Totul despre Delta Dunarii - informatii utile si ghid practic de calatorie

Mi-am dorit de cativa ani sa mergem in Delta Dunarii si in fiecare an am renuntat la idee. In primul rand fiindca nu aveam informatiile necesare pentru o vacanta in Delta Dunarii, in al doilea rand fiindca mi se parea prea departe de Cluj si prea greu de ajuns pana acolo si in al treilea rand fiindca doream ca fiul meu (Kari) sa fie destul de mare incat sa inteleaga ceva din vacanta asta, sa se bucure de aventura, de natura, de acest loc unic in Europa. Cu alte cuvinte imi doream o vacanta reusita si stiam ca trebuie sa depunem putin efort pentru ea!

informatii-delta-dunarii

Informatii si curiozitati despre Delta Dunarii
*Delta Dunarii este inclusa in Patrimoniul UNESCO din 1991
*Este pe locul 22 in lume in ceea ce priveste suprafata si pe locul 3 in lume in ceea ce priveste biodiversitatea biologica dupa Bariera de Corali (Australia) si Arhipelagul Galapagos (Ecuador).
*Rezervatia Biosferei Delta Dunarii include peste 400 de lacuri, dune de nisip, plaje salbatice, paduri, zone cu stuf, habitate prielnice pentru peste 5000 de vietuitoare si plante.
*Cea mai apreciata activitate turistica in Delta Dunarii este urmarirea celor peste 420 de specii de pasari (Birdwatching); coloniile de pelicani fiind cei mai indragiti de catre turisti. 
*Pelicanul cret este cea mai mare pasare ce o puteti vedea in Delta Dunarii, iar cea mai frumoasa dupa parerea mea e dumbavreanca, o pasare mica in nuante de albastru marin.
*Delta Dunarii are cea mai mare suprafata acoperita cu stuf de pe glob (aproximativ 180 000ha din cei 580 000ha suprafata totala).
*Se pot face safari in doua paduri unice in Europa, paduri subtropicale in nisip (Padurea Letea si Caraorman) unde puteti vedea stejari seculari de 500 si 800 de ani dar si liane lungi de 25m si cai salbatici.
*Pentru pescari Delta Dunarii este raiul pe pamant, cea mai mare zona piscicola din Romania. Aici s-a prins in 1980 cel mai mare peste, un morun de peste 800 de kg.
*Delta Dunarii este cel mai nou tinut Romanesc, crescand in fiecare an cu 40 km.

pasari-delta-dunarii

Pas cu pas cum am ajuns in Delta Dunarii
Practic cel mai greu a fost sa ne mobilizam, caci o data ce am pornit ne-am dat seama ca nu e deloc dificil sa ajungi in Delta.
1. Din Cluj am luat un autocar de noapte pana in Bucuresti. Am ajung la 6 dimineata in Gara de Nord.
2. Din Bucuresti am luat un alt autocar pana in Tulcea la 7 am (din autogara Augustina, la 1 km de Gara de Nord, biletul fiind 70 ron/persoana, inclusiv pentru copil). Rezervarile in prealabil prin telefon sunt obligatorii. Am ajuns in Tulcea la ora 11 dimineata.
3. In Tulcea am avut cateva ore sa vizitam orasul si port-ul, apoi ne-am indreptat spre Port-ul Aval unde am inceput propriu zis excursia luata prin Descopera Delta Dunarii.

