Cu tuk-tuk-ul singura prin Bangalore, India - Episodul 3

Doar ce am ajuns in Bangalore cu doua zile in urma. Dupa drumul ametitor de 20 de ore si 3 zboruri cu avionul Cj-Istanbul-Mumbai-Bangalore vizitasem cartierul pe jos in cea de a doua zi, incat sa imi fac primele impresii, sa ma antrenez pentru luna ce urmeaza. Fiind cu prietenii nu mi s-a parut mai complicat decat in Maroc, nici mai murdar, nici mai aglomerat deci sunt poate printre primii turisti ce ajung in India si nu am ramas socata inca din prima zi. Sau poate am avut eu noroc de un cartier dragut si un complex rezidential ca in filme, asa incat trecerea pe alt continent mi se pare mai usor digerabila.
Azi, in cea de a-3-a zi de vacanta in India m-am hotarat sa ma arunc in necunoscut si sa merg singura, sa ma plimb prin centrul orasului Bangalore. As fi putut la fel de bine sa merg cu prietenii, dar fiind foarte optimista si mai ales avand stresul in vena pentru saptamanile cand chiar voi fi singura, vroiam sa stiu ca ma descurc. Macar aici, la o adica, pot sa imi sun prietenii sa-mi vina in ajutor.

Cu-tuk-tuk-ul-prin-India
Vacanta in India am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 450 de euro pana in India luat de aici >>>Bilet de avion ieftin India . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in India In India eu am stat in numeroase hostel-uri si o saptamana am ales cazare la localnici prin AirBNB, o camera dubla pe care am platit 15 euro/apartament/noapte. Puteti citi detalii in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI.
Singura prin Bangalore

Portarul complexului rezidential unde sunt cazata mi-a scris adresa unde stau pe o hartie si pe spatele ei mi-a scris MG Road, adica bulevardul central din Bangalore. S-a oferit sa-mi negocieze un tuk tuk, dar a trebuit sa-l refuz pe principiul ca trebuie sa ma descurc singura din moment ce trebuie sa ma mai intorc, tot cu un tuk tuk normal. ps: Toate tuk tuk-urile ce le-am vazut in Bangalore sunt cu motor.

Treaba cu tuk tuk-urile sta cam asa:
1. Unii refuza sa te duca pe principiul ca-i prea departe. Adevarul e, ca de la mine pana in centru sunt 12 km, ceea ce poate suna foarte mult, dar in Bangalore distantele sunt uriase.

2. Cei care nu te refuza din prima nu-i sigur ca te duc la destinatie, practic desi iti spun ca stiu unde trebuie sa te duca, mai opresc ei pe drum sa-si intrebe prietenii si apoi iti spun `stii doamna, e prea departe, nu merg pana acolo`. Avand in vedere ca pornirea costa 25 rupii, prefera sa duca mai multi pe distante scurte decat pe distante lungi.

3. Majoritatea, cand vad turisti, vor sa te convinga sa te duca la un pret mai mic, cu conditia sa mergi cu ei la ceva magazine de anticariat/arta etc, de unde iau ei comision. Acolo vanzatorii te hartuiesc sa faci cumparaturi, deci e absolut necesar sa te asiguri inainte, ca cursa in care te urci e fara oprire!

3. Daca te vad strain, refuza sa puna taxatorul si oricum nu-i o idee buna sa il puna fiindca poti sa fii uimit cum faci 3 ore pentru 10 km doar de dragul de a te taxa cat mai scump.

4. Drept urmare, ca sa ajungi cat mai repede si la pret cat mai bun trebuie sa negociezi inainte de pornire. Indicat e sa stii cati km rutieri ai de mers pana acolo, sa inmultesti apoi cu taxa per km si sa adaugi `ciubucul` lor. Niciodata nu te vor duce la pretul corect, dar daca iesi doar cu 50 rupi mai mult e in ordine. 

5. Ca sa va faceti o impresie despre preturi, un drum de 12 km in Bangalore m-a costat 150 rupi la dus si 200 rupi la intors. Respectiv 9 ron dus/12 ron intors. Deci daca te prostesc, oricum nu ar trebui sa iesi decat cu cativa ron in pierdere.

6. Mie mi-a luat intre 10 si 30 minute sa gasesc un sofer de ricsa care sa ma duca la un pret bun si fara tura de shopping, asta dupa ce am negociat si am discutat cu circa 20 de ricsari. Practic fie pierzi timp, fie pierzi bani, dar de fiecare data pierzi ceva in afacerea asta.

