Insula Gozo din Malta - ghid practic si impresii de calatorie

Poti petrece linistit o saptamana doar pe insula Malta, dar ar fi pacat sa nu o vezi si pe sora ei mai mica, insula Gozo. E ca si cum ai rata jumatate din experienta. Si e pacat sa ratezi Fereastra Albastra, una din minunile naturale ale Maltei ce se gaseste aici. Din fericire pe insula Gozo se poate ajunge intr-o excursie de o zi din Malta si cu putina planificare se pot vedea multe atractii turistice. Sincer cand am citit ca insula are doar 14 km lungime si 7 km latime (cam o treime din Insula Malta) am zis ca in cateva ore o vom parcurge dintr-un capat in altul si vom vedea toate obiectivele turistice. Adevarul e ca lucrurile nu stau chiar asa....
Vacanta in Malta am facut-o in colaborare cu agentia de turism TerraVista. Am luat varianta Last Minute si a costat doar 170 euro/sejur/persoana. Agentia are o reputatie buna in mediul online si se remarca prin oferte avantajoase de tip last minute, early booking, city break si sejur litoral. Agentia este de asemenea alegerea multor cupluri in cautare de oferte pentru luna de miere! Opiniile sunt ca de fiecare data ale mele.


Pentru inceput cum se ajunge pe Insula Gozo
Cel mai simplu si ieftin mod este ca de obicei calea localnicilor si anume cu feribotul luat din Cirkewwa din partea de nord a Insulei Malta. Practic terminalul se afla chiar langa hotelul nostru, Paradise Bay Resort. Daca stati in Valleta, Mdina si celelalte statiuni trebuie sa stiti ca faceti cu autobuzul 1h, 1h-30 min pana la terminal.

Apoi feribotul merge din ora in ora de dimineata devreme pana noaptea tarziu. Pretul e de 4.65 euro dus-intors/persoana (puteti sa il folositi la liber, intoarcerea in aceeasi zi, cand doriti) si daca mergeti cu masina e 16 euro. Plimbarea cu feribotul dureaza doar jumatate de ora, suficient cat sa ne bucuram de vremea buna de la Mediterana, sa vedem valurile dansand in urma noastra, sa cautam cu privirea apa turcoaz a insulei Comino pe langa care trecem, o alta bijuterie a arhipelagului maltez.

feribot-insula-gozo-din-malta

Portul Mgarr. Dupa calatoria placuta pe mare am ajuns in portul Mgarr (Mgarr Harbour) locul unde coboara cei peste 300 de turisti de la bordul feribot-ului. E incredibil cata lume ajunge pe Insula Gozo si cum toti se raspandesc rapid in autobuzele ce stationeaza la iesire. Sunt trei cai prin care poti explora insula Gozo:
1. Autobuzele locale pleaca in mai multe directii, practic acopera aproape toata insula. Biletul si aici costa 1.5 euro pe zi si se ia de la sofer (cred ca in sezonul de varf e 2.6 euro/tichet).
2. Sighteeing Bus (Hop On-Hop Off) prin care puteti vedea 8 atractii turistice de baza ale insulei costa 17 euro/persoana
3. Cu masina inchiriata (sunt mai multe rent a car chiar in terminalul feribot-ului) costa de la 30 euro/masina/zi

portul-mgarr-insula-gozo-malta


Am mai facut cateva poze cu portul si am asteptat sa vina un nou autobuz local sa avem loc pe scaun, ceea ce va sfatuiesc sa faceti si voi daca nu doriti sa stati 40 de minute in picioare. Pana a venit autobuzul am cercetat harta si evident ca erau semnalate mult mai multe zone de interes turistic decat aveam eu in ghid:

Mai exact 12 obiective turistice ce merita vazute in Gozo

1. Dwerja Bay (locul unde se afla Fereastra Albastra cel mai frumos obiectiv turistic din Malta)
2. Capitala Victoria Rabat, un orasel medieval frumos
3. Statiunea Marsaflon, locul unde maltezii isi petrec vacantele
4. Templele Ggantija (site arheologic mai vechi decat Stonehange din Anglia sau Piramidele din Egipt)
5. Ir Rambla - cea mai vestita plaja a insulei, cu nisip rosu
6. Nadur - oras traditional maltez de unde puteti vedea cele mai frumoase plaje ale insulei
7. Sanctuarul Ta Pinu - cel mai cautat loc de perelinaj din Malta datorita bisericii facatoare de minuni.
8. Xlendi - fost sat de pescari, azi o statiune cu cladiri colorate aflat intre doua stanci imense (loc ideal pentru snokerling)
9. Xewkija - este cel mai vechi sat de pe insula. Aici se poate vizita cel mai mare si cel mai masiv Dom din Gozo (are 45 000 tone)
10. Sannat e satul unde se afla centrul de prelucrare a dantelei. Tot aici se organizeaza si una din cele mai frumoase Festa de pe insula (in ultima saptamana din Iulie, in fiecare an).
11. Ta`Cenc Cliffs este o stanca abrupta ce pica in mare de la 130 m
12. Mgarr ix-Xini este locul cel mai izolat de pe insula, o plaja secreta intre stanci.

