Impresii Meknes unul din orasele imperiale din Maroc

Am ajuns in Meknes la pranz dupa excursia in Volubilis. Aici ne-am despartit de soferul nostru, un om cumsecade care si-a facut meseria ireprosabil, care a fost un prieten pentru sotul meu in ultimele doua zile si pe care Kari l-a indragit mult fiindca mereu il facea sa rada. Stiam ca o sa ne fie dor, mai ales diseara cand va trebui sa gasim un alt mijloc de transport pana in Fes. Dar pana atunci, zic sa exploram Meknes, inca unul din orasele imperiale, de mare valoare pentru Maroc. Din pacate Meknes e deseori ocolit de turisti majoritatea preferand sa stea mai multe zile in Fes decat sa faca excursii in imprejurimi, de aceea nu am prea gasit informatii pe net si nu stiam la ce sa ne asteptam. Ganditi-va ca povestea se petrece in 2009, noroc ca am scris notite atunci fiindca mi-e mai usor sa va scriu azi despre traseul nostru prin Meknes...


meknes-impresii-personale

Vacantele mele in Maroc le-am facut  de fiecare data pe cont propriu:
Biletul de avion l-am luat din timp cu ~100 euro dus-intors de >>> AICI 
 Noptile din vacante le-am rezervat la Hotel-uri si Riad-uri folosind de fiecare data >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti cu familia sau in grup mai mare va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  
Taximetristul ne-a lasat in fata portii Bab el Mansour(poarta principala din Meknes) care este in fata pietei Place el-Hedim (o piata imensa ), care ziua seamana cu piata centrala din Ouarzazate iar noptea se transforma intr-un Jamaa el fna din Marrakesh desi nu la fel de mare, la fel de populata. Fiind obositi si fiul nostru foarte flamand ne-am asezat la una din terasele de pe margine. Am luat pranzul, si am urmarit oamenii ce ne treceau prin fata. A fost un moment placut cu atat mi mult cu cat soarele era foarte puternic si afara erau cam 30 de grade (tineti minte ca am fost in noiembrie) in caz ca va intrebati cum e vremea in Maroc prin partile astea. 

bab-mansour-meknes-maroc

place-el-hedim-centru-meknes

oameni-in-meknes-maroc

Principalele obiective turistice din Meknes
Dupa ce ne-am odihnit am pornit sa decoperim orasul. Chiar cum traversezi piata in fata este Palais Dar Jamai ( muzeu de arta marocana- 1 eu intrarea) daca continui drumul vei intra in bazar (asemanator cu cel din Fes dar mult mai mic si pe teren plan ). Am facut o mica plimbare prin bazar, apoi ne-am intors sa vedem Medresa Bou Inania (scoala islamica) si Mausolee de Moulay Ismail ridicat in 1703 (aici se afla inmormantat sultanul- fondatorul orasului). Pozele sunt in ordinea descrisa mai sus.

obiective-turistice-de-top-meknes

bazar-meknes

maousoleu-meknes

Din cauza lipsei de timp am decis sa luam trasura cu cai care face turul orasului si opreste la principalele puncte turistice (dupa ce am negociat 10 euro/de trasura 3 pers ) Am vazut si am trecut prin Bab el-Bardaie o alta poarta foarte frumoasa, ne-a plimbat putin prin zona mai putin turistica a orasului, apoi am facut prima oprire la Dar al-Ma(locul unde se pastreau caii armatei - incap cam 12000). Am pornit din nou la drum si dupa foarte putin timp a oprit sa facem cateva poze la lacul Etang D`Agdal (foarte frumos si curat ). Calatoria s-a sfarsit in fata atelierelor artizanale. Toata plimbarea a durat circa o ora, cu tot cu opriri si multe explicatii. 

strazi-meknes-maroc

poarta-meknes-oras-turistic-maroc

lac-meknes-oras

aliceee-meknes

cu-trasura-prin-meknes

Meknes e unicul oras din Maroc unde se mai practica arta damaschinului. Sunt multe ateliere artizanale unde puteti vedea tot procesul. In niste bucati de metal negre se bat cu ciocanul fire de argint. Apoi sunt puse in cuptor si la final lustruite. E foarte interesant de vazut procedeul, dar si mai interesante sunt produsele finale, toate vasele si bijuteriile unicat ce se realizeaza aici, `brodate` cu fire de argint. Preturile mi s-au parut mari atunci, tin minte ca am dat in jur de 10 euro pe o bratara (in 2009) dar am ramas cu o amintire `suvenir` pe care o mai am si astazi. 

arta-damaschinului-in-meknes

La apus am facut o ultima oprire in piata Place el-Hedim care de data asta am gasit-o plina de lume, de cantareti de muzica traditionala, inblanzitori de serpi, copii care pescuiau sticle de suc pentru a castiga jucarii, vanzatori de plante medicinale (miraculoase) etc. A urmat o ultima trecere prin bazar, si am iesit in locul de unde am luat taxiul mare alb, spre Fes (2 euro de pers fiindca era noapte ).

apus-in-meknes

piata-centrala-meknes

meknes-artisti-maroc

Citeste tot jurnalul de calatorie in Fes:
😍 Apreciez comentariile voastre 😍

Am locuit 1 an in Maroc vezi tot  jurnalul aici --> MAROC
Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

Un comentariu:

  1. Acesta este un oras despre care nici nu auzisem, imi place tare mult sa citesc despre locuri interesante, dar mai putin cunoscute si, oricum, de cate ori scrii despre Maroc(si Turcia), adaugi un plus de farmec, unor locuri care deja au farmec prin inedit.

    RăspundețiȘtergere