cu-tuk-tuk-ul-in-India

tuk-tuk-India-Bangalore

tuk-tuk-India-Bangalore

Calatoria cu tuk tuk-ul, o aventura normal
Trebuie sa recunosc ca-mi place sa merg cu tuk tuk-ul mai mult decat mi-as fi imaginat. E confortabil, nu ai geamuri deci poti fotografia in draci, in fata ochilor ti se plimba cu viteza ametitoare sute de cadre urbane din viata de zi cu zi in India, te bate vantul de la viteza asa ca nu ti-e cald si soferul nu te tine la discutii ci isi vede de drum sa te duca la destinatie cat mai repede. Cateva idei generale dupa prima calatorie cu tuk tuk-ul:
1. Claxoanele sunt o normalitate peste tot, practic e un sunet asurzitor, zeci de claxoane in fiecare secunda. Soferul meu claxoneaza aproape non-stop si asta nu fiindca il deranjeaza neaparat vre-un sofer ci doar asa sa te atentioneze ca trece el. Un fel de pazeeeaaa ca vine moaaaa!
2. Intersectiile functioneaza pe principiul toata lumea se baga si trece primul care are cel mai mare tupeu sa se furiseze la 2 cm distanta printre masini, motociclete, vaci, oameni, arbori, etc. 
3. Tuk tuk-urile si motocicletele sunt mai multe decat masinile localnicilor, din motive lesne de inteles (te poti baga cu ele pe oriunde).
4. Drumurile sunt cu asfalt in Bangalore, dar nu toate strazile au si parte pentru pietoni, asa ca deseori oamenii umbla pe marginea drumului ceea ce genereaza un val enorm de claxoane non-stop. 
5. Am trecut prin cartiere unde sunt puse niste boxe imense prin care se aude foarte tare o `muzica` linistitoare (predica cred) din temple. Atmosfera de pe strada cu muzica de pe funal te face sa crezi ca joci intr-un film.
6. Am vazut oameni ce dorm peste tot: pe trotuar, la umbra arborilor, in pragul casei etc.
7. Am vazut barbati ce poarta prosop in zona braului in loc de haine (destul de multi).
8. Daca esti strain atragi toate privirele. Femei si barbati iti zambesc insistent si asta da bine in poze :)
9. Toate cartierele prin care am trecut mi s-au parut haotice in arhitectura si stil. Sunt vile printre case darapanate, zona cu corturi si favele langa niste zgarie nori de sticla, bulevarde largi si curate dar pe marginea carora sunt munti de gunoaie si exemplele pot continua. Contraste la fiecare pas fara nici o logica anume.
10. Daca vacile ajung pe sosea trebuie sa le ocolesti frumos sau daca-s prea multe astepti pana binevoiesc sa isi miste fundul. Nu-i voie sa le deranjezi ca doar sunt sfinte. Cred ca oamenii de pe aici respecta vacile mai mult decat se respecta ei intre ei.

Viata de zi cu zi in India vazuta din tuk-tuk


Graffiti-Bangalore-India

Vanzator-de-nuci-de-cocos-India

Vanzator-de-flori-India

Bicicleta-Bangalore-India

Motociclist-India-Bangalore


MG Road - Bulevarde cu mall-uri si magazine cu vitrine de sticla
Nu stiu exact, de ce m-am dus pe MG Road, poate fiindca imi imaginam ceva bulevard traditional, gen Corso in Italia cu terase, un fel de bazar. Ce vise.....
Bulevardul asta in primul rand nu-i pietonal si in al doilea rand sunt doar marci de magazine mari si mall-uri (ceva complexe de magazine mai mari pe 4/6 etaje) ce-mi aminteste prea tare de Europa incat sa mi se para catusi de putin interesant. Am vazut MC Donalds, Starbucks, Nike si multe firme cunoscute la nivel mondial, pe unde isi fac cumparaturile cei din castele inalte ale Indiei si cativa turisti dornici sa vada si sa manance feluri de mancare familiare. Poate dupa o luna voi tanji si eu dupa MG Road si toate restaurantele cu mancare europeana, dar avand in vedere ca de abia am aterizat in India nu mi se pare deloc interesant. 
Singurul lucru bun pentru mine a fost ca in sfarsit am reusit sa schimb bani. Aveam dolari si pe la bancile din Bangalore nu se obosesc sa schimbe, daca ai sub 1000, asa ca a trebuit sa schimb in magazine si pe MG Road sunt multe magazine ce au afisat `Money exchange`. sigur la o rata mai proasta dar nu am de ales. Pretul oferit a fost diferit de la magazin la magazin de la 64 la 67 rupi pe 1 dolar. Destul de bine zic eu :) Cu ocazia asta am invatat si ca 100 de rupi fac 6 ron, ca sa fac usor calculele la fiecare cumparatura.

MG-Road-Bangalore-India

MG-Road-Bangalore-India

MG-Road-Bangalore-India

Prin bazarul traditional si St. Mary Church
Pe MG Road m-am plimbat, pana am inceput sa fac basici in talpa. In final am zis, ca nu mai are nici un rost sa ma plimb, fiindca chiar nu e nimic interesant de vazut,asa ca am oprit un tuk-tuk si i-am zis soferului sa ma duca la cel mai apropiat bazar traditional. Fix acolo era si una din cele 3 biserici crestine ce exista in Bangalore si anume Biserica Sfanta Maria. A fost super ciudat,sa vad o biserica crestina intr-o tara cu populatie predominant hindusa, budista si musulmana. Chiar si mai ciudat a fost, sa prind slujba si sa vad femei imbracate in sariuri, facand cruce si rugandu-se, ca orice crestin din Romania. 

