IMPRESII CIPRU- Paphos, Limassol si Plaja Afrodita

In cea de a-3-a zi de vacanta in Cipru, am ales sa facem drumul cel mai lung cu masina, pe care ni l-am propus pe insula si anume traseul Larnaca-Paphos, 132 de km. In mod normal, fiind autostrada, se face lejer in 2 ore, insa noi aveam un plan destul de ambitios cu vizitarea orasului Paphos, vizita la Tombs of the King, intoarcere pe drumul national (o idee mai lung) dar foarte frumos ca road trip pe malul marii, oprire pe plaja Afrodita si seara vizitarea orasului Limassol. Nu ne-am dat seama insa, ca daca pornesti de acasa prea devreme, nu este cea mai buna varianta, fiindca pe autostrada se conduce haotic din cauza navetistilor ce se grabesc la lucru si regulile de circulatie sunt deseori uitate (tot al doilea sofer uita sa semnalizeze), asa ca trebuie sa mergem incet si cu grija. Drept urmare, n-am castigat cine stie ce timp, trezindu-ne la 8 dimineata.

impresii-plaja-Afrodita-Cipru
Vacanta in Cipru am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 30 de euro dus-intors Cluj-Larnaca luat de aici >>> Bilet de avion ieftin Cipru. Cazarea m-a costat 50 de euro pentru o saptamana in acest apartament prin Airbnb. Daca vrei sa inchiriezi si tu apartamente la localnici oriunde in lume, primesti 100 ron CADOU la prima rezervare daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> Voucher AICI. In Cipru fara masina nu poti vizita mai nimic. De aceea am inchiriat o masina Kia la 35 euro/zi prin >>>  Formula Rent A Car. Compania e foarte buna, nu am avut nici o problema, o recomand. In a treia zi am luat masa la Dyonisus Mansion din Limassol, un restaurant de top cu preparate delicioase si preturi rezonabile. Merita incercat!
Centrul istoric din Paphos, inclus in Patrimoniul UNESCO


Partea buna e, ca am ajuns cu bine in Paphos, am gasit parcare gratuita langa Primarie si am pornit sa luam la pas centrul istoric. Spre surprinderea mea in Paphos este aproape pustiu. Parca si satele vazute ieri, erau mai animate. E oarecum ciudat in Cipru in extra-sezon, masini pe drum sunt multe, dar pe jos nu se plimba aproape nimeni. Terasele sunt decorate frumos, am gasit una cu totul speciala cu un perete enorm din plante, insa aceeasi poveste, la toate bate vantul. Pustiu! Poate, fiindca am ajuns in Paphos la pranz, ora de siesta, cine stie .....

centrul-istoric-din-Paphos-pareri

centrul-istoric-din-Paphos-pareri

centrul-istoric-din-Paphos-pareri

centrul-istoric-din-Paphos-pareri

Pana acum, in Paphos am gasit cel mai mult influenta britanica in arhitectura. Sunt multe strazi cu case in stil colonial, ce imi amintesc oarecum de Londra, sub un cer mult mai insorit si temperaturi mai placute, azi fiind 20 de grade (temperatura optima pentru hoinareli).

influente-britanice-in-Cipru

Anul trecut (in 2017) Paphos a fost capitala culturala europeana, poate cu ocazia asta au acoperit toti peretii gri din oras cu graffiti. Imi place arta abstracta, unele sunt portrete, altele peisaje, insa nu prea au nimic de a face cu Cipru, mi-ar fi placut ceva mai `traditional`. 

Paphos-graffiti

Paphos-graffiti

Orasul e mare si dispersat, ajunsi la un punct de belvedere (langa baile turcesti) ne-am dat seama, ca centrul e doar o mica parte din oras. Pana la mare, e o distanta considerabila si trebuie sa vorbim si despre parcurile arheologice, Paphos fiind un paradis pentru iubitorii de istorie.

Paphos-am-fost-acolo

Paphos-am-fost-acolo

Tombs Of the Kings - in cautarea mormintelor  


Cand ajungi in Paphos si deschizi harta turistica, ai impresia, ca te-ai intors in antichitate. Fiecare al treilea semn turistic e pentru un parc arheologic. Sunt foarte multe, insa cele doua principale si mari sunt: Kato Paphos si Tomb of the kings. Sincer, l-am ales pe cel de al-2-lea, doar fiindca suna mai `interesant`.  Intrarea a costat 2.5 euro (adult) si plimbarea prin parc a durat vreo 2 ore. Sa va spun sincer nu stiu exact ce-am vazut, fiindca mormintele regilor (vechi de peste 2000 de ani) nu erau explicate nicaieri. Nu am gasit nici macar o tablita de informare turistica, insa bolovani, sapaturi si scari, pavilioane si arcade in piatra sunt pana-i lumea. Poti sa petreci si 4 ore aici, daca esti suficient de ambitios sa intri in toate sapaturile si sa inconjori in intregime parcul. 

