Cum este Venetia cand e inundata (1)

Se spune ca de ce ti-e frica nu scapi! Cand am luat Venetia in calcul pentru vacanta de toamna m-am gandit direct la riscuri: Venetia Inundata!

Stiam cum e Venetia cand e Inundata! Cel putin aveam o parere. Fiindca pe vremea cand urmaream televizorul si Nora pentru Mama, concurentii au fost trimisi in Venetia ... in Octombrie! Si cu toate ca Prezentatoarea le-a promis o vacanta Romantica intr-unul din cele mai deosebite orase din lume, Venetia inundata nu a fost cu siguranta romantica! Ci doar deosebita!

Ii vedeam pe concurenti cu cizme de guma  de la calcai pana la pulpa piciorului! Cizme din acelea ca pentru pescari! Groase, urate, verde militar!



Se plimbau pe pasarele deasupra apei! Si cand pasarelele alea lipseau treceau prin apa - Cel mai adesea peste genunchi! Pasarele pot avea pana la 1m20cm! Cand apa e mai mare nu te mai poti plimba prin oras decat pe picioare! sau ma rog, inot! Totusi atunci e bine sa nu te aventurezi singura prin oras! Cel mai adesea canalele orasului nu sunt semnalate, iar cand apa e asa mare poti pune un picior gresit si sa te trezesti in canal, cu apa peste cap!




Cand Venetia e inundata esti avertizat! Nu in ziar sau la tv, ci peste tot! Se pornesc girofarele si suna de zici ca vine Sfarsitul Lumii! cand apa trece de 1 metru jumate, cred ca oricum te vezi acolo!

Venetia e inundata de cateva ori pe an! pentru localnici nimic nou sub soare! pentru turisti, e bine sa se informeze din timp ca sa nu ii i-a pe nepregatite! Lunile de toamna-iarna sunt cele mai vizate! Luna Noiembrie sta in Top! Insa se poate intampla si vara, in 2004 Venetia a fost inundata in Iulie!

Cand Venetia e inundata - localnicii numesc fenomenul Acqua Alta - Primele locuri care se inunda sunt pietele fiindca sunt cele mai joase din Venetia! Astfel Piata San Marco e prima ce se umple de apa! De obicei fenomenul nu dureaza prea mult si doar o mica parte din Venetia e inundata iar in 3-4 ore apa se retrage, pe la pranz nici nu stii ca a fost! Numai cand sunt ploi si indunatiile sunt urate, Venetia e acoperita de ape pentru cateva zile, peste tot!

Cum sa te pregatesti pentru eventualitatea in care Venetia va fi inundata? Sincer nu cred ca esti pregatita niciodata pentru asa ceva! Hainele oricat de impermeabile ar fi cand esti cu ele in apa, saluti! esti ud tot! Din octombrie pana vara Venetia e inundata cu apa de mare, deci rece! sa te plimbi prin apa rece o zi intreaga inseamna un organism de fier! Sau o supradoza de vitamina C, ceaiuri si o plasa de medicamente! E bine sa le duci cu tine, cine stie ce o sa mai gasesti deschis in oras, in astfel de conditii!


Unii se dezbraca si fac baie pe strazile orasului! Oricum esti in apa si hainele te incomodeaza! Dar nu e acelasi lucru! Ganditi-va ca apa aia e contaminata! O fi ea apa de mare dar dupa ce a spalat orasul e cel putin murdara! infecta! Nu cred ca e bine sa va aventurati in ea! 




Ce poti sa faci in Venetia cand e inundata!? Nu prea multe! Am citit pe forumuri, persoane care merg special in astfel de perioade pentru aventura! Nu ti se da sansa in fiecare zi sa vezi Venetia "scufundata"! Desi cred ca atunci cand apele sunt atat de mari, nu prea poti sa faci mare lucru - Sau te plimbi prin oras sau stai inchisa in camera de hotel! Decat varianta asta mai bine iei bagajul si pleci spre alte parti ale Italiei! Pentru mine ar fi crunt, va zic drept! nici nu vreau sa ma gandesc ce disconfort e! chiar si cu cizme de guma! 

