25 obiective turistice de vazut gratis la Roma

Vrei sa vizitezi Roma? Crezi ca nu iti permiti? In articolul de azi va arat cum sa vizitati Roma cu buget redus, avand in vedere 25 de obiective turistice ce sunt gratis! Roma este un amalgam coplesitor de biserici, ruine, palate, castele, fantani, un oras care iti ofera foarte multe pentru foarte putini bani. Pentru romani Roma e foarte accesibila, un bilet de avion costa deseori sub 100 de euro iar cazarea incepe de la 15 euro/persoana la campingul la care am stat noi: >>>Camping Country Club Castelfussano  si in jur de 25 euro de persoana pe o camera de hotel fara pretentii.
Roma Pass costa acum 30 de euro si poti vizita cu el 2 obiective turistice gratuite plus transport in oras trei zile gratis. Merita sa il luati pentru a vedea Colosseum si inca un obiectiv de top iar in rest v-am pregatit o lista cu obiective turistice gratis de vazut la Roma fiindca orasul acesta are si un proverb "Roma non basta una vita" adica "Sa vezi Roma nu iti ajunge o viata" si e de luat in calcul!

roma-oras-italia
Vacanta in Roma am facut-o pe cont propriu: 
Pe site-ul de unde mi-am luat eu biletul de avion gasiti deseori oferte de la  ~50 euro dus-intors Romania-Roma. Incercati si voi >>> AICI 
 Pentru cazare ieftina la Roma va recomand  >>> ACEST SITE unde am prins mereu oferte cu 50% reducere. Daca mergeti in grup mai mare sau cuplu va recomand cazarea la localnici, prin AirBNB, site pe care primiti un cupon de 20Euro din partea mea, la prima rezervare daca va faceti un cont nou gratuit >>> VOUCHER AICI  

De saptamana culturii toate obiectivele sunt gratuite (mai putin Colosseum)
In 2014 saptamana culturii (Settimana della cultura) are loc intre 16 si 25 aprilie, saptamana in care toate obiectivele sunt gratis mai putin Colosseum, iar la Villa Borghese trebuie sa faceti rezervare in prealabil in rest puteti intra gratuit la fata locului fara probleme. In saptamana culturii se tin diverse evenimente si expozitii, toate gratuite!

De ziua Romei (21 Aprilie)
In aceasta data foarte multe muzee si obiective turistice sunt gratuite. Merita sa mergeti si la show-ul de gladiatori, sa luati parte la parada, si sa asteptati spectacolul de la mizeul noptii cu artificii si concerte!

De ziua indragostitilor Arta e gratuita
De Ziua Indragostitilor, cuplurile primesc bilete de intrare la Muzee Nationale, Galleria Borghese si Muzeul St Angelo si alte monumente si situri arheologice. 

Colosseum e Gratis din Exterior
Colosseumul reprezinta un imens amfiteatru eliptic, una din cele 7 minuni ale lumii si merita vazut macar pe dinafara! Inauntru aveti nevoie de putina imaginatie pentru a reconstrui ce a fost o data :)

colosseum-italia-roma

Muzeele Vaticane
Unul din cel mai scump obiectiv turistic al Romei e gratis in ultima duminica a fiecarei luni. Aveti grija ca puteti intra doar de la 8:30 pana la 12:30 dimineata si cozile sunt infernale asa ca evitati aglomeratia si mergeti de la 7 sa prindeti loc cat mai in fata. Muzeul cuprinde 11 muzee, 1400 de sali si 5 galerii + Capela Sixtina! Ca sa puteti intra trebuie sa aveti umerii si genunchii acoperiti.

Basilica Sf Petru de la Vatican
Unul din cele mai importante lacase ale crestinitatii, biserica lunga de 186m, cu o suprafata de 15 000 metri patrati si o cupola de 119m la constructia caruia au contribuit o multime de arhitecti prestigiosi nu trebuie in nici un caz ratata!

Participa la Slujba de la Vatican 
Chiar daca nu esti o persoana religioasa, nu trebuie sa ratezi slujba tinuta de Papa in fiecare duminica in Piata San Pietro de la orele 10.  