Biserica-St-Mary-Bangalore-India

Biserica-St-Mary-Bangalore-India

Biserica-St-Mary-Bangalore-India

Dupa asta, am intrat in bazar, care e segmentat aproximativ ca-n Maroc. Respectiv sunt zone unde se vand numai fructe/legume (oferta e foarte bogata, mai ales ca majoritatea sunt vegetarieni, e plin de legume din care n-am mai vazut in viata mea, in schimb la fructe pe langa banane, mere si nuci de cocos oferta e limitata), strazi intregi pe care se vand numai pantofi, altele pe care sunt magazine cu genti si portmonee/haine/bijuterii etcc. Nu m-am dus la shopping, m-am dus mai mult pentru atmosfera. Aglomeratia e mare pe aici dar parca nu atat de rau ca in bazarele din Istanbul si Maroc si nici nu te hartuiesc atat de tare, ceea ce fiind singura, mi-a prins foarte bine :)

Bazar-Bangalore-India

Bazar-Bangalore-India

Poza-Bangalore-India-noaptea

Poza-Bangalore-India-noaptea

Cand am iesit din bazar, eram deja nauca de cap, asa ca m-am decis sa ma intorc acasa. Inca resimteam oboseala de pe drum si pentru a doua zi in India mi s-a parut suficienta iesirea asta de recunoastere. Din centru am gasit mult mai greu un tuk tuk spre casa, avand in vedere ca majoritatea sunt obisnuiti cu turistii si incearca sa tripleze pretul, de la care nu vor sa lase, dar dupa 30 de minute si multe discutii am gasit unul ce m-a adus in siguranta acasa. 

Sincer m-am intors fericita si pozitiva, in primul rand fiindca am vazut ca ma pot descurca singura, ca oamenii nu ma hartuiesc, ca barbatii nu se baga in seama cu mine si toate strazile sunt pline de oameni asa incat daca mi s-ar intampla ceva rau, cu tipete sigur cineva mi-ar sari in ajutor.

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in INDIA? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

5 comentarii:

  1. Doamne , Alice , ce rabdare ai, sa stai 30 minute la discutii, de unde stiai ca pana la urma vei reusi? ca puteau sa mai treaca 30 minute si sa o tina pe-a lor cu pretul :)Eu, dupa trei-patru incercari m-as fi enervat si l-as fi luat pe primul sosit in zona; nu stiu daca ai citit "Namaste" , calatoria din Nepal a lui Sega , este si acolo un personaj, un ghid, care iti lasa impresia ca o face pe prostul ca sa-i mearga bine , dar pana la urma cei doi raman prieteni .Deci trebuie sa fii cu o larga deschidere ca sa-i intelegi , si, ma rog, sa-i indragesti in final .

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Am citit cartea si mi-a placut mult :)
      Ideea e ca in prima zi nu aveam un program fix. Nu mi-am facut tocmai ca sa vad cum functioneaza lucrurile si daca ma pot descurca singura. Calculasem numarul de km pana in centru si stiam cam cat trebuie sa platesc, asa ca nu vroiam nici in ruptul capului sa platesc triplu tocmai fiindca stiam ca asta e doar inceputul. Evident ca nu stiam daca voi reusi sau nu, dar trebuia sa ma lupt putin. Oricum mi s-a parut greu si obositor, de aceea in a doua zi am trecut pe varianta sofer privat. :)))

      Ștergere
  2. ai avut noroc sa debarci in India la Bangalore, mie mi s-a parut chiar curat! mai avea si un parc cu statuia lui Gandhi- lucru rar! Primul meu oras in India a fost Calcuta/Kalkata; cele 42 gr C,zgomotul aiuritor al miilor de clacsoane folosite la depasiri, agitatia strazii - parea ca aproape toti cei 12 mil inventariati au iesit pe strada- m-au facut sa ma intreb daca o sa rezist inca 2luni juma'... si am rezistat, dar socul primei zile a fost

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Eu nu am ramas extra socata, am avut noroc cum ai zis si tu ca am ajuns in Bangalore. E mai aerisit. Insa galagia e infernala, intr-adevar. Iar caldura ... pfff 42 de grade, nu as fi vrut sa fiu in pielea ta

      Ștergere
    2. Galagie zici? la Bangalore este decent; in K nu exista culoare pe sens: cate vehicule (tuk-tuk, moto, masini, autobuze, printre ele oameni in picioarele goale!! tragand ricse) incap, atatea clacsoneaza la fiecare depasire!!! Prin infernul asta sonor, caldura si praf am alergat sa schimb bani(bancile nu schimbau, trebuia sa gasesc, intreband! un soi de oficiu de schimb), sa caut ceva sa mananc si sa gasesc agentia de voiaj pt straini ca sa-mi cumpar bilet pentru sud.Strada era dormitor pentru familii intregi cu copii in pielea goala, misunand printre picioarele trecatorilor! de neuitat!

      Ștergere