Cele mai frumoase sate din Cipru (Itinerar de Agroturism 2020)

In cea de a-2-a zi de vacanta in Cipru, aveam trecuta pe harta un itinerar pentru Agroturism. Schita ne-a fost facuta de catre domnul de la oficiul de turism din Larnaca si tot ce am retinut e, ca Lefkara este cel mai frumos si reprezentativ sat din Cipru. Pe harta ne erau trecute 4 locatii, pentru un itinerar complet de agroturism in districul Larnaca. Prima oprire trebuia sa o facem in Agia Ana (un sat care nu e turistic, ca sa vedem `the real thing`) Manastirea Stavrovouni , satul Lefkara si satul Vavla. Ne-am salvat toate locatiile pe google maps (netul se poate folosi cu roaming in Cipru) si am pornit la drum de dimineata, ca sa apucam sa le vedem pe toate patru pana la ora 5pm, cand se intuneca afara.


Agroturism-in-Cipru-impresii-am-fost-acolo
Vacanta in Cipru am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 30 de euro dus-intors Cluj-Larnaca luat de aici >>> Bilet de avion ieftin Cipru. Cazarea m-a costat 50 de euro pentru o saptamana in acest apartament prin Airbnb. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. In Cipru fara masina nu poti vizita mai nimic. De aceea am inchiriat o masina Kia la 35 euro/zi prin >>>  Formula Rent A Car. Compania e foarte buna, nu am avut nici o problema, o recomand. In a doua zi am luat masa la o taverna traditionala din Lefkara (se afla vis-a-vis de parcare. Mancarea a fost foarte buna, servire rapida. 
Astazi am constatat, ca drumurile in Cipru sunt foarte bune (chiar si prin zonele acestea de munte drumul e impecabil) singurul lucru deranjant fiind bumperele, care te limiteaza la viteza si sunt exagerat de dese, practic unul la fiecare 10 m. Din cauza asta chiar daca distantele de pe harta sunt scurte in km, se parcurg in mult timp.

In Agia Ana timpul a fost parca oprit in loc 


In satele din Cipru, categoric nu este ca la tara in Romania. Drumurile sunt cu asfalt (chiar si cea mai scurta ulita are drum bun), in curte cresc cactusi si numeroase flori exotice, casele sunt din piatra, asa ca toate au culoarea mierii si nu prea sunt oameni la vedere. Plimbandu-ne pe strazi, am avut de multe ori impresia ca suntem intr-un sat parasit. Unele case chiar aratau abandonate, am vazut doar cateva gospodarii mai rasarite, una chiar foarte frumoasa, cu mandarine ce atarnau greu pe copac si arbori taiati artistic.


Agia-Ana-Cipru-de-vazut
Agia-Ana-Cipru-de-vazut

Drumul pana la Manastirea Stavrovouni  este spectaculos 


Ganditi-va, ca e un fel de Transalpina, doar ca are serpentine mult mai stranse si locuri de panorama mult mai putine, insa peisajele sunt la fel de frumoase. Am facut un scurt popas in singura parcare ce am gasit-o pe drum, dupa care am urcat in continuare spre Manastire, care se afla pe varful muntelui. O data ajunsi sus, n-am prea fost incantati de regulile stricte de vizitare, asemanatoare cu cele de pe Muntele Athos din Grecia: este inchis zilnic intre 11 si 14, inauntru pot intra doar barbatii (trebuie sa aveti umerii acoperiti), fotografiatul in interior este strict interzis si nu e voie cu drone. Chiar si asa merita mers pentru privelistile uimitoare ale Manastirii si ale peisajului inconjurator. Din parcare este  o priveliste completa in toate directiile (spre Nicosia, Larnaca si zona de coasta).

Manastirea-Stavrovouni-Cipru-de-vizitat 
Manastirea-Stavrovouni-Cipru-de-vizitat

Lefkara este categoric cel mai frumos sat din Cipru 


Spun asta, dupa ce am vizitat mai multe sate si m-am intors din vacanta. Pentru mine Lefkara este pur si simplu WOW, un patrimoniu cultural si arhitectural bine conservat si bogat. Lefkara, adica "Muntele Alb", si-a luat numele datorita rocilor calcaroase din regiune cu care au fost construite casele, foarte putine fiind tencuite in culori vii, care ii dau un sarm in plus satului. 

lefkara-Cipru-am-fost-acolo

Lefakara-cel-mai-frumos-sat-din-Cipru

Lefkara-Cipru-cel-mai-frumos-sat


Lefkara este cunoscuta pentru arta broderiei. Arta dantelei a fost initial o simpla indeletnicire a localnicelor care doreau sa-si infrumuseteze casele, insa faima lor a depasit granitele tarii inca din 1481, cand Leonardo da Vinci a cumparat o broderie, pe care o gasim acum pe altarul principal al Domului din Milano. Un alt mestesug foarte renumit a satului este argintaria. Ambele sunt prezentate in amanunt in Muzeul de Arta Populara, cunoscut si sub denumirea de Casa Ptsalos. Aici pot fi vazute broderii ce dateaza inca din secolul XIX.

