Amsterdam nu a coincis cu imaginatia mea - impresii personale

Cum te poate dezamagi un oras pe care nu l-ai vazut niciodata si nu astepti nimic de la el? Uite asa formandu-ti o parere inainte de a-l vedea. Nu stiu,daca doar eu sunt asa,dar inainte sa plec in vacanta, daca am timp, vizionez mintal fiecare obiectiv turistic, fiecare dupa masa, pot chiar sa vad cum cad razele soarelui peste cladiri, cum o  sa ma impiedic de biciclete, cum o sa zambesc timid si o sa ma inrosesc in fata fiecarei vitrine umane din cartierul Rosu. Am visat cu ochii deschisi si imi imaginam un Amsterdam altfel. Imi imaginam cladiri inalte cu fatade de turta dulce la baza carora sunt magazine glammor, imi imaginam un trafic intens pe malul canalelor, blonde si blonzi cu sacose de hartie in brate, biciclete cu lalele "la bord", terase ce impanzesc toate canalele, cupluri ce stau pe ziduri si privesc vaporase, un oras romantic la ceas de seara cand toate felinare se aprind si lumina se reflecta in apa.

amsterdam-oras
Vacanta in Olanda am facut-o pe cont propriu: 
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~100 euro dus-intors Romania-Olanda. Incercati si voi >>> AICI 
 In Olanda am stat la o prietena, care mi-a spus ca cele mai ieftine si bune hotel-uri din Amsterdam sunt  >>>Hotel IrisHotel not Hotel si Hotel 83. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 35euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  
Amsterdam - impresii de calatorie 
  • Vedeam canalele total altfel. Mai subtiri, mai scurte, mai unduitoare patrunzand in toate cotloanele orasului, mai ales ca citisem,ca sunt in numar mult mai mare decat in Venetia, mai exact 165 (cumuland 100 de km)
  •  Iar podurile in numar de  1281 fac din Amsterdam un oras cu o diversitate arhitecturala greu de egalat. Vedeam fiecare pod decorat altfel, cu ghivece pline cu flori, din fier forjat, mai joase, mai inalte, cu felinare, in stil roman, in stil modern, etc. Am crezut,ca daca urc pe un pod o sa am o panorama de 360 de grade in jurul orasului, macar in unele locuri. 
  • M-am vazut colindand orasul pe canale, urmarind tinerii ce se distreaza in barcile vecine, spionand viata celor ce traiesc pe canale in case plutitoare sau in mici vaporase.
  • Am crezut ca vestitul Cartier Rosu este un CARTIER in afara centrul, un loc turistic in care femeile arata ca scoase din cutie, niste super femei! 
  • Ma asteptam la un Amsterdam mult mai verde. Mai multi arbori .... credeam ca voi vedea lalele peste tot! 
Dar odata ajunsa in Amsterdam a trebuit sa retusez toate tablourile din mintea mea si sa fac cunostinta cu A'DAM (asa cum il numesc localnicii) un oras al extremelor, departe de orasul boem, romantic, fermecator din imaginatia mea.

Ne-am facut intrarea in capitala Olandei pe o ploaie torentiala si rece, oprindu-ne sub o prelata in fata garii si uitandu-ne cu gura cascata la olandezii ce treceau fara nici o problema prin fata noastra in pantaloni scurti si in tricou. Dardaiam de frig si injuram in gand pe cei de la meteo,care ne-au asigurat ca vom avea parte de un Amsterdam cu soare si (putin probabil) ceva nori. Sa nu ii credeti pe cei de la Meteo, inainte cu o zi anuntasera ploaie si fusese atat de cald si de frumos incat m-am bucurat ca am avut totusi curaj sa imi iau bilet pentru gradina Keukenhof chiar si cu riscul de a sta 5 ore in ploaie!