Pont de la Alice: Locatia e frumoasa, pe malul marii, dar atentie: Nu exista umbra!!! asa ca daca vizitati vara mergeti cu multe sticla de apa la voi. 


Tombs-Of-The-Kings-Cipru-pareri

Tombs-Of-The-Kings-Cipru-pareri

Tombs-Of-The-Kings-Cipru-pareri

Tombs-Of-The-Kings-Cipru-pareri

parc-arheologic-paphos

Plaja Afrodita este o mica bijuterie


Stanca Afroditei, locul unde, potrivit legendei, ar fi rasarit din spuma marii zeita dragostei si frumusetii, se afla la aprox. 25 km de Paphos, spre Limassol, semnalizata chiar pe autostrada (1km de la exit), usor accesibila. Parcarea este gratuita si plaja am gasit-o goala, parca doar pentru noi (avantajul de a vizita Cipru in extra-sezon). Am coborat scarile de langa restaurant, am trecut printr-un tunel, la capatul caruia vedeam marea si-am ajuns direct pe plaja.

Plaja-Afrodita-Cipru-Impresii

Plaja este cu pietricele (insa nu din acelea colturoase si dureroase, ci mici si plate). Acum depinde de preferinte, unii vor spune, ca sunt incomode, altii vor fi multumiti, ca nu le intra nisipul in slip. Legenda spune, ca daca gasesti aici o piatra in forma de inima, o sa-ti gasesti adevarata iubire in acel an. M-am plimbat de-a lungul plajei, in jos si in sus, pana am gasit o astfel de pietricica, asa ca tot ce pot spera, e la un 2018 plin de romantism :)

Plaja-Afrodita-Cipru-am-fost-acolo

pareri-plaja-Afrodita-Cipru

Sunt multe legende ce invaluie aceasta plaja, concluzia, pe care am tras-o citindu-le, e ca daca reusesti sa faci baie langa rocile Afroditei, vei deveni mai tanara si mai frumoasa. Nah, asta n-am reusit s-o bifez!

pareri-plaja-Afrodita-Cipru

pareri-plaja-Afrodita-Cipru

Limassol are un Port de milioane 


Am ajuns seara in Limassol, asa ca n-am mai apucat sa vedem mare lucru. Mi-a parut rau sincer, fiindca Limassol are un vibe placut. De cum am coborat din masina, ne-am indreptat spre port urmand Google Maps, pe strazi cu casute albe, cu buticuri si galerii de arta misto. 

"Limassol Marina" asa cum scrie pe site-ul oficial, este o dezvoltare exclusiva pe malul marii, proiectată de o echipa de arhitecti si ingineri de renume mondial, combinand o resedinta eleganta si  un port de agrement complet, cu restaurante si magazine exclusiviste, pentru a crea un stil de viata unic, pe malul marii. Restaurantele sunt toate cu pereti din sticla, yahturile sunt din gama de lux, iar promenada intra in mare. Am stat pe o banca si am admirat toata aceasta bogatie, gandindu-ma, ca nu mi-ar fi deloc greu, sa locuiesc aici.

impresii-limassol

O cina fabuloasa la Dyonisus Mansion 


***Pe locul 5 din 1000+ restaurante in Limassol, conform Tripadvisor***

Restaurantul acesta a fost cu adevarat o experienta unica. Situat in centrul orasului Limassol, intr-un conac vechi si elegant, cu un decor pe masura, are o abianta minunata pentru o cina delicioasa. Am fost serviti de o chelnerita incantatoare, care s-a dat peste cap sa ne explice meniul si combinatia de vinuri pe care sa o facem. Mancarea este rafinata, iar preturile surprinzator de accesibile.

*Aperitiv:  Ravioli umpluti cu ciuperci porcini `Grevena`
*Salata de rucola a fost cea mai buna, ce am mancat-o in viata mea (deloc amaruie) cu un sos extraordinar, dulceag, 
*Pulpa de miel cu cous-cous si iaurt a fost delicioasa
*Desert traditional din categoria WOW ( am notat pentru voi descrierea din meniu `Fried Anari Boureki cu apa de trandafir si fistic`) sa nu plecati din Limassol fara sa incercati desertul acesta!