pe-canale-in-delta-dunarii

De ce am ales pachetul Descopera Delta Dunarii
Daca ma cunoasteti stiti deja ca incerc mereu sa caut cea mai buna oferta de vacanta si cel mai bun raport calitate-pret. Timp de o saptamana m-am documentat pentru vacanta asta, am cautat oferte, am citit forumuri si bloguri de turism si am ajuns la o concluzie: NU poti vizita pe cont propriu Delta Dunarii (decat daca ai barca ta) si un permis individual de acces eliberat de ARBDD Tulcea. Mi-am dat seama ca practic Delta Dunarii inseamna natura, inseamna canalele, pasarile, vegetatia si astea nu le poti vedea doar navigand pe canale, din barca. Nu ai cum sa explorezi Delta Dunarii singur, pe cont propriu fiindca chiar daca ajungi in Sfantu Gheorghe, Sulina, Crisan, Murighiol sau Mila 23 (cu feribotul local) tot trebuie sa inchiriezi acolo o barca cu ghid sau sa cumperi o excursie pe canale si nu prea se merita fiindca preturile sunt mari si nu te plimba decat cateva ore. De exemplu o excursie de 2 ore costa 100 ron dar in doua ore nu apuci sa vezi nimic avand in vedere ca se merge cu 10-20 de km/la ora. O excursie de o zi costa de la 200 ron in sus (in functie de nr de persoane), dar ar fi pacat sa mergi in Delta doar pentru o zi. Mai trebuie specificat faptul ca satele/orasele din Delta sunt mici, le vezi in 30 de minute dintr-un capat in altul si ca feribotul merge pe canalele navigabile unde nu prea aveti ce vedea fiind folosite pentru transport. Doar barcile mici intra in zonele cu adevarat salbatice din Delta si se pot vedea doar cele 19 trasee acvatice si 7 trasee terestre autorizate de Administratia Rezervatiei Delta Dunarii (ARBDD).
Am comparat numeroase oferte si in final am ales sa mergem prin Descopera Delta Dunarii fiindca e cea mai buna varianta daca mergi pentru prima data in Delta si vrei sa vizitezi (nu sa stai sa te relaxezi sau sa pescuiesti). Pe site-ul lor gasiti numeroase oferte, practic sezonul incepe in aprilie si se termina in 1 noiembrie. Au 4 Pensiuni (Vanessa 3*, Filippo 3*, Pelicanul Cret 3* si Eden 4*) si numeroase pachete valabile pentru fiecare pensiune:
excursie-descopera-delta-dunarii

Ce am avut inclus in pachetul 4 zile/3 nopti la Pensiunea Vanessa 3*
Acum va scriu pe scurt programul dar zilele viitoare am sa detailez fiecare zi. Am avut inclus transferul din Tulcea, toate mesele incepand cu cina in prima zi si mic dejun in ultima zi. Am fost plimbati 2 ore pe canale in prima zi pana in Mila 23. Pe parcursul intregii vacante ghid-ul nostru ne-a oferit o multime de informatii despre Delta Dunarii, despre pasarile ce le-am vazut, traditiile si obiceiurile din zona.

excursie-pe-canale-delta-dunarii

A doua zi am inceput ziua cu un mic dejun bogat, dupa care am facut o excursie pe canale de 4 ore. La amiaza ne-am intors la pensiune unde am servit un pranz cu specific pescaresc foarte bun. Dupa-masa am iesit din nou intr-o excursie de 4 ore pe alte canale si lacuri, culminand cu un apus minunat. 

apus-de-soare-in-delta-dunarii

A treia zi din nou pe canale cu oprire de cateva ore pentru a vizita satul Letea si un scurt safari de o ora pana in Rezervatia Naturala Letea, cea mai nordica padure subtropicala din Europa unde am putut vedea caii salbatici. Am luat pranzul intr-o gospodarie din Letea pe o frumoasa terasa in stil traditional. Dupa pranz am facut o noua excursie pe canale pana in Mila 23, iar la cina am avut parte de un spectacol live cu muzica traditionala lipoveneasca. 

safari-in-delta-dunarii

In ultima zi am luat micul dejun, ne-am facut bagajele si ne-am luat ramas bun de la Delta cu o ultima excursie de 2 ore pe canale, pana in Tulcea.