Lefkara-broderie-Cipru

Plimbandu-ne pe strazi, am vazut numerose femei in varsta, ce stau in fata caselor si brodeaza. Am intrat in numeroase magazine, fiindca doamnele trag de tine la propriu, `doar ca sa le vezi marfa`. O data ce intri inauntru ,vei lua parte la o prezentare detailata a bijuteriilor din argint lucrate manual si povestea fiecarei broderii. E greu sa le refuzi si sa pleci, fara sa cumperi nimic.
Ca sa nu ne mai simtim stinjeniti la fiecare magazin, am trecut de pe aleile principale, pe micile strazi labirintice, incarcate cu flori, unde la fiecare pas vezi ceva frumos si interesant de fotografiat: 

Usile si ferestrezele zici, ca sunt decupate din pereti.
In Lefkara florile sunt pe ferestre.
Casele sunt in culori vii.
Mandarinii se gasesc la fiecare colt de strada.


lefkara-Cipru-am-fost-acolo


restaurant-Lefkara-Cipru


Lefkara-Cipru-de-vizitat


Lefkara-Cipru-de-vizitat


Lefkara-Cipru-de-vizitat


Lefkara-Cipru-de-vizitat

Pranzul l-am luat la o taverna traditionala din Lefkara 


Sincer nu puteam sa facem agroturism, fara sa mancam intr-un restaurant traditional cu bucate din regiune. Am ales branza la gratar hallumi, cypriot salad si souflaki. Mancarea a fost delicioasa, portiile imense, iar nota de plata sub 15 euro cu tot cu bauturi, de persoana. Am plecat din Lefkara extrem de multumita de locurile vazute si mancarea servita. Pentru mine a fost ca o plimbare printr-un muzeu plin de viata, in care mai poti simti vremurile demult apuse din Cipru.


restaurant-lefkara-mancare-buna-Cipru

Vavla este tinutul apicultorilor din Cipru 


La sud de Lefkara se afla micul sat montan Vavla. Acesta a fost introdus in randul localitatilor protejate datorita specificului aparte, principala ocupatie a localnicilor fiind apicultura, iar mierea din Vavla se vinde peste tot in Cipru. Toate dealurile ce inconjoara satul, sunt pline cu stupi si vita de vie, satul fiind pe drumul vinului dintre Larnaca si Nicosia. Noi am ajuns prea tarziu ca sa ne bucuram de el, insa am facut o plimbare scurta prin sat. N-am gasit magazine deschise, asa ca am pierdut probabil toata atmosfera specifica, strazile fiind acum pustii.
Cipru-agroturism-am-fost-acolo-Vavla


Cipru-agroturism-am-fost-acolo-Vavla
Cipru-agroturism-am-fost-acolo-Vavla


Cipru-agroturism-am-fost-acolo-Vavla


Thanks for visiting,
😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in Cipru? Citeste toate articolele de calatorie 




Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

18 comentarii:

  1. Nu am fost niciodata in Cipru. E chiar foarte frumos sa vezi si altceva nu numai locurile foarte cunoscute si promovate mereu. Imi plac casele si felul in care arata, chiar foartee foarte frumos! Mi-ar place sa ajung pe acolo! Multumesc ca ai impartasit si cu noi locatiile astea frumoase!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa am gandit de acasa,ca in Cipru sa vizitez locuri noi,nepromovate.De aici a venit ideea cu inchiriatul masinii.

      Ștergere
  2. Nu am fost in Cipru, multumim pentru prezentare.

    RăspundețiȘtergere
  3. Nu am ajuns in Cipru pana acum! Ai facut niste poze superbe!💛

    RăspundețiȘtergere
  4. Anonim1:18 a.m.

    Cand privesc aceasta fila de jurnal ma simt acolo cu tine. De fiecare data cand intru pe blogul tau ma asteapta o surpriza. Esti o imensa sursa de inspiratie. Cu multumiri, Maria Dragan.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc pt cuvintele frumoase. Sper sa imi calci curand pe urme Maria 😍

      Ștergere
  5. Îmi place foarte mult cum arată Lefkara! Pare o locație relaxantă și primitoare, numai bună pentru a ieși din agitația de zi cu zi. 😍😍

    RăspundețiȘtergere
  6. Seamănă putin cu satele din Croatia, mie mi-a placut mereu in vacante sa ma plimb pe langa statiune si sa descopar astfel de sate comoara.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi place si mie sa descopar satele autentice, peste tot pe unde ma poarta pasii:)

      Ștergere
  7. Foarte frumoase pozele si locurile vizitate, chiar zici ca timpul a fost oprit in acele sate. Superbe!

    RăspundețiȘtergere
  8. Sa fiu sincera, te invidiez!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Crede-ma, nu ai nici un motiv de invidie:) Oricum, multumesc.

      Ștergere
  9. Foarte frumoase satele prin care ai fost și foarte ieftina vacanța. Am sa țin cont pe când vrem sa mergem și noi.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, Debora,a fost o vacanta foarte reusita cu buget redus:)

      Ștergere