Nu demult m-am intors din Venetia si pentru a mia oara trebuie sa va povestesc cat de norocoasa sunt, fara sa incerc sa ma dau mare :))) Si cum de data asta desi mi-a fost super frica de inundatii, ele au venit dupa ce m-am intors eu acasa! Inundatiile ce sunt acum in Venetia sunt un nou record, printre cele mai urate din ultimii 20 de ani! Apa e mai mare de 1m50cm!



Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului 

17 comentarii:

  1. Simona9:50 p.m.

    Ma bucur pentru tine ca ai scapat
    noi am prins intr-un an apa de vreo 20cm si oricum am fost maraiti toata ziua! nici nu ma gandesc cum e sa inoti in Piata San Marco
    Felicitari, scrii foarte frumos! Am sa urmaresc jurnalul, te pup

    RăspundețiȘtergere
  2. Da, pentru amatorii de inedit, de aventura, Venetia sub ape e ocazia ideala pentru o experienta pe cinste, pe gustul lor. Eu insa as vrea s-o vad in conditii optime pentru plimbare. Dar cu norocul meu proverbial cand vine vorba de ploi in vacante, parca ma si vad inotand prin ape tulburi si reci prin pietele Venetiei. :D :P

    RăspundețiȘtergere
  3. Acest comentariu a fost eliminat de autor.

    RăspundețiȘtergere
  4. Ce nasol! Nici mie nu mi-ar placea sa traiesc o asa aventura, mi se pare groaznic, n-as putea sa fac nimic, urasc umezeala!

    RăspundețiȘtergere
  5. Chiar ma intrebam daca le-ai prins :) Chiar ca esti norocoasa!

    RăspundețiȘtergere
  6. Chiar ca ai avut noroc să nu le prinzi! Cu Venetia nu se stie niciodata... :)

    RăspundețiȘtergere
  7. Eu nu stiam pana acum, ca se poate inunda toata venetia.Ca punctele turistice cele mai vizitate se inunda primele. Am auzit de inundatii, dar credeam,ca pe la periferia insulei, vreau sa zic zonele nevizitate.E foarte interesanta aceasta informatie respectiv postare.

    RăspundețiȘtergere
  8. ce chestie ,nu stiam ... eu am fost odata de mult in Venetia Mestre , in oras si am rugat sa mergem in Venetia cu canale si mi s-a spus ca este inundat cu noroi...am crezut ca nu vrea sa ma duca gazda mea...:)))
    uite asa am ratat eu Venetia , apoi , nici ca am mai fost !

    RăspundețiȘtergere
  9. Daca afara ar fi 30 de grade, n-ar fi chiar o drama sa ma racoresc la picioare in apa. :)
    Dar toamna cand e racoros, n-ar fi deloc placut, nici n-as iesi la plimbare.

    RăspundețiȘtergere
  10. Anonim5:15 p.m.

    Ce noroc ai avut. Abia astept sa-ti citesc noul jurnal.

    RăspundețiȘtergere
  11. Anonim8:31 p.m.

    :))) oh, arata interesant dar n-as vrea sa prind o "venetie inundata"
    Apa pare curata dar cand ploua miroase uneori canalele alea

    RăspundețiȘtergere
  12. Esti norocoasa cu adevarat. Si noi vrem sa mergem sa vizitam Venetia si cred ca voi fi foarte atenta cand voi face rezervarile ca sa nu am surprize neplacute :D Eu am oroare si la apa si la frig si nu as suporta sa fiu nevoita sa merg in apa murdara pana la brau..iac..sincer..

    RăspundețiȘtergere
  13. Cei carora le place sa aiba palpitatii cred ca-s incantati. :))

    RăspundețiȘtergere
  14. clar fara apa pana la brau, urasc sa mustesc de apa in papuci!

    RăspundețiȘtergere
  15. Într-un anumit fel parcă mi-aș dori să văd Aqua Alta :D

    RăspundețiȘtergere
  16. aici la tine am citit prima oara ca Venetia e f predispusa la inundatii in lunile de toamna. Oricum nu e un oras pe gustul meu, dar in conditiile in care e si inundata sunt de acord cu tine : nu sunt adepta unei astfel de aventuri. :)

    RăspundețiȘtergere
  17. e neplacut fenomenul asta, daca as locui in zona as fi deprimata la propriu..

    RăspundețiȘtergere