Vacanta a meritat cu varf si indesat! Am insumat 18 ore de excursii pe canale, am mancat peste cat pentru un an gatit dupa diferite retete traditionale (din cate am vazut, cei carora nu le placea pestele le pregateau altceva de mancare), pensiunea a fost foarte frumoasa si foarte bine pozitionata la 2 minute de pontonul de unde ne imbarcam in barca. Totul a fost la superlativ asa ca abia astept sa va povestesc pe larg.

traditii-in-delta-dunarii

Informatii utile pentru o vacanta in Delta Dunarii
Trebuie sa stiti ca Delta Dunarii este o arie protejata unde:
-NU AVETI VOIE SA CAMPATI LA INTAMPLARE. Practic puteti sa va puneti cortul doar in zonele amenajate in acest sens.
-NU AVETI VOIE SA deranjati cuiburile de pasari solitare sau coloniile de pasari
-NU AVETI VOIE SA culegeti plante de orice fel, sa rupeti nuferi, etc!
-NU AVETI VOIE SA intrati in zonele cu regim de protectie
-NU AVETI VOIE SA aruncati gunoaie in apa
-NU AVETI VOIE SA lasati deseuri in urma sederii voastre in Delta Dunarii
-Pescuitul sportiv si vanatoarea sportiva se face doar prin asociatiile acreditate in acest scop. Practic trebuie sa luati un permis de la o astfel de asociatie si sa platiti o taxa zilnica. 
-Scaldatul nu se recomanda in Delta Dunarii fiindca apa e foarte adanca (in special pe bratele mari), sunt curenti foarte puternici, iar malurile sunt abrupte si alunecoase. Este pericol de inec si sanse mici sa fiti salvati in timp util fiindca canalele mici sunt putin tranzitate. Mergeti doar in zonele amenajate pentru scaldat!

ghid-informatii-impresii-delta-dunarii

Mai multe articole din aceeasi serie aici-->>> Romania

Thanks for visiting,
 Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)

7 comentarii:

  1. Super jurnal! Si foarte util, sigur o sa revin cand ma hotarasc sa merg in Delta. N-am fost niciodata, dar imi doresc, probabil cand voi ajunge vara prin tara. As vrea sa raman pentru o saptamana, in felul asta sa ne bucuram de ceva plaja (am vazut ca Sulina ar fi pe placul meu), iar al meu sot sigur nu o sa plece de acolo fara sa sa arunce o undita :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Si eu visez de ceva vreme la Delta. Nu s-a intamplat pana acum, dar nu-ti aduce anul ce-ti aduce ceasul. Asa ca nu disper. :)) N-am mai avut rabdare si am intrat pe site si am aruncat un ochi. Trebuie sa recunosc ca e o aventura super tentanta. Totusi nu pot sa nu remarc ca pentru bugetul meu si pentru felul meu de a calatori(cu bani extrem de putini, eventual gratis) Delta e o destinatie scumpa.

    RăspundețiȘtergere
  3. Am fost in primavara in Delta tot prin acest site. Mi-a placut profesionalismul de care au dat dovada, pensiunea Eden la care am stat, in satul Crisan, e de vis si modul in care te trateaza gazdele D-na Cristina si Luminita e de luat aminte de catre toti cei ce lucreaza in turism. Sotul meu doreste sa mergem anul viitor la Mila 23.

    RăspundețiȘtergere
  4. Vreau sa revad si eu Delta, pe care nu am mai vazut-o de aprox 15 ani si atunci nu am vazut mare lucru... Imi aduc aminte doar de apa cu muult stuf, cateva rate salbatice, tantari uriasi (bineinteles) si de albina care mi-a umflat chipul :)) cand m-a intepat chiar sub ochi :D

    RăspundețiȘtergere
  5. Delta Dunarii va fi o prioritate pentru vacanta din 2016

    RăspundețiȘtergere
  6. Delta Dunarii, Delta Dunarii... am fost pe aproape, la Jurilovca anul asta si mie mi-a deschis apetitul!
    Trebuie gasita varianta potrivita noua, vreo doua zile si sa ne mai ramana si bani de un weekend la munte. :D

    RăspundețiȘtergere
  7. Am fost si eu in luna mai, in Sulina , pe cont propriu , 2 zile - 3 nopti , dormit la pensiune, o plimbare la padurea Letea si alta pe canalele din jurul orasului , a fost mai frumos decat ma asteptam ; in luna mai este cumva in afara sezonului si preturile au fost mai mici .

    RăspundețiȘtergere