Acum pe scurt vizita la Amsterdam vroiam sa includa:
  • O plimbare cu barca pe canale (ceea ce aveam deja inclus in biletul cumparat online tren dus-intors + tur cu barca a fost 28 euro din Groningen).
  • Degustare de cascaval Gouda in magazinele specializate
  • Vizita la Muzeul Sexului si daca este timp Muzeul Van Gogh sau Anne Frank
  • Sa vedem Amsterdam de sus din Libraria Centrala
  • Sa cumpar suveniruri din Neegen Straatjes cele 9 alei pentru shopping
  • Sa intru in Prostitute Information Center (hello asta nu ai sa gasesti,doar la Amsterdam :) )
  • Sa fac o plimbare prin Cartierul Rosu la ceas de seara ca sa il vad chiar rosu!
  • Sa intru intr-un magazin cu diamante (atat de populare la Amsterdam)
  • Sa ma plimb prin Piata plutitoare de flori
  • Sa vad cea mai ingusta casa din oras
  • Sa mananc hering crud, cartofi prajiti si clatite!
  • Sa bem o bere la Hainken Experience/ Barul de gheata sau la Moara transformata in bar, singura ramasa intancta in Amsterdam
  • Sa imi fac o poza cu I'Amsterdam literele imense, pe care le-am regasit in multe ilustrate si care sunt un simbol al orasului pt turisti
  • In final daca ramane timp sa bem o cafea pe o terasa cu design hippy
Stiu ca programul e incarcat vazut asa,dar luate individual,doar Plimbarea cu barca/ muzeele si pauza de bere ar fi durat poate 4 ore,restul erau plimbari si scurte opriri/vizite iar noi aveam 8 ore in total pt oras.
 
Dar sa incepem. Dupa 10 minute ploaia s-a mai potolit si am intrat direct pe bulevardul mare  ce leaga gara de Dam Square, centrul istoric unde macaralele furau fatadele cladirilor iar aglomeratia era mai mare decat la Paris (in orele de varf) desi Amsterdam e un oras mititel, are doar 800 000 de locuitori. Dupa cativa pasi am dat nas in nas cu Muzeul sexului (despre care citisem,ca e in cartierul Rosu) si ma miram sa il vad aici.

>>>Citeste articolul despre muzeul Sexului si cartierul Rosu

Amsterdam din Vaporas. Cand am iesit din muzeu,ne-am dat seama, ca turul cu vaporasul il putem lua doar de pe canalul din fata Garii,asa ca ne-am intors si am pierdut ceva timp gasind canalul "docul bun, compania buna". Sunt o gramada de companii si de turisti,asa ca lucrurile nu se misca atat de repede,dar dupa jumatate de ora ne aflam in vaporasul nostru pornind sa descoperim orasul pentru inceput pe canale! Dupa cum v-am spus, privelistile si experienta in sine nu a coincis cu imaginatia mea. In primul rand fiindca absolut toate cladirile sunt la fel! Toate podurile sunt la fel,zici ca au fost trase la indigo. Acum imaginativa un peisaj si o plimbare prin acelasi cadru timp de o ora. Nu vreau sa exagerez dar asta sunt impresiile mele. Era frig si asta nu ajuta nici atmosfera, nu erau tineri la terase, nici nu am prea  vazut terase pe malul canalurilor ... nu am vazut barci in care lumea sa se distreze,doar din cele turistice, casele plutitoare zici ca nu erau locuite, nici urma de om sau de miscare (desi am citit ca ar fi 2500 pe toate canalele orasului deci se presupune un stil de viata in toata puterea cuvantului). Per total o atmosfera anosta, mai putin grandioasa decat turul facut pe Sena la Paris, mai putin fermecatoare decat turul facut in Venetia sau in Brugge si categoric departe de peisajele urbane superbe vazute de pe Dunare in Budapesta.

aliceee-amsterdam

amsterdam-pe-canale

restaurant-plutitor


amsterdam-olanda-canale

amsterdam-plimbare-vaporas

Pauza de cafea sa ne incalzim. Dupa curentul si vantul de pe vaporas am cautat cu disperare un local pentru o cafeluta fierbinte. Preturile le-am gasit normale 2 euro o cafea, 2.7 euro o ciocolata calda. Pana la urma si in Romania costa 5-10 ron o cafea la local deci nu as putea spune ca preturile sunt atat de exagerate.


cafenea-amsterdam

Am intrat pe Neegen Straatjes aleile cu magazine! Am aruncat o privire in toate vitrinele, am admirat frumoasele buticuri cu haine de designar,  si minunatele diamante, magazinele unicat cum ar fi cele doar cu prezervative sau doar cu periute de dinti. Merita sa faceti o oprire si la Evenaar, o libarie unicat doar cu carti de calatorie, apoi ne-am dus la nimereala pe strazi prin centru. A inceput sa ploua de mai multe ori asa ca am intrat in mai multe magazine. M-a socat numarul mare de magazine cu ciuperci magice (plante halucinogene), cofee shops (unde sa consumi iarba) si sex shops. Practic pe o strada erau cate 2-3 din fiecare.

centrul-istoric-amsterdam

ciuperci-magice-olanda

Partea buna e,ca tot la fel de multe sunt si magazinele traditionale cu cascaval in care poti face degustari nu gluma. In fiecare poti degusta cate 10-20 de sortimente,asa ca dupa 3 magazine ne-am saturat de cascaval. Asta a fost si singurul suvenir mai consistent adus din Olanda, vreo 5 feluri de cascaval. E absolut delicios si sunt atateeeaaa sortimente. Simple, cu pesto, cu chilli, afumat, cu mucegai .... fara nurmar! Dar sa nu credeti ca ne-am rezumat la cascaval ...