Dupa ce ne-a gandit si razgandit si am impartit timpul de 10 000 de ori pe secunda ne-am dat seama ca deja era ora 12 si ca nu vom reusi sa vedem decat foarte putin din tot ce are Gozo de oferit.

sanctuarul-ta-pinu-insula-gozo-malta

Dwerja Bay - Blue Window, Fungus Rock si Blue Hole

Prima oprire pe Insula Gozo a fost si cea mai importanta (motivul pentru care ne-am dus in Gozo) si anume acest loc exceptional in natura numit Dwerja Bay unde impuscati 3 atractii dintr-o lovitura. 
- Blue Window este acel arc natural in mare, format de vant prin erodarea calcarului
- Roca Fungus e numita asa datorita plantelor de pe ea (unice in lume). Noi nu suntem interesati de botanica, dar oricum roca ofera privelisti exotice in combinatie cu valurile marii
- Blue Hole e tot acolo si e locul cel mai iubit de scafandrii, perfect pt snokerling si admirat lumea din adancuri. Chiar daca nu am ajuns acolo vara, tot mi s-a parut interesanta culoarea apei, un verde smarald intr-o nuanta deschisa, foarte diferita de restul locului.

Zona acesta e extraordinara vara, am vazut ca sunt oameni care umbla pe Fereastra albastra, altii sar in piscina naturala ce se formeaza in fata ei .... cred ca e o cu totul atmosfera cand stii ca poti inota intr-un cadru atat de spectaculos. Dar chiar si in extra-sezon locul e plin de farmec fiindca e izolat. Noi ne-am simtit ca in pustietate, in mijlocul naturii, un sentiment unic pe care l-am avut doar aici, din toata vacanta in Malta. Ne-am plimbat 30 de minute printre rocile stancoase, am mancat o inghetata buna, am pozat oameni, soparle si peisaje, iar in final ne-am intors in statia de autobuz, unde se formase o coada mare (si din pacate autobuzele vin numai 1 data pe ora).

fereastra-albastra-insula-gozo-malta

insula-gozo-malta-fungus-rock

insula-gozo-malta

gozo-in-natura


gozo-malta-salt-pans

dwerja-bay-gozo-malta

Capitala Victoria-Rabat
Traversand cu autobuzul campii si vii am ajuns la cea de-a doua atractie a insulei Gozo, capitala Victoria-Rabat. Orasul e cocotat pe stanci, in cel mai inalt punct al insulei, are 7000 de locuitori si un centru istoric cu cateva alei intortocheate ce se unesc toate in micile piatete mai largi unde troneaza o biserica si cateva terase. Sunt destul de putine magazine cu suveniruri in schimb se gasesc multe magazine cu produse locale, in special branza  de capra Gbejniet, delicatese locala. Ce mi-a placut cel mai mult in Victoria a fost senzatia acea de comunitate pe care o simti in orasele mici. Oamenii se stiu intre ei, se saluta, stau si brodeaza afara sau in usa casei (chiar si barbatii ceea ce m-a surprins la inceput) te saluta chiar daca vad ca esti turist ....


victoria-capitala-gozo-dantela



In Victoria mai bine nu te uiti dupa detalii ca risti sa nu mai pleci

victoria-capitala-gozo-oras

victoria-capitala-gozo

victoria-capitala-gozo

Din punct de vedere turistic in Victoria cel mai frumos loc e Citadela (cetatea) de unde se urmareau invadatorii in trecut. Dupa ce am urcat cele cateva zeci de scari am ajuns sus pe ziduri de unde ai o priveliste frumoasa cu Gozo, Sanctuarul Ta Pinu, fermele de agroturism din imprejurimi si micile sate presarate pe drum. 
Info: in interiorul Citadelei se pot vedea contra cost Catedrala si Muzeul Catedralei, Muzeul etnografic, muzeul de Stiinte Naturale, Muzeul de arheologie si vechea inchisoare. Strazile cetatii gazduiesc si mici magazine cu suveniruri (in special cu dantela, haine crosetate si bijuterii din argint).

