Vizita in Mysore orasul Royal al Indiei - Episodul 8

In cea de a-8-a zi de vacanta in India m-am urcat in autocarul, ce ma ducea in circuitul Bangalore-Mysore-Ooty-Coonnor-Bangalore, ametita de cap si rusinata c-am intarziat peste o ora. Nici nu am avut curajul sa ridic ochii din podea, asa ca m-am asezat in spate, unde era un loc liber, langa o indianca. Ghidul vine repede dupa mine si imi spune sa ma ridic si sa stau pe scaunul din fata, un fel de fotoliu mare din piele ce se afla chiar langa usa. Bag seama am loc privilegiat. Dupa care nu trec inca 5 minute si vine sa-mi ceara 500 de rupi(30 ron). Ii dau fara sa stiu ce platesc: locul privilegiat, taxa de intarziere, ciubucul ghidului, poate fi orice...Intre timp am scanat lumea din autocar si toti sunt indieni asa ca acum stau pe un loc confortabil, in fata tuturor, singura alba din circuit. Ma simt exclusa de restul grupului, din nou am acel sentiment `eu nu sunt de a voastra` si asta nu ma face sa ma simt deloc in largul meu. Totusi, dupa cat am intarziat, ma asteptam la injuraturi si `primiri calde` ca in Romania, dar aici totul e diferit. Ba mai mult, mai apar si alti intarziati ce se urca pe drum, din mers, cupluri de indieni ce vin cu bagaje. Inca tot nu pot sa inteleg cum functioneaza circuitele astea, dar se pare ca totul e normal, e permis .... trebuie doar sa ma obisnuiesc.

Obiective-turistice-Mysore-India
Vacanta in India am facut-o pe cont propriu. Informatii utile de organizare:
*Zborul m-a costat 450 de euro pana in India luat de aici >>>Bilet de avion ieftin India . Vrei sa te cazezi la Hotel? Rezerva aici >>> Hotel-uri ieftine in India In India eu am stat in numeroase hostel-uri si o saptamana am ales cazare la localnici prin AirBNB, o camera dubla pe care am platit 15 euro/apartament/noapte. Puteti citi detalii in acest articol >>> Toate apartamentele in care am stat pe AirBNBVrei sa inchiriezi si tu o camera/apartament la localnici? Iti ofer un voucher de 100 ron pe care il poti folosi la cazare oriunde in lume, la prima ta rezervare, daca iti faci un cont nou (gratuit) >>> VOUCHER 100 RON AICI
Ghidul ne spune ca distanta din Bangalore in Mysore e de 140 km pe care ii vom parcurge in 2h30 de minute. Asadar ma instalez confortabil in fotoliul meu si ma uit pe geam. Ma simt ca la cinema, un film intreg se desfasoara in fata ochilor mei. Vad mult mai multe decat v-as putea spune si fotografiez mult mai putine lucruri decat vad:

sat-Sudul-Indiei

maimute-India

peisaj-Sudul-Indiei

terasa-india

musonul-in-India

trafic-In-India

Primul obiectiv turistic vazut in Mysore:
Gradina de vara a Sultanului Tippu (Dariya Daulat Palace)
Cu 15 km inainte de a ajunge in Mysore ghidul incepe sa turuie pe hindu detalii despre primul obiectiv turistic pe care urmeaza sa-l vedem din statul Karnataka. Eu nu inteleg nimic.


Pe cand termina si lumea se calmeaza din dezbatut, incepe sa turuie din nou intr-un alt dialect hindu. Acum alt grup de calatori incep sa puna intrebari si sa primeasca raspunsuri. Cand in sfarsit lumea se calmeaza si sper si eu ca va spune istoria locului pe engleza, teapa, fiindca incepe intr-o alta limba, tot pentru indieni. La final, cand deja ajungem in fata complexului, mi se adreseaza si mie ghidul doar ca sa-mi spuna in 3 cuvinte ca vom vizita Gradina de vara a Sultanului Tippu si biletul de intrare ma costa 200 INR (foreigner price) in timp ce pe indieni ii costa jumatate. Okkkk....


In pretul biletului am primit un pliant, care imi ofera mai multe informatii. Sultanul Tippu numit si (The tiger of Mysore) a construit acest Palat in 1784 si a guvernat orasul Mysore de aici pentru o scurta perioada de timp, folosind Palatul apoi ca o casa de vacanta pe timpul verii. 

Gradinile Palatului sunt intr-adevar enorme, poti face banchete si baluri fara numar aici. Imi place sa vad gradina frumos lucrata, cu trandafiri in floare si gazonul bine intretinut. Este un loc curat, departe de mizeria si haosul de pe strazi, acest loc iti da senzatia de plaman verde. 