Bisericile
Roma, leagan al catolicismului, are in jur de 900 de biserici si catedrale. Adevarate opere de arta, bisericile si catedralele reprezinta niste atractii pe care oricare turist trebuie sa le viziteze, macar doua-trei.
Sculpturile si picturile din interior sunt realizate de nume cunoscute precum Rafaelo sau Michelangelo. Chiar daca nu toate sunt mari si impozante, fiecare detine farmecul ei asa ca nu ezitati sa intrati si in cele mai mici. Majoritatea bisericilor din Roma sunt Gratis, eu am vazut foarte multe, am si facut un top personal cu cele 5 biserici din Roma ce mi-au placut cel mai mult.

  • Bisericile din Roma se deschid la ora 8/9 pana la 12 si apoi dupa masa de la 16 la 18:30/19pm
Cripte si oase
Biserica Santa Maria della Immocalata Concezione cunoscuta si sub numele de Biserica Oaselor detine o cripta in care sunt pastrate craniile si oasele a 400 de calugari capucini.

Fantanile
Fantanile Romei sunt niste opere de arta ce le intalnesti la fiecare pas, pline de farmec si de istorie. Mici sau imense, decorand fatada unei cladiri sau pietele publice...oricine trece pe langa ele se opreste macar pentru o clipa sa le admire. Printre cele mai cunoscute se numara Fontana di Trevi (merita vazuta si noaptea doar atunci o aveti doar pentru voi) Fontana di Quattro Fiumi (Piazza Navona, superba mai ales la apus), Fontana delle Tartarughe (Piazza Mattei), Fontana del Tritone (Piazza Barberini) si Fontana delle Api (Via Veneto).
fantana-trevi-roma-italia

Pantheon
Unul din cele mai bine pastrate monumente din Italia. Templu pagan la origine, transformat mai tarziu in biserica, Pantheonul este paradisul oricarui fotograf. Este situat in Piata della Rotonda.

Piatetele
Pietele sunt o adevarata atractie in Roma. Italienii vin in piete pentru a se intalni cu amicii, pentru a se distra sau pentru a se plimba. In topul pietelor pe care nu trebuie sa le ratezi intr-un sejur la Roma se numara Piazza di Spagna (romantica) Santa Maria in Trastevere (autentica) Piazza Venezia (istorica) Piazza del Popolo (fotogenica mai ales de sus) si Piazza della Repubblica (aglomerata). Pe langa cele mari mai exista mici piazzete unde la umbra unui pin poti degusta din bucataria italiana daca iei loc la una din taverne locale.

Obeliscurile
In Roma exista nu mai putin de 13 obeliscuri. 8 sunt originale din Egipt iar celelalte cinci au fost comandate in Egipt pentru a fi realizate special pentru romani. Cele mai faimoase obeliscuri sunt situate in Piazza San Giovanni in Lateranno, Piazza Minerva, Piazza del Popolo si Piazza Navona.

Parcurile 
Parcul din jurul Villei Borgheze (situata in partea de nord a Romei, Villa Borgheze atrage zilnic un numar mare de turisti ce merg sa viziteze Villa dar si numeroasele atractii oferite de acest parc. Aici poti face un picnic departe de aglomeratia orasului ) Villa Torlonia (azi un parc public, a fost, pe vremuri resedinta presedintelui Mussolini) Villa Doria Pamphilj (are un parc mare la vest de Tibru). Parcul Pincino (aproape de Piata del Popolo) este unul din cele mai frumoase parcuri din Roma.

Faceti o plimbare pe una din cele 7 coline ale Romei
Recomand Colle Aventino pe care se intinde un cartier rezidential foarte frumos, departe de forfota turistica, cu peisaje impresionante asupra Romei (in special asupra Catedralei Sf Petru).

roma-italia

Ruinele si Roma antica
In Roma, poti sa te plimbi in voie printre ruinele antice, martorele trecutului fascinant. Acestea constituie un cadru romantic pentru orice cuplu de indragostiti. Din cadrul Romei Antice gratis puteti vedea: Arcul lui Constantinopol, Circo Massimo, Forul Roman (inconjurandu-l), biserica Santa Maria d'Arcoeli, Piazza del Campodoglio.

Appia Antica
Toate drumurile duc la Roma! Via Appia Antica a fost unul din cele mai cunoscute drumuri din Roma, drum ce lega Roma de cele mai indepartate colturi ale imperiului. De-a lungul drumului puteti admira o multime de monumente.