insula-gozo-victoria-catedrala

citadela-victoria-gozo

insula-gozo-orase-sate-privelisti


Marsalforn - statiunea si piscinele de extractie a sarii
Dupa-masa aveam de ales dintre  numeroasele obiective turistice ramase nevazute pe insula si dintre toate ne-am hotarat sa mergem in Marsalforn pentru ca vazusem in biroul turistic o vedere splendida cu `piscinele de unde se extrage sarea in mod natural` si mi-a spus doamna ca putem ajunge acolo cu trenuletul turistic din Victoria. Nici n-am mai stat pe ganduri, ne-am dus direct langa statia de autobuze, ne-am urcat in trenulet si am pornit pe cararile mai putin batute ale insulei Gozo (atentie in zona asta nu circula autobuzele locale).  Trenuletul urca si coboara cu viteza mare dealurile abrupte ale insulei si in final ajungem la acest fenomen unic din Malta, ``piscine naturale de sare``.

marsaflon-piscine-de-apa-sarata


Dupa ce am facut cateva poze din mers, ne-am hotarat sa nu ne mai intoarcem cu trenuletul in Victoria ci sa tot mergem inainte spre Marsalforn (cam 20 minute de mers pe jos) statiunea de vacanta pentru maltezi. E ciudat cand ma gandesc ca maltezii locuiesc pe o insula si au o statiune speciala pt sezonul estival. Eu daca as sta pe o insula, cred ca m-as simti tot anul in vacanta :))
Ma rog, sa revenim la Marsalforn, o limba de pamant pe malul marii, cu hoteluri albe de jur imprejur. Fiind in extra-sezon ma gandeam cu groaza ca poate nu va fi nici un restaurant deschis acum si ca va fi pustiu, dar spre surprinderea noastra statiunea a fost destul de animata:

Cupluri in varsta asteptau apusul

marsaflon-statiune-gozo

Localnicii jucau scrable la terasa

malta-scrable-marsaflon-statiune

Pt noi Marsaflon va ramane amintirea unei mese bune

Spre bucuria mea restaurantele erau deschise. Toata ziua nu mancasem nimic (cine a avut timp???) asa ca tot ce visam era o bere rece si ceva de mancare. Toate restaurantele sunt pe malul apei asa ca privelistea e garantata si toate vand preparate din peste si fructe de mare in special. Preturile nu sunt tocmai mici dar mancarea a fost foarte buna. Info: sepie umpluta si bere = 20 euro


unde-se-mananca-bine-in-malta

bruschete-in-stil-italian

sepie-umpluta

beer-with-view

Impresii la final

Atat am reusit sa vedem in Gozo intr-o zi (de aprilie) cand se intuneca repede. Ca sa puteti vedea toate obiectivele turistice cred ca trebuie mers devreme si ideal vara cand puteti vizita pana la ora 9-10 seara. Poate cu Autobuzele Sighteeing e mai bine, fiindca autobuzele locale nu circula intre orase numai 1 pe ora, deci e mult timp mort intre ele.
Mie mi-a placut la nebunie insula Gozo, ramane una din cele mai frumoase amintiri din Malta. Daca as fi avut o zi de vacanta in plus m-as fi intors tot acolo.

😍ps: Apreciez comentariile voastre pe blog 
si mesajele voastre in privat aliceee_traveler@yahoo.com 😍


» Urmeaza sa calatoresti in MALTA??? Citeste toate articolele aici



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol dati un Like pe pagina de Facebook, iar daca vreti sa cititi toate postarile accesati Cuprinsul blogului (click)!

6 comentarii:

  1. Mancarea nu este foarte ieftina, intr-adevar, insa nu mananci orice si in plus se echilibreaza cu pretul mic de la feribot, il gasesc foarte bun. M-as plimba toata ziua si apoi as sta ca cei doi in asteptarea apusului. Uh, ce romantic! Si scrabble nu am mai jucat de o caruta de timp, mi s-a facut dor.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, asta e avantajul in Malta ca nu prea platesti pe obiective turistice fiindca multe sunt in natura, de aceea ne-am si indreptat atentia spre restaurante si preparate mai exclusiviste.

      Ștergere
  2. Imi doresc sa ajung si eu in Malta, pare sa fie un loc extrem de frumos! :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Spectaculoasa Fereastra Albastra! Astfel de fenomene rezultate in urma interactiunii dintre elementele mediului sunt prezente in multe locuri ale lumii, eu as vrea sa le vad pe toate. Si cel din Malta e de bifat, evident. :D
    La plaja cu nisip rosul nu ati ajuns?
    Ce vacanta super ati avut! :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nice, la plaja nu am mai ajuns. Nisipul din cate am vazut e ocru ... oricum interesant :). A ramas pe data viitoare.

      Ștergere