Gradina-de-vara-a-Sultanului- Tippu

Insa caracteristica cea mai uimitoare a Palatului este suita de fresce vechi, colorate, cu scene de lupta si portrete, ce acopera toate incaperile din podea pana in tavan. Nu au fost lasate la intamplare nici stalpii, arcadele, copertinele, usile, totul reflecta arta traditionala din Mysore.

Gradina-de-vara-a-Sultanului-Tippu

Al doilea obiectiv turistic vazut in Mysore:
Ranganatha Swamy Temple
Nici nu ne asezam bine la locurile noastre din autocar, ca ajungem la al doilea obiectiv touristic, despre care ghidul incepe sa turuie din nou in cele 3 limbi, pe care doar partenerii mei de calatorie le inteleg. Intr-un fel ma bucur, ca sunt intr-un circuit local si nu unul facut special pentru straini, fiindca simt ca am parte de o experienta autentica, dar pe de alta parte nu prea inteleg mare lucru si stiu, ca trebuie sa ma documentez singura. Asa ca, de data asta sunt mai inteligenta, scot rapid telefonul, ma conectez la net si deschid wikipedia care imi spune tot ce ma intereseaza:

Templul Sri Ranganathaswamy

Templul Sri Ranganathaswamy este cel mai mare templu hindus inca functional din lume si al doilea cel mai mare dupa Angkor Wat (din Cambodgia). Templul este dedicat lui Ranganatha (una dintre manifestarile zeului Visnu). Complexul cuprinde 21 gopurame (turnuri-porti), numeroase pavilioane, cladiri cu bai, bazine de apa si 50 de altare ce contin imagini si statui ale diferitelor zeitati si personaje mitologice din hinduism. Altarul principal este acoperit cu aur si intruchipeaza statuia lui Ranganatha. Templul a fost construit in perioada 1000 d.Hr si are o suprafata de 631.000 de metri.

Templul Sri Ranganathaswamy

Templul Sri Ranganathaswamy
Ayiram Kaal Mandapam (Sala cu o mie de coloane) este una dintre cele mai faimoase atractii ale templului. Construita in timpul Imperiului Vijayanagara, sala conține 953 de coloane din granit sculptate cu diferite basoreliefuri ale unor zeitati, animale sau scene din viata oamenilor.

Templu-India-Mysore

La intrare evident trebuie sa ne descaltam si sa dam pantofii unor domni ce le pun pe un raft special. Primesc un numar pentru care platesc 25 rupi, apoi vizitam in coloana templul care e destul de intunecos si cozile formate la altare sunt pe 5 randuri. Altarele nu pot fi fotografiate, asa ca ma sustrag cu greu din coloana si decid sa ies si sa-mi petrec timpul liber pe la tarabele cu suveniruri unde vanzatorii ma cam hartuiesc sa cumpar elefanti din lemn, evantaie din lemn si alte mici suveniruri din lemn. Ma rezum la 3 sticle cu apa si ma intorc la autocar. Mor de cald!



Al Treilea obiectiv turistic vazut in Mysore:
Palatul din Mysore
Mysore este orasul Regal al Indiei fiind supranumit si `Orasul Palatelor` fiindca are nu mai putin de 7 Palate dintre care cel mai important si impunator este `Mysore Palace` (Palatul Amba Vilasa). Pe aici s-au perindat de-a lungul istoriei numerosi sultani si maharaji indieni care au ridicat orasul si l-au innobilat in ceea ce vedem noi astazi, un loc desprins din povesti, vizitat anual de peste 6 milioane de turisti (al doilea obiectiv turistic ca importanta din India, dupa Taj Mahal ). 

Aceasta e India frumoasa pentru care am venit! Arhitectura rafinata (o combinatie frumoasa de stiluri indiene, neo-clasice si dravidiene) gradini imense, numeroase patio-uri ingrijite, 4 porti foarte elaborat lucrate si 12 Temple hinduse alcatuiesc domeniul Palatului Mysore. 

Ghidul ne-a sugerat, sa nu intram inauntru (cozile sunt prea lungi si avem doar 2 ore la dispozitie sa vedem Palatul) pretul de intrare pt straini e de 500 rupi (30 ron) si inauntru nu ai voie sa faci fotografii. Gradinile din curtea Palatului se pot vedea Gratuit.

Sincer mi-ar fi placut sa il vad si inauntru, pun pariu, ca e mai autentic decat Bangalore Palace (care e plin de obiecte aduse din Europa) insa timpul zboara in acest imens complex. Cele doua ore se scurg inca inainte de a reusi sa inconjor tot Palatul si sa fac fotografii cu toate gradinile. 

Turisti straini nu prea am vazut, dar indieni sunt cu miile. Nici nu e de mirare, avand in vedere ca ei platesc chiar si de 10 ori mai putin intrarea la obiective turistice si majoritatea nu isi permit sa calatoreasca in afara Indiei, asa ca tot ce le ramane e sa viziteze frumoasa lor tara, care oricum e cat un continent!

