa priveliste asupra Maltei gratis. Contra cost si intr-o ambianta mai frumoasa o puteti vedea din Pallazo de Piro (cafenea de lux cu terasa si priveliste).
5. Biserica Carmelite - intrarea e gratuita

catedrala-mdina-obiectiv-turistic-malta

interior-catedrala-mdina


Cu trenuletul prin Rabat, Mtarfa si Mdina
Cand am iesit din Mdina am dat peste trenuletul rosu ce plimba turistii prin cele 3 orase Rabat, Mtarfa si Mdina. Pana acum nu tin minte sa ma mai fi urcat in trenulet, doar in Fes, in mare parte fiindca prefer sa ma plimb ca sa pot face poze la tot ce imi iese in cale, sa pot intra in magazine si sa am poze in care apar si eu. Dar cand timpul te preseaza si nu vrei sa pleci cu regrete, nici sa te obosesti inutil iei trenuletul (care desi e destinat copiilor, era plin de adulti). In final chiar a fost o alegere buna fiindca:
*Rabat si Mtarfa sunt orasele localnicilor. Nu sunt zone turistice ce sa merite vazute la pas, iar trenuletul acopera o distanta mare in 30 de minute. Partea buna e ca in trenulet vi se ofera multe informatii istorice si turistice despre cele 3 orase, dar si despre localnici si agricultura. Puteti face poze si puteti filma din mers.
*Partea proasta e ca trenuletul merge destul de repede (deci trebuie sa va setati dinainte aparatul sa nu va iasa toate pozele miscate) si nu opreste nicaieri pe traseu.
*Pentru noi a fost unul din acele momente in care am simtit cu adevarat ca suntem in vacanta. Ca ne bucuram de fiecare de moment si ne relaxam in timp ce vedem peisaje frumoase.
Info 1 - Plimbarea cu trenuletul costa 4.5 euro adult si 1.5 euro copil
Info 2 - In Mdina  trenuletul intra foarte putin asa ca nu va ajuta deloc sa vedeti orasul. 

Cele mai frumoase amintiri din plimbarea cu trenuletul sunt:
Privelistile cu Mdina vazute din Mtarfa

mdina-cel-mai-frumos-oras-din-malta

Strazile cu balcoane din Rabat
strazi-mdina-malta

Si micile detalii vazute din mers cu viata localnicilor in zonele astea

mtarfa-vacanta-mdina-malta



Mai multe ponturi bune cititi aici >>> ARHIVA VACANTE IEFTINE

Urmareste vacantele ieftine ->>> Aboneaza-te prin E-mail
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

3 comentarii:

  1. Mi-au placut mult casa cu usa si obloane bleu, plafonul catedralei, aleile inguste, felinarele. Faptul ca nu se circula cu masinile prin Mdina face din el un oras cu aer mai putin poluat. Minunata incursiune.

    RăspundețiȘtergere
  2. Foarte frumos! Pare genul de oras pe care mi-ar placea sa-l vizitez. Cladirile arata foarte bine, sunt intretinute, iar soarele acela mediteranean...off, nu m-as supara sa ma bucur de el in fiecare zi :))

    RăspundețiȘtergere
  3. Stradute labirintice? Palate si comori? Detalii baroce? Vai ce frumusete orbitoare, aici e de mine! Alice, fotografiile tale m-au convins, Malta pare o destinatie pe gustul meu. Asa da, domnule! :D
    Era si la Praga un trenulet din asta simpatic care plimba turistii prin diferite puncte de interes ale orasului, daca ai sti ce rau imi pare ca l-am ratat. Poate reusesc sa prind unul din Malta. :P

    RăspundețiȘtergere