magazin-traditional-cascaval

gouda-cascaval

degustari-cascaval-amsterdam

Am mancat hering crud, cartofi prajiti si clatite! Heringul crud e traditional si se mananca cu ceapa verde! Stiti ca mie imi plac scarboseniile, mananc scoici, calamari, broaste, melci, sushi, nu am nici o problema cu carnea cruda dar heringul acesta nu a reusit sa ma cucereasca dar nici nu mi-a displacut. In schimb cartofii prajiti sunt absolut divini (3 euro/portie medie). Am ales cu sos de cascaval si a fost o alegere foarte inspirata. Mary si-a luat cu sos sambal (foarteee picant) si jumatate a trebuit sa-i arunce,asa ca recomand sa le spuneti sa va puna putin daca preferati sos picant.
Iar clatitele au fost ok, nimic special, doar pretul poate 4.5 euro :)

olanda-mancare

Cladirile cu fatada de turta dulce sunt inclinate In primul rand urmarind mai cu atentie fatadele nu sunt ca de turta dulce (precum cele din Brugge) in schimb sunt dreptunghiulare si foarte inalte cu foarteee multe geamuri, iar faptul ca sunt inclinate nu e un defect de constructie ci un mod de a usura transportul mobilierului in casa, fiindca acesta se face din exterior, prin lateral si asfel riscul de a se sparge geamurile e mult mai mic. Daca va uitati mai bine veti vedea si un carlig amplasat in partea de sus a fiecarei case :). Eeee tehnologie :))

case-Amsterdam

Am ajuns in piata plutitoare cu flori chiar la inchidere. Asa ca ne-am grabit sa facem o tura, sa luam niste magneti, tablouri, ne-am uitat si dupa bulbi. Piata in sine nu pluteste, chiar daca e pe apa, doar ca e singura piata din Europa construita pe apa si asta ii da un farmec anume.

piata-plutitoare-cu-flori-amsterdam

piata-flori-amsterdam

Ideea de a intra intr-un muzeu mi-a trecut cand am vazut ca pe fiecare strada erau 5 muzee, unele niste magazine mai mari la care se cerea intrare. Stiti ca iubesc muzeele dar la Amsterdam abordarea mi s-a parut gresita, parca iti erau bagate pe gat atatea muzee, peste 50 intr-un centru istoric relativ mic! Pana la urma si pretul mi s-a parut prea mare 15 euro si  la Anne Frank si la muzeul Van Gogh. Oricum cred ca daca voi reveni candva la Amsterdam o sa aleg sa vad de banii astia 3 muzee mici dar reprezentative pentru Olanda. Poate muzeul de diamant sau cel de flasnete (instrument muzical traditional care puteti sa il remarcati si pe strazile din Amsterdam in varianta moderna :).

flasneta-traditionala-amsterdam

Traseul turistic l-am terminat la Rijksmuseum acolo unde este scris mare I AMsterdam.  M-am pozat si am fost fericita! Pana la urma desi Amsterdam mi s-a parut un oras greu de navigat si de inteles de acasa o data ajunsa in oras a fost simplu. E un bulevard lung de la gara pana la Rijksmuseum (cam 3 km). L-am facut dus-intors, ne-am plimbat foarte mult si pe strazile laterale, si cu vaporasul asa ca eu cred ca am acoperit mare parte din centrul istoric.

muzeul-Rijksmuseum

parc-amsterdam

i-amsterdam
In final mi-au mai ramas pe data viitoare libraria (pe care am vazut-o din vaporas, e in partea stanga cum iesiti din gara, aveti de mers vreo 10 min, nu ne-am oprit la o bere,dar asta doar fiindca am inghetat de frig si a plouat tare,asa ca numai de bere nu am mai avut chef, iar in cartierul Rosu chiar daca am ajuns pe inserat si deci l-am vazut Rosu nu am mai avut timp sa caut Prostitute Information Center :). Daca ma intrebati daca veau sa revin in Amstedam zic ca da, dar vara .... poate atunci e mai apoape de imaginatia mea :)

😍 Apreciez comentariile voastre 😍

 Citeste tot jurnalul meu de calatorie in Olanda (click pe titlu pentru a citi)




Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

27 de comentarii:

  1. Cand eram in Belgia, toata lumea imi lauda Olanda, toti romanii cu care ma conversam imi povesteau ca au fost si in Bruxelles dar si in Amsterdam si nu exista comparatie, ultimul e cu multe clase peste cel dintai. Ce, iti place aici, ma intrebau ei uimiti, stai sa vezi cum e in Olanda, e mult, mult mai frumos.
    Si da, din articolul tau pare ca ei au dreptate. Mai ales din fotografii. :)) Care pe mine una m-au convins! :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu am fost in Bruxelles dar Brugge e de vis!
      In Amsterdam sper sa revin intr-o vara, in care lumea e la terase, traficul e mai degajat, atmosfera nu e atat de apasatoare fiindca nu e frig si (probabil) nu ploua.
      In plus ma asteapta Barul de gheata, experienta ce vreau sa o incerc o data in viata!

      Ștergere
  2. Și totuși, din pozele tale, tare pitoresc mai arată... e drept că, dacă ai așteptări mari, e posibil să nu fie realiste. Mie-mi plac mult pozele făcute din barcă, și cerul s-a mai eliberat... Apoi, faptul că sexul pe bani e ușă în ușă cu religie, nu arată decât că există o mare toleranță și loc pentru toate. De nejudecat, așa e.

    Mno, să vedem cum o să mi se pară mie peste câteva zile. Nu mi-am făcut un plan, nu am avut timp să studiez mare lucru, deci informațiile tale sunt binevenite. Să vedem... :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nu pot zice neaparat ca am avut asteptati mari, doar ca ma asteptam sa fie altfel. Stiam ca e un oras libertin, cand am fost la Londra am auzit nenumarati englezi ca merg acolo in vacanta tocmai din acest motiv, stiu ca e centrul distractiei din Europa, ca au cei mai tari dj, ca se fumeaza la liber etc. Dar eu in mintea mea il vedeam un oras boem in special datorita arhitecturii. Dupa ce am vazut Brugge mi-am inchipuit ca Amsterdam va fi in accelasi stil, doar ca mai mare!

      Ștergere
  3. La fel si eu imi inchipuiam ca marginile canalelor din Amsterdam sunt inconjurate numai iarba verde. Nu am fost la Muzeul Van Gogh dar in schimb am fost la Anne Frank. Si am uitat sa vizitez si Inntel Hotel care are o arhitectura cu totul deosebita.
    Sergiu!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Nici nu am stiut de Inntel Hotel, o sa-mi notez pt urmatoarea vizita! oricum nu am apucat sa fac nici macar ce mi-am planificat ... :)

      Ștergere
  4. "Prostitute information center":))

    RăspundețiȘtergere
  5. Eu am avut noroc de doua zile insorite la Amsterdam si mi-a placut foarte, foarte tare! E unul din locurile mele preferate. Si incredibil sau nu, n-am fost in cartierul rosu si nici la muzeul sexului :))

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sper ca dupa vizita viitoare sa ma intorc si eu la fel de incantata!

      Ștergere
  6. Amsterdamul nu mi-a fost si nu imi e pe plac. Si totul se trage de la prima vizita acolo, care s-a petrecut a doua zi dupa ziua reginei si orasul era ingropat intr-o mare de noroi. Nu stiam cum sa plec mai rpd de acolo. De atunci am fost in Amsterdam de zeci de ori insa nimic nu a sters primele imagini cu gunoiul cat casa de cum ieseai din gara.
    Pe de alta parte casele arata fix ca orasul meu. Cartier rosu exista si in orasul in care locuiem. Droguri la liber sunt si aici. Deci nu am fost socata de nimic din ce atata atentia unui turist care nu e obisnuit cu subiectele astea.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate, conteaza foarte mult momentul in care mergi, daca ploua sau e soare, daca e festival sau o zi obisnuinta, daca e weekend sau timpul saptamanii si mai ales conteaza starea ta de spirit si ce cauti. Pentru cei care cauta "distractie" Amstedam cred ca e raiul!
      In plus normal ca tot ce vezi se raporteaza la viata si modul in care traiesti, pt tine de exemplu care ai in oras Cartier Rosu, droguri etc nici nu o sa observi asta la Amsterdam, e o normalitate ....
      Eu sper ca la a doua vizita sa vad si sa simt orasul altfel, mai cald si mai primitor :)

      Ștergere
    2. Am vrut sa scriu gunoi dar am scris noroi.
      Erau munti de gunoiae pe strazi.