Pont: Daca puteti alege cand sa vizitati atunci mergeti duminica sau in zilele de Sarbatoare cand tot Palatul este iluminat cu peste 97 000 de beculete intre orele 19 si 19:45.


Palatul-Mysore-India

Palatul-Mysore-India
Palatul-Mysore-India

gradina-India

Palatul-Mysore-India

Urmatoare oprire in Mysore:
Muntele Chamundi
Cum nu inteleg ce se intampla si nici nu am o brosura cu itinerarul sunt foarte surprinsa cand vad ca iesim din oras si urcam cu autocarul pe un deal din ce in ce mai abrupt, pe o strada din ce in ce mai ingusta. Nu inteleg ce vom face aici dar ma bucur cand oprim la un punct de belvedere unde scrie Chamundi Hill (1000 m) de unde vedem o panorama larga cu tot orasul Mysore si Palatele lui.

Muntele- Chamundi-Mysore-India

Muntele- Chamundi-Mysore-India

Muntele- Chamundi-Mysore-India

Al Patrulea obiectiv turistic vazut in Mysore:
Chamundeshwari Temple
Ghiciti pentru ce am urcat tot acest munte? Pai ... ca sa vedem un nou Templu! Dintre toate obiectivele turistice din Mysore (Gradina Zoologica, Muzee, Palate, Galerii de arta) noi vizitam inca un templu! Partea asta cu templele nu prea imi place, dar partenerii mei de calatorie indieni sunt super incantati, iar daca circuitele sunt pentru localnici atunci includ obiectivele turistice de interes pentru ei. 

Acest templu venereaza alte zeitati (Lord Shiva si Nandi) si locul e supra-populat de hindusi ce vin sa isi spuna rugaciunea aici. Parcarea enorma e neincapatoare si locul e intesat de tarabe pe care se vand ofrande si tuberoze unde indienii mei se inghesuie sa cumpere `mancare pentru zei`. 


Cand vad din nou cozile de la intrare si de la locul de lasat papuci decid sa protestez si sa nu intru. Va dati seama ca am fost singura persoana din circuit care nu a intrat in Chamundeshwari Temple. In schimb am ales sa dau o raita pe la tarabele de suveniruri unde un baiat agil ce vindea `ate sfinte` mi-a legat una de mana intr-o clipita, spunandu-mi {It`s for good luck}. Adevarul e ca sunt la inceputul calatoriei in India si am nevoie de mult noroc asa ca platesc 50 de rupi pentru tot norocul din lume, care sta acum in bratara mea!


ate-sfinte-India

ate-sfinte-India

Urmatorea oprire la masa
Deja ma gandeam ca in circuitele din India nu se fac opriri de masa avand in vedere ca partenerii mei de calatorie rontaie non stop biscuiti, chipsuri si alte prostiute din pungi care mai de care mai parfumate. Dar la coborare, autocarul opreste la o terasa mare unde suntem rugati sa nu ne intindem mai mult de 1 ora. E ciudat sa stau singura la o masa de 4 persoane inconjurata de turisti indieni care se uita in meniu si aleg la sigur, in timp ce eu habar n-am sa descifrez felurile de mancare trecute aici. Comanda indienii mei cate 3-4 feluri de mancare si sunt invitata la mai multe mese ca sa nu stau singura. Intr-un final accept sa ma mut cu o familie de indieni si comand un Thali (singurul fel de mancare pe care il inteleg si stiu ca probabil imi place). Primesc un bol de orez cu 3 sos-uri (dintre care unul e chiar bun), 2 bol-uri mici ca desert + 2 lipii chapati pe post de paine. Acum ma rog sa nu am probleme la stomac si incerc sa alung toate gandurile negative ca sa nu le atrag. Va fi bine!

thali-mancare-indiana

Al cincilea obiectiv turistic vazut in Mysore:
Catedrala St. Philomena
Ultima oprire din itinerariul circuitului pe ziua de azi e la Catedrala St Philomena. Acum stiu sigur ca circuitul e facut ca sa satisfaca credintele tuturor indienilor. Macar de data asta ma nimeresc si pe mine. Catedrala imi aminteste de casa, de vacantele mele prin Europa, o imagine familiara in centrul Indiei. Catedrala a fost ridicata in 1936 in stil neo-gotic dupa arhitectura Catedralei din Koln si este cea mai inalta biserica din Asia. Interiorul e in renovari, asa ca ne rezumam sa facem fotografii cu exteriorul.
Catedrala-St- Philomena