Muzeul Numismaticii
In acest muzeu veti putea vedea o colectie impresionanta cu peste 20 000 de monezi 

Monumentul Vittorio Emanuele II
Aceasta cladire imensa din marmura este cel mai cunoscut punct de reper al orasului. Merita sa urcati pana sus (gratis) pentru o vedere superba asupra centrului si strazii Via Corso, bulevardul central al Romei. 


Cartierul Travestere
Travestere este cel ma autentic cartier din Roma cu strazi colorate si tipice, ideale pentru o plimbare in doi. Veti mai gasi aici cafenele, hanuri, buticuri, toate cu un farmec aparte ce amintesc de Roma de alta data.


Via de'll Portico d'Ottavia
Aceasta strada din Trastevere este cea mai reprezentativa pentru istoria cartierului, fiind plin de ruine si monumente pe jumatate ingropate. 

Piramida
Chiar daca este greu de crezut, Roma are si o piramida. Construita initial pentru a-i servi ca mormant lui Gaius Cestius, vizitatorii pot vedea doar exteriorul piramidei.
La Bocca della Verita
Atractie plasata langa Biserica Sf. Maria ce infatiseaza fata unui om. Pe vremuri era un adevarat detector de minciuni.

Teatro di Pulcinella

Pe colina Gianiculum se organizeaza in mod periodic spectacole de teatru de papusi in aer liber. Panorama vazuta de aici e absolut superba asa ca puteti combina vizita cu un spectacol.

Piete ce merita incercate
Fructe proaspete, legume, o piata autentica unde localnicii isi fac cumparaturile intr-o zi obisnuita este Campo de’ Fiori (Centrul istoric langa Piata Navona). Pentru antichitati mergeti la talciocul de duminica la Porta Portese. 

😍 Apreciez comentariile voastre 😍 

 Citeste tot jurnalul meu de calatorie in Roma (click pe titlu pentru a citi)


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

10 comentarii:

  1. Wou, deci proverbul ala e adevarat, chiar nu ai timp sa te plictisesti in Roma, sunt atatea de vazut...pe mine cel mai mult ma atrag pietele si fantanile. Si Cartierul Travestere trebuie neaparat bifat. :D
    Habar nu aveam ca in Europa mai exista si alta piramida in afara de Matterhorn. :))

    RăspundețiȘtergere
  2. Roma abunda de locuri frumoase. :)

    RăspundețiȘtergere
  3. Mai e şi Arco degli Acetari :) E doar o curte, nu cine ştie ce obiectiv turistic, dar e aşa o atmosferă frumoasă acolo!
    Nici eu nu ştiam de piramidă, cred că arată cel puţin neobişnuit.

    RăspundețiȘtergere
  4. Am luat notițe. Mulțumesc!

    RăspundețiȘtergere
  5. In Trastevere am mers noaptea, si la un moment dat am auzit o muzica mai deosebita, i-am luat "urma" si deodata ne-am trezit intr-o piatzeta numita "Piazza de Mercanti" , ocupata aproape in intregime de doua terase , unde am avut senzatia de intoarcere in timp , pentru ca toate elementele ,de la costumele chelnerilor si a muzicantilor, la iluminatul cu faclii a teraselor, pina la muzica romantica de altadata, cantata atit vocal cat si instrumental, toate te faceau sa simti o atmosfera autentica a Romei de altadata ; apoi am urcat pe colina la Fontana dell Acqua Paola de unde am admirat Roma in nocturna . A fost fantastic !

    RăspundețiȘtergere
  6. Din cate stiu saptamana culturala nu s-a mai tinut in 2013 si 2014 din cauza crizei economice ,asa ca adio muzee gratis ,si noi am urmarit aceasta ocazie,ca era vorba sa o amane in noiembrie 2013,dar nu se mai tine deloc,,,mari iubitori de Italia

    RăspundețiȘtergere
  7. Să nu uităm de Columna lui Traian, care se poate vizita gratis.
    Mulțumim pentru impresii! :)

    RăspundețiȘtergere
  8. Dacă în ultima duminică din luna se pot vizita gratuit muzeele vaticanului, în prima duminică din luna se intra gratuit la colosseum,forul Roman si castelul San angelo

    RăspundețiȘtergere