Thanks for visiting,
😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in Cipru? Citeste toate articolele de calatorie 



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

41 de comentarii:

  1. Nu am ajuns in Cipru pana acum, insa o sa mergem in curand! Superbe pozele!

    RăspundețiȘtergere
  2. Arată foarte frumos Paphos. Am înțeles că Cipru are multe locații frumoase. La cât de urât este afară la noi, o vacanță în Cipru sună excelent în acest moment!
    Mi-a plăcut mult piatra în formă de inimioară! 😃 Frumoase pozele și experiența!

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate,iarna de la noi m-a facut sa aleg aceasta destinatie acum:)

      Ștergere
  3. Cat de frumoase sunt imaginile! Trebuie neaparat sa ajung si eu in Cipru! Mancarea arata tare bine! <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc, Alexa.In Cipru peste tot am mancat mancaruri gustoase si aratoase!:)

      Ștergere
  4. Imi place sa calatoresc si ciitesc mereu cu drag blogul tau.

    RăspundețiȘtergere
  5. Anonim1:31 p.m.

    Urmează să mergem in Cipru in mai. Oare se poate face baie in mare??? Multumesc anticipat

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. In conditii normale, in mai inca nu se poate face baie in mare.Imi pare rau.

      Ștergere
  6. Foarte frumoase pozele. Mi-ai trezit interesul, voi urmari si eu cateva oferte.

    RăspundețiȘtergere
  7. Imi plac la nebunie articolele tale si ma bucur ca ti-am descoperit blogul. Fiecare articol este ca o vacanta de 10 minute si cuprinde toate detaliile de care ai nevoie.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc pentru cuvintele frumoase scrise Mihaela.Sper, ca articolele mele sa foloseasca calatorilor!:)

      Ștergere
  8. Ce frumoase imagini ai reusit sa surprinzi! Mi-ar plăcea să vizitez Cipru, pare o destinație de vis.

    RăspundețiȘtergere
  9. Superbe locatiile! Superbe si pozele!

    RăspundețiȘtergere
  10. Foarte frumoase pozele si locurile. Ai facut niste poze super! Iar piatra in forma de inima e tare draguta! Sa-ti aduca noroc in ❤️

    RăspundețiȘtergere
  11. Peisaje extraordinare! Ce frumuseti vad ochisorii tai!

    RăspundețiȘtergere
  12. Cu articolele tale, cu descrieri si poze, imi faci pofta de calatorit! Cum sa fac sa imi potolesc aceste porniri, tinand cont ca am doi copii mici acasa <3 ?! Salvez articolele si revin peste catva timp, pe cand vor creste ei mai mari <3

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Neapărat 😁 Cipru este o destinație extraordinară pentru vacanțele cu copiii

      Ștergere
  13. De vis pozele tale. Chiar pare un loc minunat.

    RăspundețiȘtergere
  14. Cum arata mancarurile alea...Cipru este deja pe lista insa nu stiu cand ii va veni randul :D

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Poate e reușești să ajungi în vara asta. E foarte frumos, merită👍

      Ștergere
  15. Foarte multe informatii utile și poze pe măsura. Îmi doresc sa ajung și eu in Cipru

    RăspundețiȘtergere
  16. SUnt superbe locatiile si pozele tale. FIecare articol ce l-am citit pe blogul tau mi-a placut 😍

    RăspundețiȘtergere
  17. Wow, 50 de euro pentru o saptamana? Asta e grozav, iar de zbor nici nu mai zic! Nu am reusit sa ajung in Cipru, insa planuiesc sa merg la vara. Foarte util articolul tau, voi reveni la el cat de curand. Tine-o tot asa, Alice :)

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Mulțumesc, sper să îți fie de folos articolele😁

      Ștergere
  18. Foarte frmoase experiențe,locuri și imagini. Ai avut o vacantă superba și la pret foarte bun. Multumim pentru pont.

    RăspundețiȘtergere
  19. Dan Cristian Deva10:44 a.m.

    Am fost in Cipru, dar in partea Nordica. Am vazut s ceva din partea sudica, dar nu m-a impresionat in mod deosebit. E chestie de gust probabil. Oricum ar fi, partea nordica mi-a placut mult. Raman impresionat insa de cazarea ta la 50 de euro :)

    RăspundețiȘtergere
  20. Dan Cristian Deva dacă călătorești cu prieteni deseori cazarea e foarte ieftina prin Airbnb. Vacante frumoase in continuare!!!

    RăspundețiȘtergere
  21. Nu am ocazia sa calatoresc foarte des, dar imi place sa ,,calatoresc,, prin blogul tau.

    RăspundețiȘtergere
  22. Imi plac articolele de acest gen, deoarece descoper locuri noi si multe altele pe care nu le stiam. Imagini frumoase.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ma bucur Vio, de fiecare dată când revii. Mulțumesc

      Ștergere