      Ștergere
  7. din poze arata interesant, ami ales ca nu se simte frigul si ploaia. e chiar comod sa vizitez sub umbrela ta...chiar mi-era dor, multumesc :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc si eu, pt vizita! sper ca a fost o plimbare placuta :)

      Ștergere
  8. Cred că nu ai avut starea sufletească potrivită pentru Amsterdam. Eu l-am văzut acum 2 ani în decembrie și a fost peste așteptările mele. Trebuie să-i mai dai o șansă!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Dezamagita am venit si dupa 7 zile la Paris si la urmatoarele vizite am inceput sa inteleg si sa vad altfel Parisul! Insa sunt alte locuri care imi intra in suflet din prima clipa, cu care rezonez rapid si altele cu care nu. Nu zic ca Amsterdam e urat, D-ne fereste doar ca nu a fost cum credeam eu. Poate daca ar fi fost soare ar fi putut fi ..... Sigur ca ii mai dau o sansa, sper sa ajung sa il vad pe timp frumos!

      Ștergere
  9. Desi ti-ai exprimat dezamagirea inca de la inceput, cu pozele ne-ai convins ca este un oras cel putin placut si interesant. In Brugge am fost si eu , mi-a placut foarte mult , doar ca si acolo le lipsea Soarele !!! Mi-a placut comentariul unui turist " se vede ca traiesc pe bani multi, dar ce pacat ca nu-si pot cumpara o portie de soare " :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu am avut un noroc orb fiindca am prins Brugge cu soare :)
      Poate de aceea am asa o amintirea placuta de acolo. Dar cred ca prefer ciocolata in loc de cascaval, broderiile in loc de sex shops si magazine cu ciuperci magice, etc! Am gasit plimbarea pe vaporas in Brugge mult mai interesanta si ieftina (6 euro) era atunci, cladirile erau mai fermecatoare ....

      Ștergere
  10. Vara s-ar putea doar să găsești orașul și mai animat...că vremea tot așa capricioasă (și rece) rămâne. Am nimerit o zi în care la fiecare 20-30 de minute ploua torențial vreo 5-10.
    Ah, și nu pleca din Olanda fără să mânânci VLA (o găsești în supermarket-uri, e ca un fel de budinică - ambalajul arată ca o cutie de lapte)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Imi pare rau ca nu am stiut de VLA inainte de a merge!

      Ștergere
  11. Trebuie sa ii mai dai o sansa! Iti recomand cu caldura muzeul Van Gogh dar trebuie sa fie dimineata devreme cand inca nu au dat navala hoardele de turisti si poti sa stai la fiecare tablou in liniste, sa intri in atmosfera lui.Fiind numai Van Gogh este aerisit, iesi relaxat de acolo si nu obosit cum se intampla in alte muzee imense care nu pot fi parcurse intr-o singura zi. Este singurul muzeu in care am reusit sa savurez cu adevarat ce era expus tocmai pt ca este mai micut, am intrat cred ca prima cand s-a deschis usa, si nu in ultimul rand pt ca este unul dintre artistii mei preferati.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Da, cu siguranta data viitoare voi vizita Muzeul Van Gogh!

      Ștergere
  12. Eu singura dezamagire pe care am avut-o a fost la piata plutitoare. Mi-o imaginam complet altfel, gen cum e la istanbul de iti iei senvish peste bord. Oamenii aia chiar lucreaza in barca, si fiindca in zona vin si pleaca multe vapoare mari, se misca barca lor din cauza valurilor ceva de groaza. Aici nu-mi imaginam ca sunt valuri pe canal :P dar imi imaginam ca pot cumpara flori din barci. Plus ca imi imaginam ca se gasesc de cumparat si multe multe flori normale, din astea gen la fir sau la buchet, nu doar bulbi si tot felul de alte plante care se baga in pamant.

    Oricum, sa stii ca chiar daca te-a plouat, ai avut maxim noroc ca era liber. Eu cand am fost, era asa aglomerat ca nu aveai loc sa arunci un ac. NICAIERI.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Alexandra eu nu am fost atat de dezamagita fiindca am citit despre ea inainte, dar ca idee inital si eu am crezut ca va fi ceva ca-n Thailanda, cu femei ce vand flori din barci, ca voi vedea barci incarcate cu lalele etc! Pana la urma nici macar nu pluteste, e atat de solida de nici nu simti ca-i pe apa :)
      Ai dreptate si ca oferta e cam nasoala, buchete sunt doar in 2 magazine, restul vand mai mult bulbi si alte plante de stancarie/bordura etc, nu sunt aranjamente frumoase!

      Ștergere
    2. Da, exact, deloc nu plutea, macar un pic daca se balanganea :)))

      Ștergere
  13. Mi s-a parut prea cenusiu si gloomy pt gusturile mele.. -Shakuka

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Asa si pentru mine. E destul de deprimant si ploua foarte mult. Poate vara e mai bine :)

      Ștergere