Catedrala-St- Philomena

Totusi, cum functioneaza circuitele in India?
Inca nu v-as putea spune cu siguranta, fiindca totul s-a intamplat foarte repede. Imediat dupa vizita la Catedrala m-a chemat ghidul, mi-a pus rucsacul in spate, a oprit intr-o secunda un tuk-tuk, i-a dat soferului 100 de rupi si i-a spus sa ma duca la Hotel Bombay. Totul s-a intamplat intr-o clipita asa ca nici n-am reusit sa ma dezmeticesc bine, sa pun intrebari si sa inteleg ce se intampla. Imi amintesc acum grupul de indieni ce sorbeau cafele dintr-un pahar de plastic cumparat de la un vanzator stradal, imi amintesc autocarul parcat in fata Catedralei, figura ghidului nu-s sigura ca as mai putea sa o recunosc si eu stau acum singura intr-un tuk tuk ce merge (sper) la locul indicat. Prin cap imi trec 1000 de intrebari:

Asa este normal oare? Sau pe mine m-au separat fiind straina si ma trimit la un alt hotel? Vor mai veni altii din circuit la hotelul acesta? Voi continua circuitul a doua zi sau raman abandonata in Mysore? 

Soferul ma baga pe niste stradute tot mai inguste si intunecate de unde habar n-as avea sa ies si la un moment dat opreste spunandu-mi ca dupa colt e Hotel Bombay. N-as vrea sa cobor, de frica sa nu raman singura pe aici, dar n-am alternativa. Trebuie sa am incredere in el, asa ca pasesc cu curaj printre canale deschise, spre locul indicat, unde intr-adevar se afla hotelul. Hai c-am mai bifat 5 minute de stres si groaza pe ziua de azi. Voucher-ul de calatorie e acceptat la Hotel si primesc de indata cheile de la camera, iar un baiat ma insoteste carandu-mi rucsacul in sus pe scari. La final asteapta in usa cei 10 rupi care i se cuvin (regula nescrisa dar practicata peste tot in India). Receptionerul nu a stiut sa-mi spuna nimic despre restul calatorilor din circuit, dar mi-a sugerat sa fiu la 8 in lobby fiindca probabil va veni cineva dupa mine. Tocmai mi s-a spulberat si ultima speranta de a avea o calatorie relaxata si fara peripetii. In India nimeni nu-ti garanteaza asta!

Seara am petrecut-o in camera, luptandu-ma cu demonii din mintea mea, mancand samosa vegetariene comandate prin room service, gandindu-ma la familie si la toti cei de acasa. Cat de simplu este acolo, cat de complicat e totul aici!

😍 Apreciez comentariile voastre pe blog  😍

» Urmeaza sa calatoresti in INDIA? Citeste tot jurnalul meu de calatorie 


Daca vreti sa stiti primii cand postez un articol va puteti abona la postari prin e-mail (click), iar daca vreti sa cititi si ale postari accesati Cuprinsul blogului (click)!

9 comentarii:

  1. Calatoria asta a ta devine din ce in ce mai interesanta. Spor la lucru, astept cu mare interes si restul articolelor din aceasta serie despre India. Ma bucur ca ai ales sa postezi si fotografii.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Multumesc Angela :) urmatoarele articole vor fi tot asa, cu multe fotografii.

      Ștergere
  2. Urmaresc cu interes tot jurnalul de calatorie. Imi place tot ce vad si modul in care ne povestesti e unul ce ma tine cu sufletul la gura. Cand vei termina jurnalul am sa reiau totul inca o data, ca pe o carte. Te sfatuiesc sa te gandesti la asta, poate o publici!

    RăspundețiȘtergere
  3. Ghidul nostru - un tip mega-instruit - a tinut sa precizeze ca Mysore este si unul dintre cele mai curate orase din India. I-am dat dreptate si am avut numai experiente grozave, indrumati fiind de el.

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Sincer noi n-am avut timp sa vedem aceste aspecte, orasul vizitandu-l de fapt destul de putin, insa centrul istoric unde am fost eu cazata era in renovare, asa ca erau multe utilaje si drumul spart. Dupa terminarea lucrarilor va fi si mai frumos, probabil si mai curat :)

      Ștergere
  4. Stai bine cu nervii. La faza cu hotelul mi-a crescut tensiunea. Experientele cu localnicii sunt nepretuite.☺

    RăspundețiȘtergere
    Răspunsuri
    1. Ai dreptate. Am stat foarte bine cu nervii, spun asta gandindu-ma la toata vacanta, nu doar la aceasta zi.

      Ștergere
  5. Im place foarte mult sa calatoresc, sa descopar destinatii noi. Iti urmaresc articolele cu mult interes, ma bucur ca ne-ai prezentat acest orasel. India este o tara fascinanta, merita descoperita pentru traditia, obiceiurile si modul de viata al locuitorilor. Templele sunt uimitoare.

    RăspundețiȘtergere